Úterý 12.12.2006 08:12,
Berlingo
Docela mě potěšilo, jak moc příspěvků na Berlingo se sešlo. V minulosti jsem měl ojeté Berlingo 1,9D 90tis. km, ojetého Partnera 1,4i 75tis.km, ojeté Berlingo 2,0HDi 85tis km, a v současné době vlastním nové Berlingo 1,6HDi. Všechny vozy jsem kupoval se servisní knížkou a kupované v ČR. Musím říci, že se mě na všech vozidlech nikdy nic závažného nestalo. Vždy jsem dojel. Berlingo 1,9D spotřeba v průměru 7,2 pravděpodobně hodně odolný atmosferický motor. Horší dynamické vlastnosti, měněny tyčky stab., najel jsem na něm cca. 45tis km.
Partner 1,4i spotřeba 7,5-8, na město bez závad, předjet s ním kamion na Hradecké silnici někdy prostě nešlo. Na tomto voze jsem nedělal nic, najel jsem s ním cca. 40 tis km. Berlingo 2,0HDi spotřeba 7,5-8 dost mě překvapila, motor v nízkých otáčkách slabota, nad 2,2 tis otáček se začal zvedat, znamenalo hodně řazení při udržení svižné jízdy. Na tomto voze měněno:
obě přední ramena s kulákama, tyčky stab.,motorek zadního stěrače,motorek ostřikovače, 2x brzdové kotouče-druhovýroba(zvlněné). 2,0HDi oproti předešlím modelům určitě znamenalo + v jízdním výkonu, dlohého stoupání se ale i tak auto vždy zaleklo. Nakonec jsem dal chip, motor se zvedl výkonostně, nikoliv však od nízkých otáček, což je jeho největší slabota. Při táhlém stoupání v rychlosti cca. 140km nárůst teploty motoru, max do kopce se zvedla o cca. 35km/h.. Shrnuto, chip za tolik kolik stojí nedoporučuji, zas tak moc vás nepřekvapí při běžném ježdění.
S autem jsem najel cca. 40 tis km, stálo mě nejvíce peněz z předchozích modelů, které měli při nákupu podobný km průběh.
Berlingo 1,6HDi koupeno nové v 7/2006, najeto 10 tis km. Zatím jsem byl na jedné reklamaci, drnčení trubek klima při zátahu motoru o karoserii. Motor 1,6 HDi 66kW, naprostá a neuvěřitelná paráda oproti 2,0HDi, spotřeba syrového motoru do 6l, od 1300 otáček znatelný záběr. Prvních 5tis km jsem zajížděl, teď už se svezu. Táhlé kopce vyjede rychleji, než chipovaná 2,0 HDi při popsané spotřebě.
Závěrem, pro mě Berlingo představuje celkem odolné vozidlo, kromě pravidelných servisů jsem bohužel platil jen u 2,0HDi. Určitě musíte počítat s horším dílenským zpracováním interiéru, tvrdé plasty, které prostě začnou rachotit na dlažbě, Náchylnější přední nápravu u dieselové verze (rameno společně s kulákem). Svítící kontrolku airbagu má na starosti uchycení bezpečnostního pásu v podlaze, kdy o uchycení v zadu sedící spolujezdec zavadí. Alespoň tak mě to bylo řečeno? Berlingo svádí k překládání nákladem, potom jsou znát zhoršené jízdní vlastnosti naloženého vozu. Při normálním naložení jsou jízdní vlastnosti pro mě čitelné, dokonce bych řekl, že nepociťuji zvlášť negativně jeho vyšší stavbu. Velkým plusem je pro mě zvýšený posaz a tím dobrý přehled, boční posuvné dveře atd. Pokud vás budou zajímat ještě nějáké postřehy, rád odpovím. Teď mě více nenapadá, ale za ty roky s tímto vozem mám asi postřehů více než dost.
reagovat
nahlásit