Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Shelby Super Snake: nechte se uštknout jedním z nejsilnějších Mustangů

Naše téma
Dominik Valášek | 23.04.2024
dalších 16 fotek
Shelby Super Snake | foto: Se svolením Shelby American
Co by to bylo za Mustanga bez Shelby variant. Byl to právě Shelby, kdo udělal z někdejšího „auta pro sekretářky“ poprvé sportovní kupé, a přestože již nejslavnější úpravce světa Caroll Shelby dlouho není mezi námi, jeho odkaz žije nadále skrze společnost Shelby American. Právě ta nyní představila nejnovější přírůstek do svého portfolia – Shelby Super Snake, postavený na základech aktuální sedmé generace Mustangu.
V ČLÁNKU NAJDETE
Základní změna? Kompresor
VIDEO: Představujeme zcela nový Shelby Super Snake
Řadící páka se znakem Shelbyho hada
Do výroby jen 250 vozů
Mustang už dávno není nešikovné americké kupé, schopné jezdit jenom rovně. Od šesté generace, kdy Ford udělal z Mustangu skutečně globální model, prodávaný ve stejné verzi po celém světě, jde o výborně fungující kupé a kabriolet, balancující mezi kategorií sporťáků a cestovních GT.

Sedmá generace, interně označovaná S650, samozřejmě pokračuje s touto formulí, na světě je ale pořád dost lidí, kteří by byli rádi, aby Mustang více ukazoval svoje americké svaly.

Základní změna? Kompresor
Přesně tyhle svaly – potažmo celou hromadu svalů – na Mustanga navěšeli u Shelby American, ve spolupráci přímo s Fordem. Nejnovější vrcholný Super Snake zachovává pětilitrový osmiválec ze standardních verzí, ovšem dílna sídlící v nevadském Las Vegas do něj pořádně hrábla.

Zásadní změnou je pochopitelně kompresor – šroubovicový supercharger firmy Whipple posunul výkon motoru na strašlivých 830 koní. Z toho důvodu bylo potřeba osadit na motor mnohem výkonnější chladicí systém, je tu také výfuk Borla a nový kardan a poloosy, schopné zdolávat ohromný nápor.

Shelby pro Super Snake neuvádí žádnou hodnotu točivého momentu, a pro sebe si nechává i dynamické parametry, tyto hodnoty však nejsou podstatné. Jde zkrátka o jednoho z nejsilnějších Mustangů historie a tomu bude odpovídat projev, stejně jako zvuk.

Na třaskavou zvukovou kulisu kompresorem přeplňovaného osmiválce se můžete podívat na videu od Shelby American:

Řadící páka se znakem Shelbyho hada
Výkon je ovšem jedna věc, podstatné je i to, aby všechny ostatní komponenty stíhaly dramaticky posílenému motoru. Mustang proto dostal přepracované naladění zavěšení pro lepší ovladatelnost, zesílený brzdový systém a lehčí hořčíková kola s průměrem 20 palců. Sáhnete-li po manuální převodovce, dostanete také zkrácené řazení, vybavené pochopitelně hlavicí řadicí páky se znakem Shelbyho hada – vztyčené kobry.

Aby se alespoň částečně dorovnala hmotnost, přidaná vpředu kompresorem na motoru, dostal vůz hliníkovou kapotu, karbonové rozšířené přední blatníky s ventilací pro brzdy a k tomu patřičně rozšířenou přední masku s karbonovým spojlerem.

Verze Fastback má navíc výraznou odtrhovou hranu na kufru a nad ní ještě navrch pořádné přítlačné křídlo. Osmisetkoňovou bestii si ale můžete užívat i jako kabriolet bez zadního křídla.

Do výroby jen 250 vozů
Jeden z nejsilnějších sériových Mustangů historie je patřičně exkluzivní zboží. Společnost Shelby American vyrobí jen 250 vozů. Každý z nich dostane samozřejmě zápis do registru originálních vozů Shelby a plnou tovární záruku na 3 roky. Shelby samozřejmě míří primárně na americký trh, ani tak ale není vyloučeno, aby se pár kusů objevilo skrze Shelby a Mustang nadšence i v Evropě, možná dokonce i u nás.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů