Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Zima prověří schopnosti řidiče i auta: na co si dát při řízení pozor

Naše téma
Radim Šlezingr | 01.12.2023
Ilustrační foto: Zima na silnicích | foto: Deník/Lukáš Kaboň
V zimě někteří řidiči se svým autem raději nevyjíždějí, pokud nemusí. Má to svůj důvod. Jízda v tomto období je totiž mnohem náročnější jak na techniku, tak na schopnosti řidiče. Silnice jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. Pojďme si připomenout několik základních rad, na co by si motoristé měli dát v tomto období pozor.
Znáte to... Podíváte se ráno z okna, venku je zasněžená krajina a přitom musíte někam jet autem. Už teď víte, že vás čeká otravné čištění vozu od sněhu a pak jízda po zasněžených silnicích, kde vás může každou chvílí někdo nabourat. To není lákavá představa. Řídit auto v zimě je mnohem obtížnější než v létě na suché silnici.

Bez zimních pneumatik nejezděte
Pokud je venku sníh, v takovou chvíli byste neměli vůbec vyjíždět bez zimních pneumatik. Vhodné a kvalitní pneumatiky mají totiž zásadní vliv na bezpečnost v zimním provozu a na chování auta na silnici. Například při rychlosti 50 km/h je brzdná dráha letních pneumatik na suché silnici v chladném počasí o zhruba osm metrů delší než při použití zimních. Při náledí a na sněhu je tento rozdíl ještě větší. Povinnost používat zimní pneumatiky za zimních klimatických podmínek (souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo jejich pravděpodobný výskyt) navíc stanoví zákon.

V zimě hrozí na sněhu smyk. Podívejte se na video:
Zimní pneumatika ovšem může svoji funkci plnit pouze tehdy, pokud má potřebný dezén. Takže zimní pneumatika bude v zimě správně fungovat jen se správnou hloubkou dezénu. Mnoho řidičů dělá právě v tom chybu, protože používá zimní pneumatiky celoročně. Velmi často dochází k takzvanému „dojíždění“ pneumatik, kdy pneumatika odpovídá požadavkům na hloubku hlavní dezénové drážky pro letní měsíce a pro použití v zimě je nevhodná.

Příprava před jízdou
Příprava vozidla před jízdou v zimě ale neznamená jen obutí vhodných plášťů. „Důležité je očistit skla tak, aby měl řidič do všech směrů neomezený výhled z vozidla, očistit světla a odstranit z karoserie kusy sněhu a ledu, které by se mohly uvolnit a ohrozit jiné řidiče,“ připomíná Tomáš Neřold z BESIP Ministerstva dopravy.

Říká se, že kdo je připraven, není překvapen. Proto byste před jízdou v zimním období měli věnovat pozornost také technickému stavu auta. Chladicí kapalina i kapalina do ostřikovačů by měly být v zimě alespoň do –25 °C. Ideální je nechat před zimou zkontrolovat vozidlo odborníky v servisu, kteří prověří stav baterie, zapalovacích svíček či stav oleje. 

Nezapomeňte před jízdou také na dostatečné množství paliva, které se vám bude hodit, pokud zůstanete stát v koloně. Neprohloupíte ani, když si pořídíte kvalitní zimní výbavu v podobě škrabky na skla, smetáčku, rozmrazovače skel, baterky, lopatky, startovacích kabelů a sněhových řetězů.

Za volantem opatrně
Při samotné jízdě pak jezděte opatrně, tedy klidně a plynule. Vyhněte se také prudkému brzdění, které by mohlo vozidlo přivést do smyku. V zimním období by řidiči měli na silnicích dbát kvůli delší brzdné dráze na dodržení bezpečného odstupu na úrovni minimálně dvou vteřin za jiným vozidlem. Nezapomeňte důkladně sledovat provoz okolo sebe, abyste mohli předvídat chování ostatních řidičů. Rozhodně nepřeceňujte dovednosti vozidla vybaveného nejrůznějšími elektronickými asistenčními systémy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů