Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nová éra rozhovorů s autem. Volkswagen integruje umělou inteligenci

Naše téma
Dominik Valášek | 08.01.2024
Dotazy uživatelů budou umět nové Volkswageny předat umělé inteligenci ChatGPT | foto: Se svolením Volkswagen
Generativní umělé inteligence, které jsou schopné v reálném čase chatovat s uživatelem, zodpovídat dotazy a „vymýšlet“ věci podle zadání, jsou velkým tématem posledních let. Dost možná nejznámější umělá inteligence ChatGPT se nyní dostane i do auta, a to skrze Volkswagen, který představuje novou generaci hlasových asistentů.
Není s podivem, že Volkswagen svou velkou novinku odhalil na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Podle tiskové zprávy se tak stane prvním masovým výrobcem, který podobnou technologii nabídne, a v principu půjde o rozšíření současného rozhraní hlasového asistentu, který v moderních Volkswagenech nese jméno „Ida“. Na projektu spolupracuje s Volkswagenemamerická společnost Cerence, zabývající se právě integrací umělé inteligence do aut.

Nová generace hlasové asistence se objeví v elektrických modelech ID.7, ID.4, ID.5 a ID.3, ale také v nových generacích Tiguanu, Passatu a Golfu, a to v rámci aktualizace infotainmentu i pro uživatele, kteří již svoje auto používají. Německá automobilka zdůrazňuje, že si uživatel nebude muset instalovat žádné aplikace, zakládat žádné účty, a vlastně ani nic zapínat. Nové rozhraní Cerence Chat Pro, které sdružuje různé zdroje, mimo jiné právě i ChatGPT, se stane přímo součástí stávajícího hlasového ovládání.

I nadále tedy bude stačit stisknout tlačítko na volantu, případně vyslovit frázi „Ahoj Ida“ a následně říci požadavek. Jednoduché úkoly spojené s autem, jako je například nastavení navigace, přepnutí rádia nebo přenastavení klimatizace, obstará hlasová asistentka Ida tak jako dosud. Bude-li ovšem požadavek komplexnější (a umělých inteligencí se lze ptát opravdu na cokoliv), rozhraní infotainmentu „postoupí“ dotaz do systému Cerence Chat Pro a odpověď umělé inteligence přečte standardním hlasem hlasového asistentu, na který je uživatel zvyklý. Zatím nepadlo, zda bude systém od začátku fungovat i v češtině, ale hlasové rozhraní nových Volkswagenů česky mluví, a totéž platí pro umělé inteligence, takže není důvod, aby nefungovalo.

Volkswagen také zdůrazňuje, že se nikdo nemusí bát o svoje soukromí a data. Veškeré dotazy od auta směrem k umělým inteligencím jsou předávány zcela anonymně, tedy bez dat o voze či uživateli, a po zodpovězení mazány.

Spuštění novinky, která může v praxi umožnit vést rozhovory s vlastním autem, je plánováno už na druhé čtvrtletí letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů