Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řidiči v roce 2024 přehledně: Dražší známka, po dálnici 150 a řidičák na zkoušku

Naše téma
Miroslav Elsnic | 09.01.2024
Dálnice D6. Ilustrační foto. | foto: Deník/Petr Kinšt
Usednout za volat od sedmnácti let za doprovodu zkušeného šoféra, zvýšení maximální rychlosti na dálnici na 150 kilometrů v hodině, řidičák na zkoušku, zdražení dálniční zmánky či konec papírových velkých techničáků. S rokem 2024 začaly na silnicích platit mnohé změny, jejichž přehledný souhrn naleznete v článku. 
Nový bodový systém
Přestupky jsou nově rozděleny do tří kategorií, a sice dvou, čtyř a šestibodové. Mezi největší šestibodové prohřešky patří jízda pod vlivem alkoholu, odmítnutí podrobení se testu na alkohol a jiné návykové látky, vjíždění na železniční přejezd přes zákaz či jízda na červenou nebo otáčení se na dálnici.

Pokuta ve správním řízení může dosáhnout až 75 tisíc korun, šofér navíc může přijít o řidičský průkaz až na tři roky.

Mezi středně závažné přestupky patří například řízení bez řidičského oprávnění, nepřipoutání se, převoz dítěte bez autosedačky, nedání přednosti v jízdě, držení telefonu za volantem či třeba jízda na motocyklu nebo mopedu bez ochranné přilby. Pokuta se ve správním řízení může vyšplhat až na 50 tisíc korun. Zákaz řízení hrozí v některých těchto případech až na tři roky.

Méně závažným přestupkem je třeba parkování na místě pro invalidy, jízda bez rozsvícených světel, špatné parkování nebo vyhazování věcí z auta za jízdy. Ve správním řízení se pokuta u těchto prohřešků může vyšplhat až na 10 tisíc korun.

Řidičák a techničák mohou zůstat doma
Dobrá zpráva pro zapomnětlivé řidiče. Od 1. ledna už u sebe nemusí vozit řidičský průkaz ani osvědčení o registraci vozidla, tedy lidově řečeno malý techničák. Nově při silniční kontrole stačí policistům předložit průkaz totožnosti. Ani ten ale nemusí mít všichni u sebe. Kdo chce, může si jej uložit do aplikace eDoklad v chytrém telefonu a prokazovat se digitálně.

Za volant už v 17 letech
Od ledna 2024 mohou za volant osobního auta usednout už sedmnáctiletí absolventi autoškol, ovšem musí vedle nich musí sedět zkušený řidič. Tím nemůže být jen tak někdo, ale dotyčný musí být držitelem řidičského oprávnění skupiny B minimálně deset let, v posledních pěti letech nemít vyslovený zákaz řízení.

Dotyčný rovněž nesmí mít na svém kontě žádný trestný bod a musí být zapsán v Evidenční kartě mladého řidiče. Jeden sedmnáctiletý šofér pak může mít maximálně čtyři mentory. Ten, kdo dohlíží na začínajícího řidiče, nesmí být při jízdě pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, musí se plně věnovat provozu a musí vždy sedět na sedadle spolujezdce.

Řidičák na zkoušku
Absolventi autoškol dostanou řidičský průkaz na zkoušku. V průběhu dvou let nesmí spáchat závažný přestupek, tedy ten hodnocený v novém bodovém systému maximálním počtem bodů. Pokud se tak stane, o řidičák přijdou.

Následně musí do tří měsíců absolvovat dopravně psychologickou přednášku a školení začínajících řidičů včetně evaluační jízdy. Po absolvování nápravného kurzu donese řidič na úřad obce s rozšířenou působností potvrzení a řidičský průkaz získá zpět.

Podobný systém funguje úspěšně již třeba v Německu, Rakousku či na Slovensku. Ovšem pozor. Novinka se nevztahuje pouze na nové řidiče, ale také i některé současné. Podle zákona na každého, kdo je držitelem svého prvního řidičského oprávnění méně než dva roky – tedy na všechny, kdo absolvovali autoškolu začátkem roku 2022 a později.

Konec papírového velkého technického průkazu
Od roku 2024 končí papírové velké technické průkazy (rodný list automobilu). Nově budou dostupné pouze v elektronické podobě. Budoucí majitel si tak bude moci snáze ověřit historii vozu a další věci.

Přechod na elektronickou verzi ovšem není hned povinný. Vydané papírové verze mezi lidmi nějakou dobu, a to zřejmě i další roky, zůstanou. Ministerstvo dopravy hromadné či termínované stažení těchto dokumentů nemá v plánu. Ke stažení papírového velkého technického průkazu dojde při nejbližším úkonu (např. změna majitele) provedeném na registračním místě. Zde si úředník odebere i malý techničák. Následně vydá jeden nový průkaz.

Po dálnici legálně i stopadesátkou
Po českých dálnicích se smí jezdit maximální rychlostí 130 kilometrů v hodině. Nově se však na některých úsecích budou moci řidiči prohánět i stopadesátkou. Vyšší rychlost jim ale umožní pouze na modernizovaných úsecích dálnic s takzvanou telematikou, navíc ji dle ministerstva dopravy bude možné třeba kvůli nepřízni počasí zase omezit.

A kde by se mohlo podle ministerstva jezdit vyšší rychlostí? Resort prověřuje úsek dálnice D3 mezi Táborem a Českými Budějovicemi. V plánu je i úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Ten by měl být zprovozněn v roce 2026. Zvýšení rychlosti se zvažuje i na některých úsecích dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří.

Nové dopravní značky
Na českých silnicích budou řidiči od ledna vídat také nové dopravní značky. Podle ministerstva dopravy se jedná o změny reagující na měnící se skladbu automobilového parku či zahraniční trendy. Novinkou je třeba srozumitelnější značka odkazující na bezpečný odstup vozidel. Kompletní přehled nových značek najdete ZDE.

Dražší dálniční známka
Po dvanácti letech si řidiči připlatí za celoroční dálniční kupón. Ještě do 29. února bude možné vinětu koupit za současnou cenu 1500 korun. Od března však výrazně podraží a šoféři za ni následně zaplatí 2300 korun. Majitele ekologických vozů pak kupón vyjde na 1150 korun.

Řidiči si od března koupí také jednodenní dálniční známku, stát bude 200 korun (Eko cena 100 korun, E-hybrid 50 korun).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů