Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vybíráme chladničku do auta. Víte, jaké existují druhy? A v čem se liší?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 28.06.2018
další 3 fotky
Víte, jakou autochladničku vybrat na dovolenou? | foto: Škoda
Udržet během letních měsíců své potraviny a pití uvnitř rozpáleného auta v ideální teplotě je normálně nemožné. Schopná autochladnička je proto skvělým pomocníkem. Podívali jsme se na dostupné druhy, jejich výhody i nevýhody a samozřejmě cenovou dostupnost.
Vytáhnout z rozpáleného auta perfektně vychlazené pivo či limonádu může být po celodenním cestování zatraceně dobrý pocit. Pokud ale nejezdíte limuzínou s vestavěnou ledničkou nebo nejste řidič chladicího vozu Family Frost, nejspíše budete v tomto ročním období potřebovat vlastní přenosnou autochladničku.

Na trhu je těchto zařízení poměrně dost, takže se výběr může zprvu zdát složitý. Nakonec ale záleží jen na několika faktorech: jakým způsobem chcete chladit, nebo jestli vám stačí udržovat teplotu, jak účinné chlazení potřebujete a kolik jste za chladničku ochotni zaplatit.

V rámci velikosti pak výrobci nabízejí samozřejmě i malé či nadměrně prostorné chladničky, nicméně jaksi standardizovanými objemy jsou velikosti okolo 20 až 30 litrů. Jednoduše musíte počítat s tím, že autochladnička v zavazadlovém prostoru nebo uprostřed druhé řady sedadel nějaké to místo zabere.

Co se týče napájení uvnitř auta, většina chladniček spoléhá na připojení do 12V, 24V či přímo 230V sítě vozu. Případnou absenci požadované zásuvky ve vašem autě ale můžete vyřešit různými adaptéry a měniči napětí.

Druhy autochladniček
Celkově bychom mohli autochladničky rozdělit na čtyři druhy podle jejich funkce. Hned u dvou typů však musíte brát v potaz určité kompromisy a negativa, které mohou od koupě zcela odradit.

Pasivní

Mezi pasivní autochladničky můžete kromě boxů započítat i klasické termotašky. Pasivním chlazením se totiž myslí udržování teploty potravin na jejich původní teplotě, a to bez jakéhokoliv využití energie. Vaše věci tedy už musíte mít dříve zchlazené, přičemž do některých pasivních chladniček lze přidat mrazicí tělesa, která dobu chladného prostředí uvnitř prodlouží.

Jelikož ale pasivní chladničky patří mezi nejlevnější, jejich účinnost je také velmi omezená. Hodí se tedy spíše na kratší cesty, navíc v klimatizovaném interiéru. V zaparkovaném autě na slunci, kdy v interiéru teploty překračují i 50 stupňů, jsou pasivní chladničky vlastně k ničemu.

Cena: od 100 do 1000 Kč

Absorpční

Zařízení s absorpční funkcí pracují na základě odvádění tepla z vnitřku chladničky, a to většinou na základě cirkulace plynu a kapaliny. Nutností je už ovšem připojení do elektrické sítě auta a rovněž často dobré odvětrávání. „Zpravidla ale absorpční chladničky spotřebovávají velké množství elektřiny," upozorňuje Michal Knor z Auto Kelly, které nabízí všechny druhy chladniček.

Do interiéru automobilu tedy nejsou absorpční chladničky zrovna vhodné, spíše jsou využívány u obytných vozů či karavanů. Tyto druhy autochladniček už ale umí aktivně snížit teplotu potravin uvnitř a konstantně ji udržovat.

Cena: od 6000 až 12 000 Kč

Termoelektrické

Kategorie autochladniček, která se rychle rozšiřuje a zajišťuje poměrně univerzální schopnosti i za vskutku dostupnou cenu. Často se jim přezdívá „peltierky“, jelikož k ochlazování využívají takzvaného Peltierova jevu. Vás musí pouze zajímat, že po připojení k elektrické síti auta dokáže mnoho termoelektrických chladniček nejen ochlazovat, ale také ohřívat věci uvnitř.

Kvalitní „peltierky“ jsou schopné ochlazovat (či ohřívat) v rozmezí 30 stupňů, což může často velmi dobře stačit, ale v extrémních případech uvnitř rozpáleného auta mohou být i tak docela neefektivní. Méně výkonné, a tudíž levnější, modely pak dokáží zchladit jen o třeba 20 stupňů.

Energeticky mohou být náročné, takže je nutné hlídat, abyste si například v zaparkovaném autě nevybili baterii. Udržet vychlazené potraviny však termoelektrická chladnička bez napájení na pár hodin zvládne. Na druhou stranu i vychlazení či ohřátí vnitřního prostoru na požadovanou teplotu může někdy pár hodin zabrat. Nevýhodou je občas hlučný větrák.

Cena: od 1000 až 6000 Kč

Kompresorové

Kompresorové autochladničky jsou nakonec těmi nejúčinnějšími, ale jak byste čekali, také nejdražšími. Fungují na stejném principu jako vaše lednice doma, dokážou i mrazit a bez problému udrží potraviny a pití chladné i uvnitř zmíněného auta rozpáleného na 50 stupňů.

Často mají zabudované akumulátory, takže fungují i po odpojení od sítě automobilu, a to třeba i po dobu 15 hodin. „Některé disponují i chytrou elektronikou, která chladničku po dosažení zvolené teploty automaticky odpojí a tedy šetří baterii vašeho auta," dodává Knor z Auto Kelly.

Nevýhodou může být vyšší hmotnost přes 10 kg, tudíž nejsou zrovna praktické k přenosu někam dále mimo auto. Účinností ale nemají kompresorové autochladničky přemožitele.

Cena: kolem 10 000 až 20 000 korun
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů