Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Autoškolou to nekončí. Mladí řidiči se mohou zdokonalit na polygonech

Naše téma
Radim Šlezingr | 03.11.2023
Ilustrační foto: Jízda na polygonu | foto: Deník/Martin Zpěvák
Mladí řidiči ve věku od 18 do 24 let patří na silnicích k nejohroženějším skupinám nejen u nás, ale v celé Evropské unii. Za volantem mají málo zkušeností a „hodně energie“. Proto každoročně způsobí zhruba pětinu dopravních nehod. Pokud jim není lhostejné, jak řídí, mají možnost zdokonalit se v jízdě pod odborným dohledem na polygonech. Co třeba zkusit přihlásit se do projektu Start Driving?
Projekt Start Driving je zaměřený na zdokonalovací přípravu nových řidičů ve věku 18 až 24 let s řidičským oprávněním skupiny B. Realizován je Asociací autoškol ČR ve spolupráci s Asociací center bezpečných jízd a s dalšími partnery s důrazem na zdokonalovací výcvik začínajících řidičů automobilů.

Projekt je inspirován rakouským systémem vzdělávání řidičů s možným zapojením rodičů mladých začínajících motoristů. V letošním roce je projekt rovněž rozšířen o vzdělávací aktivity určené učitelům autoškol, novinkou letošního roku jsou i dva listopadové termíny zaměřené na mentory budoucích sedmnáctiletých řidičů.

Jak to vypadá na kurzech Start Driving, můžete vidět ve videu:

„S mladými začínajícími řidiči ve věku 18 až 24 let se v České republice začalo systematicky pracovat v už roce 2020, a to v rámci projektu Start Driving. Je financován fondem zábrany škod, realizován Asociací autoškol ČR ve spolupráci s Asociací center bezpečných jízd a s dalšími partnery, mezi které patří například Ministerstvo dopravy, Česká kancelář pojistitelů, Policie ČR, Platforma VIZE 0, Asociace psychologů či Škoda Auto,“ uvedl ředitel České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek.

Na kurzech přednášejí i dopravní policisté. „Zaměřují se na rozbor konkrétních nehod způsobených mladými začínajícími řidiči, ke kterým došlo v příslušném regionu. A nejen informují o příčinách těchto zbytečných nehod, ale také vysvětlují, jak se jako začínající řidič chovat v silničním provozu,“ vysvětlil Michal Hodboď z Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezidia ČR.

Účastníci kurzů si mohou vyzkoušet za volantem také praktické zvládání krizových situací, jako je krizové brzdění v různých rychlostech do úplného zastavení, jízdu zatáčkou, nedotáčivý smyk, přetáčivý smyk, brzdění na rozdílných površích (mokro, kluzko, sucho) a bezpečný vyhýbací manévr.

V letech 2020 až 2022 se konalo celkem 196 těchto kurzů na osmi polygonech v rámci celé České republiky (Sosnová, Most, Příbram, Hradec Králové, Vysoké Mýto, Jihlava, Třinec, Ostrava). Například v loňském roce se jich zúčastnilo celkově 2415 zájemců. Jednalo se nejen o mladé řidiče ve věku 18 až 24 let, kterých bylo 1723, ale také také o 375 jejich rodičů a 317 učitelů autoškol. Pro letošní rok je připraveno 70 kurzů, poslední z nich se budou konat během listopadu.

„Plánujeme pokračovat v projektu i v roce 2024. Termíny na příští rok budeme zveřejňovat na stránkách startdriving.cz zhruba v druhé polovině prosince,“ uvedl na dotaz Deníku koordinátor projektu Start Driving Aleš Horčička. Zájem o kurzy je podle něj veliký. Kdo se na ně bude chtít přihlásit, neprohloupí, když tak udělá s předstihem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů