Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Můžu elektromobil nabíjet doma v garáži? (3. díl)

Naše téma
František Mašek | 10.06.2020
Dobrou zprávou je fakt, že doma si dnes z klasické zásuvky nabijete jakýkoli elektromobil. Jen je třeba počítat s nižší rychlostí nabíjení. Řešením jsou tzv. Wallboxy, které šťávu doplní mnohem rychleji.
Ke každému elektromobilu dnes dostanete kromě kabelů pro rychlonabíjení i přenosnou jednofázovou nabíječku, kterou vozíte v zavazadelníku pro případnou potřebu. Naštěstí jsou všechny elektromobily i plug-in hybridy s těmito nabíječkami kompatibilní, takže z domácí zásuvky dobijete jakýkoli elektromobil včetně Tesly. Přenosné nabíječky se liší dle výkonu. Například desetiampérová nabíječka je sice fajn, ale dobití u ní trvá i víc než deset hodin (integrovaný převodník musí střídavý proud ze zásuvky přetransformovat na stejnosměrný). To v praxi znamená, že když domů dorazíte třeba až večer, nestihne se do rána dobít na 100% stav. Lépe je zainvestovat do silnější, minimálně šestnáctiampérové s režimem nabíjení 3,7 kW. Potud probíhá nabíjení ze standardní domácí jednofázové zásuvky na 230V. Pokud chcete přenosnou nabíječkou nabíjet vyšším výkonem (lze 11 až 22 kW), musíte mít k dispozici třífázovou průmyslovou zásuvku 16 nebo 32 A, tedy malý, popř. velký červený pětikolík.

Druhou možností je pořídit si domů tzv. Wallbox, tedy domácí nabíječku. Také ona je napojena na třífázovou zásuvku s výkonem do 22 kW/32 A. Pokud ji nemáte, je třeba počítat s náklady na její zřízení. Čas dobití se liší dle typu elektromobilu, ale může být až 6x rychlejší než dobití z klasické 230V zásuvky. Ceny Wallboxu se pohybují od 12 do 60 tisíc korun a pokud to s elektromobilitou myslíte vážně, měli byste si Wallbox domů opravdu pořídit. Výrazným způsobem totiž pomůže efektivnějšímu využití elektromobilu.Cena za nabíjení z domova závisí na zvoleném tarifu od vašeho dodavatele elektřiny. Je dobré s ním před pořízením elektromobilu probrat možnosti zřízení speciálního distribučního tarifu. I bez něj se ale dobíjení nijak výrazně neprodraží, pohybuje se kolem 4 Kč/kWh. Spotřeba průměrného elektromobilu je kolem 18 kWh na 100 km. To znamená, že těchto 100 ujetých kilometrů vás bude stát cca 70 Kč.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů