Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nemá to logiku: Jednodenní dálniční známka neplatí 24 hodin, ale jen do půlnoci

Naše téma
Miroslav Elsnic | 12.03.2024
Za jízdu po dálnici si od příštího roku připlatíme. | foto: Shutterstock
Jednodenní dálniční známku si mohou řidiči koupit od začátku března. Ovšem jak se ukázalo, jednodenní známka automaticky neplatí 24 hodin, ale vyprší v půlnoci dne, kdy byla zakoupena. Čili pokud si ji řidič koupí ve 22 hodin, bude platná pouze dvě hodiny. Na omezenou platnost upozorní systém při nákupu. 
Motoristé si v České republice mohou koupit roční, třicetidenní, desetidenní i jednodenní elektronickou vinětu. Jednodenní stojí dvě stě korun. Je o sedmdesát korun levnější než desetidenní. Ovšem aby tu nejlevnější využil řidič naplno, musí si ji koupit těsně po půlnoci. Pak mu bude platit do půlnoci daného dne.

S nastaveným systémem nesouhlasí ani zástupce motoristů. „Není ideální. Obávám se však, že v Česku s tím nic neuděláme,“ sdělil mluvčí Ústředního automotoklubu Igor Sirota.

Při nákupu jednodenní dálniční známky přes web edalnice.cz systém automaticky upozorní na platnost dálniční známky do půlnoci., zdroj: Deník/Miroslav Elsnic


Ministr dopravy Martin Kupka v nastaveném systému problém nevidí. „Jednodenní kupón rozšířil nabídku možností pro motoristy. Cenový rozdíl oproti desetidennímu kupónu je relativně malý. To vychází i ze společných pravidel EU. Zachovali jsme navíc stejnou logiku platnosti na celé kalendářní dny, jako mají ostatní kupóny,“ napsal Kupka na síti X.

„To ji měli rovnou nazvat hodinovou. To už je lepší koupit si týdenní. Stejně tak musí uvažovat i cizinci. V dnešní digitální době přeci nemůže být problém nastavit softwarový systém tak, aby pracoval s hodinami. To není přeci taková věda, fungují takto i jízdenky,“ kroutil hlavou jeden z oslovených řidičů Bohumil Žák.

Ovšem zavedení hodinové sazby by podle ministerstva dopravy přineslo technické problémy celého systému. Navíc by to vedlo k poklesu vybraných peněz. „Předpokládáme, že v případě zavedení 24hodinového poplatku by došlo k většímu odlivu od desetidenního poplatku právě k 24hodinovému a tím k dalšímu snížení výnosů. Jiný přístup by znamenal významné snížení příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury,“ sdělil mluvčí resortu František Jemelka.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů