Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Rekord pokořen. Porsche Taycan je novým vládcem legendárního Nürburgringu

Naše téma
Dominik Valášek | 07.01.2024
Porsche Taycan na Nürburgringu | foto: Se svolením Porsche
Německé Porsche se pochlubilo novým rekordem kola na legendární historické Severní smyčce – v němčině Nordschleife – okruhu Nürburgring. 20,8 kilometru dlouhý přírodní okruh, který je doslova poutním místem nadšenců do aut, tentokrát nezdolávala 911, ale elektrický sedan Taycan v předsériové faceliftované verzi.
Dosažený čas je 7 minut a 7,55 sekundy a Taycan tak o 26 sekund potvrzuje, že je nejrychlejším produkčním čtyřdveřovým elektromobilem na Severní smyčce. Jen o kousek mu potom unikl rekord pro nejrychlejší elektromobil vůbec – o pouhé dvě sekundy rychleji zvládl zajet exkluzivní elektrický hypersport Rimac Nevera, vyráběný v Chorvatsku.

Na videosestřih z nového rekordu se můžete podívat zde. Kompletní video z celého kola bude uveřejněno v půlce března, až se Taycan ve faceliftované verzi objeví oficiálně:

Pro Porscheje nicméně podstatné, že Taycan prohloubil rozdíl v náskoku na přímého rivala, a sice Teslu Model S ve vrcholné verzi Plaid. Ta byla totiž až dosud s časem 7:35,57 jen o dvě sekundy za současnou verzí Taycanu.

Rekord, který držela předchozí verze Taycanu dosud, stanovilo Porsche v srpnu 2022 a šlo o vrcholný Taycan Turbo S, vybavený příplatkovým Performance balíčkem. Nový rekord padl v autě sice předsériovém, ale Porsche se dušuje, že jde o zcela standardní specifikaci, kterou si budou moci zákazníci již zanedlouho koupit. Navíc měl vůz akorát nainstalovaný bezpečnostní rám a závodní skořepinovou sedačku řidiče – obojí ryze ve jménu bezpečnosti.

Za volantem seděl vývojový jezdec Lars Kern a vyvstává otázka, jaká vylepšení dostal Taycan oproti dosavadní verzi, že zvládl zajet o 26 sekund rychlejší čas, který je na dostřel hypersportovním vozům.

Jen pro připomenutí – současný vrcholný Taycan Turbo S má ohromující výkon 761 koní (dosahovaný krátkodobě), z nuly na sto zrychluje za 2,8 sekundy a maximální je omezená na 260 km/h. Cena nejsilnější a tedy nejdražší verze činí podle českého ceníku 5 240 813 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů