Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jawa Rusák i zakázané typy: Tip na výlet do Národního technického muzea

Naše téma
Radek Pecák | 17.02.2020
dalších 19 fotek
Záběr na část výstavy v Národním technickém muzeu | foto: Radek Pecák
Pět desítek civilních i závodních motocyklů, jeden automobil, trofeje z velkých cen a řada dalších věcí je v současné době k vidění v jednom ze sálů Národního technického muzea v Praze, kde je instalována výstava Fenomén Jawa.
Rovněž závodní Jawu 350 zvanou Rusák, kterou na základě původní dokumetace dopracovali v Sovětském svazu, a která byla rychlejší než v tuzemsku připravené speciály, představuje výstava připravená k loňskému devadesátému výročí nejznámější československé motyklové značky. Podívat se na ni můžete do naší fotogalerie.

Návštěvník se tu může seznámit s celou historií značky, během níž vznikly tři milióny motorek, z nichž některé byly naprostou světovou špičkou. Z těch závodních k nim nepochybně patřil model Jawy 350 typ 673 z roku 1967. Poháněl ji dvoudobý čtyřválec, který zkonstruoval Jiří Tichý. Ve své době šlo o nejrychlejší "třistapadesátku" v seriálu mistrovství světa. Byla schopna vyvinout rychlost až 267 kilometrů v hodině. Přestože její spolehlivost vinou nemožnosti získání kvalitního materiálu nebyla na nejlepší úrovni, získala v Mistrovství světa této kubatury v roce 1969 celkově druhé místo.

Jednou z nejzajímavějších částí výstavy jsou prototypy motocyklů, které se nakonec nevyráběly. Hlavně kvůli nedostatku peněz. Jeden z informačních panelů za "viníka" této situace dává automobil Škoda 1000. Po úspěšných strojích označovaných lidově Pérák a Kývačka se začaly na přelomu 50. a 60 let připravovat nové stroje s interním označením Unifikovaná řada. Konstruktéři a továrna zajistili výrobu několika stovek kusů ověřovací série. Na zavedení sériové výroby však už právě kvůli upřednostnění zmíněné Škodovky nebyly ve státním rozpočtu peníze.

Také Jawa Athena
Vystavené prototypy dokazují, že i v osmdesátých a devadesátých letech dokázali v Jawa vyvíjet typy, které by s úspěchem mohly konkurovat těm nejproslulejším světovým značkám.

Poháněl ji vzduchem chlazený dvoudobý dvouválec s válci otevřenými do písmene V


Klasickým dokladem je třeba Jawa 250, typ 593 z roku 1991. Popisek u vystaveného prototypu uvádí, že ho poháněl dvoudobý vodou chlazený jednoválec. I podvozek byl na úrovni tehdejší doby a obsahoval například zadní kyvnou vidlici s centrální tlumící a pružící jednotkou. Nádherný vzhled má zase třeba prototyp silničního kapotovaného stroje. Autorem designu byl slavný Václav Král.

Autoři výstavy ale do expozice zařadili také několik exponátů, které dokládají, že ne vše se v Jawě úplně podařilo. Příkladem je zejména šedivě lakovaný prototyp Jawa 175 typ 610 UŘ z roku 1962. Po technické, ani designové stránce tyto stroje téměř v ničem nenavazovaly na starší typy značky. Právě problematický design však byl s vysokou pravděpodobností hlavním důvodem, proč je nejdůležitější odběratelé odmítli a projekt byl odložen. Na motocyklu, který je rovněž zachycen v naší galerii, zaujme především příliš mohutný a neforemný přední blatník.

Přehled vyráběných modelů pak končí současnou "třispadesátkou". Jawa 350 OHC 2019 je ovšem z velké části sestavena z dílů vyrobených v Číně.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů