Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zajímala vás někdy kombinace tanku a proudové stíhačky?

Naše téma
Jiří Švamberk | 17.10.2018
další 3 fotky
foto: archiv
Maďarský „Velký vítr“ zachrání svět před klimatickou katastrofou.
Tatra nedávno představila nový hasičský vůz, který vyvinula společně s Volvem a předním výrobce hasičské techniky. TIGON je však i přes své nepochybné schopnosti pouhou stříkačkou v porovnání se strojem Big Wind, který v roce 1991 sestrojili Maďarští inženýři. Něco takového dodnes nemá obdoby a „Velký vítr“ platí za nejextrémnější hasičské auto všech dob.

Třebaže myšlenka tohoto zařízení vznikla v 80. letech v Sovětském, sestrojili ho za pomocí také českých inženýrů Maďaři v roce 1991. Základem je ruský bitevní tank T-34, kterému místo kanonu namontovali dva motory ze stíhačky MiG-21, respektive jejich turbíny.

Jedná se o zařízen, které je schopné uhasit i ty nejsložitější požáry na světě. Svých „15 minut“ slávy si Big Wind odbyl hned krátce po představení, kdy byl povolán do Kuvajtu. Saddám Husajn při ústupu z okupovaného území nechal zapálit 9 ropných ložisek, což klidně mohlo vést k takové klimatické katastrofě, že už jsme tady nikdo ani být nemusel. Big Wind dokázal uhasit během 43 dní všechna ložiska.

Stroj umí vrhat směrem k požáru, spojenému s těžbou ropy, obrovské množství vody, konkrétně až 830 litrů za sekundu! Ještě jednou, 830 litrů za sekundu…

Stroj funguje tak, že turbíny z tryskáče MiG-21 zajišťují potřebný podtlak, vodu dodává trojice trysek na každé straně. Proces hašení takovýchto katastrof je poněkud odlišný od běžného požáru. Pokud totiž zapálíte tryskající ložisko ropy, samotný plamen značně vznikat až několik metrů nad unikem. To proto, že při tak rychlém pohybu se ropa ještě nestačí promíchat s kyslíkem a vznítit. Proud vody tak má za úkol přerušit únik ropy a nikoliv zhasit oheň. Vzniklá vodní stěna oddělí novou ropu od obrovských plamenů již hořícího paliva a oheň vyhasne. Přítomnost velkého množství vody a vodní páry navíc ochladí celé místo požáru natolik, že již nedojde k opětovnému vznícení ropy, vyvěrající z vrtu.

Big Wind byl je schopen takovou katastrofu řešit v horizontu několika minut, tedy za předpokladu, že má přístup k obrovskému množství vody. Ostatně když za sekundy vychrlí -830 litrů a požár trvá uhasit minuty, bavíme se tady o statisících litrech vody.

Dnes se s takovým strojem v akci nesetkáte, je už na zaslouženém odpočinku. V současnosti se k hašení ropných vrtů používají výbušniny.

Na účinnost "Velkého větru" se můžete podívat v přiloženém videu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů