Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test Toyoty Prius: Japonský šetřílek po letech dorostl do krásy. A dobře jezdí

Naše téma
Radek Pecák | 16.04.2024
dalších 21 fotek
Se žlutým lakem vypadá nová Toyota Prius skoro jako sportovní auto | foto: Radek Pecák
Nová generace modelu Toyota Prius již má možnost jezdit také na elektřinu dobitou z veřejné elektrické sítě. To ještě více snižuje její provozní náklady. Navíc mezi automobily s pohonem plug-in hybrid nyní vyniká pohlednými křivkami, výkonným motorem a jízdními vlastnostmi. V recenzi se zaměřuji také na schopnosti její solární střechy.
V ČLÁNKU NAJDETE
VIDEO: Toyotu Prius prověřil slavný Stig
Nabíjení musíte plánovat
Přístrojový štít nad horním okrajem volantu
Toyota Prius jezdí výborně
Nepotěší vás malý kufr
Toyota Prius - Základní technická data
Již více než čtvrtstoletí prodává Toyota model Prius. V historii automobilového světa mu patří jedno důležité prvenství – stal se totiž prvním velkosériově vyráběným vozem s hybridním pohonem. Od té doby Toyota vyrobila hybridů 25 milionů, přičemž pětinu z tohoto počtu si připsal právě Prius. Nyní se nabízí již ve čtvrté generaci.

Na to, jak Toyota Prius vypadá, i na její zajímavé detaily, se podívejte do naší komentované fotogalerie:



Oproti dřívějším verzím má současný Prius dvě velká plus. Tím prvním je design. Minulé Priusy byly po technické stránce nepochybně zajímavá auta, ale sex-appeal, pokud se tento výraz odkazující na pohlavní přitažlivost dá v dnešní době ještě vůbec legálně používat, jim naprosto chyběl.

To se teď mění. Dokonce natolik, že jí porotci rozhodující o pořadí vozů v anketě World Car 2024 během letošního autosalonu v New Yorku udělili titul designového auta roku.

Toyotu Prius prověřil slavný Stig:
Přitom z hlediska koncepce karosérie se auto vlastně nezměnilo. Pořád se jedná o liftback s klínovitou karosérií. Od svých počátků Prius stále roste. Nyní už se jeho délka dostala na 4,6 metru (bez jednoho milimetru). Jedná se tedy o vůz srovnatelný například s Octavií.

Dřívější Priusy byly takzvané samonabíjecí hybridy. To znamená, že jste sice mohli jet čistě na elektřinu, ale pouze na tu, kterou jste předtím přímo na palubě vyrobili rekuperací při zpomalování. Nyní už je to jinak. V autě je podstatně větší vysokonapěťová baterie s možností jejího nabíjení z klasické elektrické zásuvky.

Nabíjení musíte plánovat
Bohužel to nejde moc rychle. Výrobce instaloval do Priusu palubní nabíječku s výkonem jen 3,6 kW. Takže na plné doplnění baterie budete muset čekat čtyři hodiny. Na nějaké průběžné doplňování baterie během delších cest tak musíte zapomenout. Na druhou stranu, pokud dobíjíte přes noc doma a přes den v práci, tak tento nedostatek moc nepocítíte.

Čistě na elektřinu lze v praxi ujet vzdálenosti mezi šedesáti až osmdesáti kilometry. Pokud byste se pohybovali s Priusem výhradně ve městě, tak možná i rovnou stovku. Já jsem při příjemných jarních teplotách během jízd po území hlavního městy zaznamenal na palubním počítači spotřebu kolem 12,5 kWh, přičemž v baterii by mělo být uloženo 13,6 kWh.

Sedačky jsou poměrně velké, zdroj: Deník/Radek Pecák


Přístrojový štít nad horním okrajem volantu
Bohužel stejnou péči jako v případě designu exteriéru tvůrci nového Priusu nevěnovali vzhledu interiéru. Ten je dosti nudný a nevypadá úplně hodnotně. I když na kvalitu zpracování si rozhodně stěžovat nebudete.

Příjemné je, že klimatizaci můžete nastavovat pomocí skutečných ovladačů. Stejně tak najdete uvnitř spínače vyhřívání či ventilování volantu a zapínání ohřevu volantu a čelního skla. Když totiž tyto záležitosti musíte hledat v menu na centrálním displeji a potvrzovat je dotykem na malé ikonky, začnete často ztrácet dobrou náladu.

Také jsem nebyl moc nadšený z toho, že přístrojový štít je umístěný nad horním okrajem volantu. Toto řešení, se kterým již před drahnou dobou přišel Peugeot, je vlastně jakou si náhradou head-up displeje. Zejména lidé s nadprůměrnou výškou pak ale mají velké problémy s nastavením sedačky do správné polohy a tak, abyste na zatraceně důležitý rychloměr viděli.

Volič převodovky je na tradičním místě – tedy na centrální konzoli. Vedle něho přepínáte jízdní režimy, či právě zde stiskem tlačítka můžete autu přikázat, aby jelo jen na elektřinu (samozřejmě, když je baterie nabitá) nebo aby ji získávalo ze spalovacího motoru, případně, aby vhodně kombinovalo elektrickou jízdu s tou na benzín.

Toyota Prius jezdí výborně
Prvních sto kilometrů můžete počítat se spotřebou 15,5 kWh a 3,3 litru na sto kilometrů. Benzínu z nádrže však ubude jen zhruba litr, protože cca dvě třetiny z této vzdálenosti jste ujeli na elektřinu. Následné stovky kilometrů pak bude auto spotřebovávat zhruba 4,5-5,5 litru na sto kilometrů. A k tomu samozřejmě nějaké ty kilowatthodiny. To už vás ale moc nemusí zajímat, protože to je elektřina získaná zdarma během brždění. Za tu samozřejmě platit nebudete.

+ Klady
•  Design•  Vydařený podvozek•  Spotřeba
- Zápory
•  Malý kufr•  Hlučný motor na dálnici•  Pomalé dobíjení baterie
Nějakou elektřinu, pokud je slunečno, vyrobí také solární střecha. Podle mých pozorování ale jde jen o množství, které by umělo rozsvítit klasickou stowattovou vláknovou žárovku. Možná ale účinnost snižoval saharský prach, kterého bylo ve vzduchu během testovacích jízd opravdu hodně. I tak ale má tato vychytávka schopnost snižovat dlouhodobý průměr spotřeby o nějakou tu desetinku litru.

Nepotěší vás malý kufr
Mezi slabší stránky Priusu se dá počítat vnitřní prostornost. Pro kolena je vzadu místa dost, ale hlavu budou muset vyšší jedinci sklánět. Za nedostatečný pak považuji objem zavazadlového prostoru. Kapacita nedosahuje ani na hodnotu 300 litrů.

Velkým plusem nynějšího Priusu jsou ale jízdní vlastnosti. Podvozek si umí, s výjimkou opravdu ostrých příčných nerovností, poradit s nejrůznějšími typy nástrah na vozovce, auto nemá problémy se stabilitou při rychlých změnách směru a žádné výhrady jsem neměl ani k naladění posilovače.

Pokud budete jezdit i na dálnici do nějakých 120 kilometrů v hodině, pak bude na palubě i příjemný akustický komfort. Nad tuto hodnotu již začne být slyšet ječivý zvuk pohonné jednotky spojené s variátorovou převodovkou.

Na druhou stranu, zatímco s dřívějšími Priusy trvaly rozjezdy i předjížděcí manévry takřka celou věčnost, nyní je výkon agregátů dostatečný i na velmi svižné svezení.

Základní technická data:
Karosérie: pětimístný pětidveřový lifback

Motory/Spotřeba: hybridní ústrojí 2,0/ 223 koní – 0,5-0,7 litru

Dojezd v EV módu: 71-86 kilometrů

Převodovky: automatická typu CVT

Vnější rozměry: 4599x 1782x1420 mm

Rozvor: 2750 mm

Zavazadlový prostor: 284 l

Max. rychlost 177 km/hod

Zrychlení 6,8 s

Ceny: od 1 150 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů