Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jak se prodávají vozy Škoda v Číně? Značka přijde dráž než samotné auto

Naše téma
Radek Pecák | 16.04.2019
dalších 16 fotek
Třeba brožura Kodiaqu ukazuje akční scénu z Jurského parku | foto: Radek Pecák
V Číně každým rokem přibývá kolem 30 nových dealerství. Už nyní se jejich počet blíží k 500.
Zákazník, který si přijde do autosalonu Škody  v Číně koupit vůz, se v podstatě neliší od těch, kteří přicházejí k jiným značkám. "To znamená, že jsou v průměru o dvacet i třicet let mladší než u nás a jdou si koupit své první auto," vysvětluje mi při návštěvě dealerství ve městě Kushan pár desítek kilometrů od centra Šanghaje Štěpán Šikoš, který pracuje v oddělení rozvoje dealerské sítě přímo v Číně. Obvykle to jsou tedy mladé rodiny.

Podle něho však předtím musí absolovat poměrně dlouhou proceduru. Obvykle několik kol losování o šanci získat registrační značku, zejména pokud jsou z velkých měst. I pak musí ještě zaplatit značnou sumu (třeba i sto tisíc Jüanů, což je v přepočtu přibližně 350 000 českých korun). Jedinou výjimkou jsou elektromobily. Za možnost získání registrační značky pro ně se neplatí nic. Dříve to platilo pro plug-in hybridní vozy, ale od letoška již nikoliv.

V Číně se v současné době prodávají auta hlavně s karosérií typu sedan, módní jsou však, stejně jako prakticky všude jinde na světě, také SUV. Třeba o kombíky je velmi malý zájem. "Hlavní důvody jsou dva: "Jednak už každé malé dítě, když kreslí auto, tak nakreslí siluetu sedanu, a jednak Číňané nemají zažitý evropský životní styl. To znamená, že o víkendech nejezdí na chalupy, na kola, na lyže a podobně, takže takové praktické auto jako je kombi nepotřebují," vysvětluje mluvčí Škody Tomáš Kotera, který v Číně pět let žil.

Také malá auta chce jen málokdo. I proto již Škoda v Číně ukončila výrobu a prodej fabie. Obvykle je totiž pro ně auto otázkou statustu. Pokud jsou v životě úspěšní, tak chtějí velké a dobře vypadající auto, pokud možno třeba od evropské automobilky s dlouhou tradicí. Z toho tedy Škoda může těžit. Nabzí zde všechny své evropské modely a navíc také Kodiaq GT s karosérií ve tvaru kupé-SUV. Takovou siluetu dostane rovněž čerstvě ohlášený Kamiq GT.

Školení o historii...
Když zákazník přijde do čínského autosalonu s logem Škoda, dozví se hned na počátku něco o historii značky Škoda a České republice, jakožto zemi původu. Mohl jsem si osobně vyzkoušet brýle s virtuální realitou, díky nimž jsem se přenesl na Karlův most v době na přelomu 19. a 20. století. Na tabletu pak pokračuje samotný výběr vozu a jeho výbavy.

Oproti našim zvyklostem se v Číně prodávají v podstatě jen skladová auta. Na dealerovi je, aby si objednal vozy s příslušnými motorizacemi a stupni výbavy, a samozřejmě také v žádaných barevných kombinacích. Mezi nimi nejsou žádné příliš výrazné barvy. převažují odstíny bílé, černé, šedé, případně béžové či hnědé. Například Kodiaq RS ovšem může být červený, Karoq zase oranžový...

Všechna prodávaná auta mají v současné době klimatizaci a drtivá většina rovněž infotainment s dotykovými displeji. "Od letoška bude navíc ve všech také SIM karta s online navigací a dalšími informacemi," říká Michal Eisner, vedoucí poprodejních služeb společnosti Škoda SAIC Čína.

Čínské Škodovky maji pouze benzinové motory. "Panuje zde názor, že nafta patří do náklaďáků," dozvěděl jsem se. Oproti provedením, na které jsme zvyklí u nás, se designově liší jen minimálně. Mají na sobě ale o poznání více chromovaných lišt. Třeba na Kodiaqu RS jsem si všiml chromu i na horních stranách dveřních klik. "Už to není tak masivní jako ještě před několika lety, ale stále ještě si to Číňané vyžadují," vysvětlili mi.

Opravu sledují online
Jelikož Číňané jsou zvyklí ještě mnohem více než my Evropané na objednávání zboží a služeb po internetu, objednávají se u dealerů Škody na servis přes speciální aplikaci. Když pak vůz přivezou do autosalonu, obvykle zůstávají v dealerství. "Mají možnost se online dívat ve svém mobilu, co právě mechanik s jejich autem dělá," sdělil Štěpán Šikoš.

Pokud se ale nestane nějaká nepříjemnost, tak do servisů moc často nejezdí. "Průměrný nájezd je totiž podle Michala Eisnera kolem 5 000 kilometrů. V zácpách a na silnicích, kde je rychlost stále hlídána radary, se ostatně o moc více najet nedá. Na delší vzdálenosti se pak cestuje vlaky nebo letadly.

Dealerství, které jsem si mohl prohlédnout, a jehož součástí je třeba také stěna s padající vodou hned naproti vchodu, řada salonků dětský koutek, prodejna příslušenství a samozřejmě servis, prodá ročně více než 3000 vozů Škoda. Brzy bude zahájen i přímý prodej po internetu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů