Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chcete řídit auto od sedmnácti let? Najděte si svého mentora, třeba tatínka

Naše téma
Radim Šlezingr | 25.10.2023
Řidičský průkaz | foto: Deník/Radim Šlezingr
Získat řidičák na auto je snem snad každého mladého člověka. Zatímco dosud byla věková hranice pro získání řidičského oprávnění skupiny B až s dovršením plnoletosti, od příštího roku to bude možné už o rok dříve – tedy od 17 let. Jenže má to háček. Na místě spolujezdce budou muset mít nejmladší řidiči svého mentora. Nevíte, kdo to je? Pojďme si to vysvětlit.
Příští rok přinese velkou změnu. Žadatel v režimu L17 bude moct získat od 1. ledna 2024 řidičské oprávnění skupiny B už od věku 17 let. L17 je alternativa k běžnému systému autoškoly, která umožňuje absolvovat výuku a výcvik v autoškole před 17 lety věku a závěrečné zkoušky již v sedmnácti letech.

Tito mladí žadatelé o řidičák na auto budou muset od příštího roku absolvovat klasický výcvik v autoškole, završený složením obvyklých závěrečných zkoušek. Auto budou moci řídit první rok jen pod dohledem konkrétního zkušeného řidiče – takzvaného mentora.

Jak se s autem rozjet?  Nejen to čeká mladé řidiče v autoškole: 
Mentorem bude nejčastěji někdo z rodičů. Hlavní myšlenkou systému L17 je umožnit mentorům předávat své řidičské zkušenosti i svým dětem, a pomoci tak snižovat nehodovost mladých začínajících řidičů. Ti totiž patří dlouhodobě k jedné z nejrizikovějších skupin v nehodovosti na silnicích. 

Nesporným přínosem nového systému bude kontrolovaný vliv na mladé začínající řidiče, kteří jsou dlouhodobě jedna z rizikových skupin v oblasti pohybu a nehodovosti na silnicích. Pozitivní přínos k bezpečnosti v dopravě potvrzují všechny státy, kde program podobný tomu L17 zavedli a roky využívají.

Kdo bude mentorem?
Mentor by měl především zastávat roli rádce a zkušené blízké autority. Díky němu si mladý řidič pod jeho dohledem navykne rutině pohybu v provozu a utvrdí si čerstvě získaná pravidla z autoškoly.

Mentorem mladého řidiče bude moci být taková osoba, které bylo uděleno řidičského oprávnění pro skupinu B před více než deseti lety a zároveň je posledních pět let nepřetržitě držitelem tohoto řidičského oprávnění.

Mentor navíc nesmí v posledních pěti letech pozbýt právo k řízení motorového vozidla na území České republiky a nesmí být ve výkonu správního trestu nebo trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel. Mentor také nesmí mít zadržený řidičský průkaz a v bodovém hodnocení nesmí mít zaznamenán žádný bod.

Každý budoucí sedmnáctiletý řidič může mít mentorů několik, maximálně však čtyři. Režim L17 se pak zapíše do Evidenční karty mladého řidiče i jeho mentora.

Co budete smět řídit?
Pouze s účastí mentora na sedadle spolujezdce bude mladý řidič v režimu L17 moci řídit osobní a dodávkové automobily - vozidla s největší povolenou hmotností do 3,5 tuny, nejvýše s osmi místy k sezení kromě místa řidiče. Zároveň bude moci za auto připojit vozidlo (přívěs) o největší povolené hmotnosti do 750 kilogramů, nebo vozidlo (přívěs) o největší povolené hmotnosti převyšující 750 kg, pokud největší povolená hmotnost této jízdní soupravy nepřevyšuje 3,5 tuny.

Bez mentora bude moci řídit vozidla zařazené do skupiny A1 s automatickou převodovkou, tedy skútry, a vozidla zařazená do skupiny B1.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů