Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Víte, kdy se vyplatí auto s naftovým motorem? Spočítejte si to

Naše téma
Dominik Valášek | 30.04.2017
Ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Benzínový či dieselový motor? To je jedna ze zcela zásadních otázek, která doprovází pořízení ať už nového, či ojetého auta. Naftové motory lákají nižší spotřebou, ovšem jejich pořízení se díky vyšší ceně auta prodraží. A opomenout se pochopitelně nesmí ani riziko drahých oprav.
Je dobře známou skutečností, že o výhodnosti či nevýhodnosti dieselového motoru rozhoduje zejména předpokládaný roční nájezd. Jednoduše řečeno, jestli s novým vozem najedete do deseti tisíc kilometrů ročně a míníte si jej nechat maximálně pět let, o dieselu vůbec neuvažujte.

Pojďme si to spočítat
Jaká je ovšem návratnost investice do dieselového motoru, to si lze velmi snadno spočítat. My jsme pro vzorový příklad vybrali nejprodávanější auto v Česku – Škodu Octavii.

A virtuálně se rozhodujeme mezi agregáty 1.4 TSI a 2.0 TDI. Oba mají výkon 150 koní (110 kW). Jenže zatímco Octavia ve výbavě Ambition stojí s motorem 1.4 TSI 510 900 korun, naftová verze s 2.0 TDI už vychází na 592 900 korun.

Nejprve tedy musíme zjistit rozdíl obou cen, přičemž je vhodné započítat ještě rozdíl v povinném ručení.

Předpokládejme, že si vůz budeme chtít nechat sedm let. Podle orientační tabulky povinného ručení nás vyjde 1.4 TSI ročně na 5 580 korun, 2.0 TDI potom na 7 050 korun.

Obě tyto sumy pak musíme vynásobit sedmi, přičíst je k pořizovací ceně daného auta a tyto částky od sebe následně odečíst. V našem případě nám vyjde 92 290 korun rozdíl - ve prospěch benzínové Octavie.

Výsledná hodnota je ale rozdíl, který za sedm let provozu udělá pouze cena auta a povinné ručení. Samozřejmě, že bychom sem mohli započíst i vyšší náklady pravidelného servisu u dieselu, ovšem pro naše účely si vystačíme s tímto číslem.

Dále je potřeba spočítat rozdíl v ceně paliva pro jednu a druhou variantu. Litr Naturalu 95 stojí v ČR aktuálně průměrně 30,41 korun, litr nafty 29,44. Tabulkově spotřebovává motor 1.4 TSI v kombinovaném cyklu 5,2 litru na sto kilometrů, 2.0 TDI potom 4,3 l/100 km.

Hrátky se spotřebou
Tyto spotřeby jsou však v reálném světě nedosažitelné a proto je adekvátně navýšíme. V reálném životě se spotřeba 1.4 TSI pohybuje kolem 6,8 litru na sto, spotřeba 2.0 TDI pak okolo 5,5 litru. Ceny paliva na sto kilometrů od sebe opět odečteme, pak zjistíme, že s dieselem v našem modelovém případu ušetříme 44,86 korun za každých sto kilometrů jízdy.

Teď už zbývá jen zjistit, kolik kilometrů musíme najet, aby se cenový rozdíl ze začátku vyrovnal. Výsledek získáme tím, že rozdíl v pořizovací hodnotě vydělíme rozdílem v ceně paliva. Výsledné číslo ovšem bude ve stovkách kilometrů (protože počítáme spotřebu na sto kilometrů), takže jej musíme ještě vynásobit stem.

Vychází nám 205 692 kilometrů. Než s naším vozem najedeme 205 692 kilometrů, je na tom benzínový motor ekonomicky stále lépe.

Je potom velmi snadné toto číslo vydělit sedmi a zjistit, že pokud za naše sedmileté vlastnictví vozu nenajedeme alespoň 29 384 kilometrů ročně, dieselový motor se nám nevyplatí. Dřív by toto číslo nebylo ani zdaleka tak vysoké, ovšem se stále úspornějšími benzínovými motory se diesely stávají stále méně a méně lukrativní.

A co diesel jako ojetina?
Pokud si půjdete pro ojeté auto, rozdíl v pořizovacích cenách mezi benzínovými a naftovými verzemi už nebývá zdaleka tak podstatný. Stejným výpočtem, jako je uveden výše, se tedy dobereme k daleko nižšímu kilometrovému nájezdu, při kterém se začne dieselový motor v ojetině vyplácet.

Jenže tady se probírá zcela nový strašák, spočívající v drahých opravách dieselového motoru. Mnoho moderních agregátů je například vybaveno vstřikovacími systémy common rail, u kterých vyjde výměna vstřiků, či rovnou celého čerpadla, klidně i na desítky tisíc.

Samostatnou kapitolou je potom filtr pevných částic, ovšem je dobrou zprávou, že cena filtrů skrz dobu postupně padá. Aktuálně lze například nový filtr pro dieselové motory koncernu Volkswagen - tedy včetně dvoulitru ve Škodě Octavia, koupit za 12 000 korun.  Třeba u japonských značek jsou ale tyto sumy zpravidla o něco vyšší a výměna filtru v autorizovaném servisu se může vyšplhat i s prací k padesáti tisícům.

Zde už se nicméně dostáváme do bodu, kdy je potřeba rozebírat konkrétní typy benzínových i dieselových motorů, jejich ročníky a konkrétní závady. Není samozřejmě výjimkou, že nějaký konkrétní dieselový motor předčí svou spolehlivostí benzínové jednotky, ovšem ve většině případů se mají věci opačně a benzínové motory zpravidla chápeme jako ty spolehlivější.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů