Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Má elektromobilita smysl i do budoucna? (4. díl)

Naše téma
František Mašek | 11.06.2020
foto: Tesla
Podle průzkumů si chce do deseti let svůj první elektromobil pořídit víc než polovina obyvatel v ČR. Je elektromobilita slepou cestou, nebo na ni můžeme vsadit i v dalších desetiletích?
Na úvod asi všechny příznivce elektrických vozítek zklamu. I přes téměř nesplnitelné emisní limity má elektromobilita svůj strop. Podle odborníků na automobilový průmysl, bude podíl čistě elektrických vozidel v příštích desetiletích maximálně 15-30 %. Bude tomu tak hlavně z důvodů nutnosti drahého posílení energetické sítě. Další nevýhodou je nutnost výroby baterií, při které se používají drahé kovy jako je lithium (toho je zatím dostatek), nebo kobalt (toho je méně). Tak jako tak, jednou budou tyto kovy vytěženy... Otázkou je i smysluplná recyklace vysloužilých baterií. Prozatím se objevily první vlaštovky v podobě projektů, které vysloužilé baterie z elektromobilů přeměňují na bateriové systémy uchovávající energii ze solárních elektráren na dobu, kdy nebude svítit slunce a solární elektrárna nebude v provozu.

Zkrátka je třeba se smířit s faktem, že po boku elektromobilů tak budou nadále existovat hybridy s emisemi 75-95 gramů na kilometr. Třeba tzv. full hybridy se spalovacím motorem a elektromotorem už dnes umějí určitou vzdálenost ujet jen čistě na elektřinu a přitom nejsou omezeny dojezdem. Vzdálenější budoucnost je však spíše ve vozech poháněných na vodík. První takové auto bylo představeno už v roce 2013 a šlo o vůz Hyundai ix35 Fuel Cell. Na vodíkový pohon sází také automobilka Toyota. Ostatně není se čemu divit, z dlouhodobého pohledu je vodíkový pohon výhodnější (nulové emise, rychlé tankování, vysoký dojezd,...). Jen je třeba plošně dořešit, jak vodík vyrábět tak, aby to nebylo nadměrně energeticky náročné. A do té doby budou elektromobily ještě dlouho řešením. Pro ně je ale nutné v Česku vybudovat asi 4x více nabíjecích stanic, než je dosud. Podle odhadů by u nás mělo být za deset let až 20 tisíc dobíjecích stanic. Máme tedy jako Česká republika co dělat. K rozvoji elektromobility je ale třeba ze strany státu nastavit opatření, která fungují v zahraničí. Na mysli mám zejména zvýhodněné zdanění nebo vrácení DPH při nákupu elektromobilu fyzickou osobou. Například v sousedním Slovensku je státní podpora při nákupu elektromobilu v přepočtu 190 000 tisíc korun a 115 tisíc korun na nákup plug-in hybridního auta. Věřme, že na podobné druhy státní podpory najedeme v ČR co nejdříve. Jen tak se podaří navýšit nelichotivý podíl celkových registrací elektrických vozidel. Ten byl v roce 2018 jen 0,2 %. Většímu rozšíření elektromobilů by mohla přispět i sdílená mobilita, kdy jedno auto sdílí více lidí dle aktuální potřeby. Buďme tedy optimisté a věřme elektřině. Alespoň prozatím.
Hodnocení článku
2.3 z 5 (46%)
Hodnoceno: 7x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Pepe, 05.07.2020 17:17


Nedá mi, abych nereagoval....

Citigo je vyprodané z důvodu vyčerpání dotačního budgetu od státu pro firmy. Nikdo jinej si to prakticky nekoupí. I v tom Německu se zájem o EV limitně blíží nule přes všechny vládní pobídky/dotace. Proč asi?
Zbyněk Rychlý, 19.05.2021 14:09


Za mě je elektromobilita budoucností. Vím, jezdí na baterky, které berou energií z uhlí převážně, ale s tím se pojí to, že se začíná více a více narážet na obnovitelné zdroje pro výrobu elektřiny. Pokud byste někdo měl zájem si přečíst, jestli Vás elektromobil vyjde levněji než nafták, doporučuji článek: https://www.elektrina.co/blog/auto-moto/lze-s-elektromobilem-usetrit-jaka-je-jeho-porizovaci-cena-a-kolik-stoji-uzivani-vozu. Jsou tam hezké příklady, co na kolik vyjde. Takže pro zájemce, doporučuji :)
Pepe, 19.05.2021 17:17


Tu budoucnost vidím jasně zde:
https://tradingeconomics.com/commodity/lithium
Doporučuji pro všechny elektrofanatiky. A sledovat předpověď.
A čekám i přednášku o tom, jak je těžba lithia ekologická, s minimálním dopadem na ráz krajiny.
Nakonec si můžeme povykládat o likvidaci (samozřejmě ekologické) řízené, či neřízené (požárem).
Ekologické elektroauto je pro mě oxymoron, sorry.
Pavlik, 19.05.2021 20:38


K té "zelené" elektřině ještě musíš připočítat stavbu fosilních elektráren (nových), které jsou schopné velmi rychlého náběhu a tedy mají schopnost vyrovnávání výkyvů výkonu těch "zelených" zázraků. Bez toho se ti přenosová soustava zhroutí jako domeček z karet - pro angličtináře black out.
Potom je tady takový malý "bonus" ve formě budoucího zdanění elektřiny spotřební dání. Jen naprostý idealista nebo idiot si může myslet, že státu nebude v rozpočtu chybět oněch cca 160 miliard korun ročně (v ČR), které vybere na spotřební dani z benzínu a nafty.
Opravdu miluji náhledy do zářné "ekologické" uhlíkově neutrální budoucnosti .
Petr S, 20.05.2021 01:19


Statisíce let se o ty sklady s vyhořelým palivem někdo bude muset nejspíš po nás starat (nebo vyvinout technologii co to urychlí, ale to taky asi levné nebude). Mimochodem homo sapiens se vyvinul prý před 200 tisíci lety což je řádově srovnatelná doba.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů