Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Doporučení od automechaniků: Jaké ojetiny vybrat v cenách do 100 a 200 tisíc Kč

Naše téma
Radek Pecák | 17.08.2020
dalších 17 fotek
Toyota Yaris třetí generace | foto: Toyota
Zatímco mezi nejspolehlivějšími ojetými vozy v kategorii do 100 000 Kč modely značky Škoda nefigurují, ve skupině ojetin od jednoho do dvou set tisíc korun je to už úplně jinak.
Spolehlivost motoru a jeho zavěšení, poruchovost elektroniky a kvalita karoserie. To jsou kritéria, na základě kterých hodnotili mechanici spolehlivost celkem třinácti nejpopulárnějších modelů aut v České republice v průzkumu pod názvem Hodnocení spolehlivosti automobilů pohledem českých mechaniků. Výsledky vzešly z dotazování celkem 239 mechaniků pracujících v síti nezávislých autoservisů ProfiAuto.

Z aritmetického průměru hodnocení těchto kritérií vyplynula pětibodová stupnice známek jako ve škole. Nejprve se zaměřili na nejžádanější typy vozů, které si kupují lidé s maximálním rozpočtem sto tisíc korun. Do výběru byly zařazeny vozy Volkswagen Golf V, Ford Focus II, Renault Thalia, Škoda Fabia I, Kia Cee'd I, Peugeot 206, Opel Astra H, Peugeot 207, Ford Fusion, Toyota Yaris II, Hyundai i30 I, Hyundai Getz a Renault Thalia II.

Na to, jak tyto vozy vyhlížejí, se můžete podívat do naší fotogalerie

Nakonec mechanici nejlépe ohodnotili Toyotu Yaris II (výroba 2005–2011). „Automobil získal výsledné hodnocením 2,1 a doporučilo by ho celých 86 procent dotazovaných mechaniků. Nejvíce na něm oceňovali motor a elektroniku. Nadprůměrné hodnocení ale získala také karoserie a upevnění motoru,“ přiblížil Jindřich Krejčí, ředitel projektu ProfiAuto v Česku a na Slovensku. Anketa podle něj zjišťovala také nejčastější příčiny poruch. U Toyoty Yaris II respondenti nejvíce zmiňovali problémy s korozí, kompresorem klimatizace, vodním čerpadlem a čepy řízení.

O druhé místo se podělily Volkswagen Golf V (2003-2008) a Hyundai i30 I (2007–2012) s výsledkem 2,3. U Volkswagenu Golf V se ukázala jako nespolehlivá mimo jiné praskající hlava u motoru 2,0 TDI 16 V. Problém s motorem měl i model Hyundai i30 I. Mechanici u něj poukazovali na uložení klikové hřídele a celkovou hlučnost motoru. Na třetím místě v cenové kategorii do sta tisíc korun skončil Ford Focus II (2004–2011) s hodnocením 2,7.

Naopak nejhůř si v anketě vedl model Renault Thalia II (2008–2013), kterému respondenti přidělili známku 3,2. „Ve všech kategoriích získal vůz podprůměrné hodnocení. Ze zkušeností mechaniků trpí na časté koroze, vypalování koncovek předních světlometů, problémy s výfukem, zavěšováním kol i čepy ramen silentbloků,“ popisuje Lukáš Czauderna, poradce pro rozvoj autoservisů ProfiAuto Service.

Hodnocení automobilů z kategorie do 100 tisíc Kč:

Toyota Yaris II 2,1

Volkswagen Golf V 2,3

Hyundai i30 I 2,3

Ford Focus II 2,7

Opel Astra H 2,7

Ford Fusion 2,8

Renault Thalia 2,8

Kia Cee'd I 2,9

Peugeot 206 2,9

Hyundai Getz 2,9

Škoda Fabia I 3,0

Peugeot 207 3,0

Renault Thalia II 3,2

Kategorie 100 - 200 000 Kč
Mezi hodnocené vozy v této kategorii byly zařazeny tyto modely – Škoda Octavia I, Škoda Citigo, Škoda Octavia II, Škoda Roomster, Volkswagen Golf VI, Škoda Fabia II, Citroën Berlingo II, Seat Ibiza IV, Volkswagen Caddy III, Hyundai i20 I, Volkswagen Polo V, Dacia Logan II, Dacia Dokker, Dacia Sandero II, Ford Fiesta VI, Renault Mégane III, Kia Cee’d II a Renault Clio IV.

Vítězem testu v této kategorii se stala Škoda Octavia I (výroba 1996-2010). „Tento model by doporučilo 100 % našich mechaniků. Přesto samozřejmě existují i důvody, proč k nám řidiči s Octavií jezdí. Poměrně častým problémem byla koroze, dále mechanici často řešili potíže se stahováním oken, zabezpečením dveří, silentbloky nebo předními kotouči,“ říká Jindřich Krejčí, ředitel projektu ProfiAuto v Česku a na Slovensku.

I další přední pozice obsadily Škodovky mezi které se dokázal vklínit pouze Volkswagen Golf VI (2008-2016). „Tento model, který v USA nese podoznačení Rabbit by doporučilo 73 procent našich mechaniků. Řidiče u tohoto Golfa často trápí EGR ventil, vodní čerpadlo nebo také rozvodový řetěz. Přesto platí, že tuto cenovou kategorii vozů absolutně ovládly Škodovky. Jak Citigo, tak Roomster, Fabia i Octavia II potvrzují, že do dvou set tisíc korun lepší koupi nenajdete. Jestliže ale Škodovky na něco trpí, tak jsou to rozvody, stahování oken a někdy také kabeláž ve dveřích,“ doplňuje Krejčí.

Naopak nejhůře si v anketě vedly Renaulty. Mégane III (2008-2016) obdržel známku 3,1, Clio IV 3,4 (2012-2019) bylo dokonce ze všech modelů se známkou 3,4 nejhorší.

„Mezi Renaulty se ještě dostala Kia Cee´d s hodnocením 3,2, jež má velké potíže především s motorem a karosérií. U tohoto modelu se velmi rychle opotřebují ložiska a velmi často a brzy je zničená spojka. Vrátíme-li se ale k francouzským modelům Mégane a Clio, tak u nich je největší problém s elektronikou a nefunkční kabeláží. Motor u nich správně netěsní a připočteme-li, že se u těchto modelů velmi rychle opotřebují brzdy, tak jsme museli modely od Renaultu logicky zařadit na ty nejnižší příčky,“ popisuje Lukáš Czauderna, poradce pro rozvoj autoservisů ProfiAuto Service.

Žebříček spolehlivosti automobilů z kategorie od 100 do 200 tisíc korun

Škoda Octavia I 2,1

Škoda Citigo 2,2

Škoda Octavia II 2,3

Škoda Roomster 2,3

Volkswagen Golf VI 2,4

Škoda Fabia II 2,6

Citroën Berlingo II 2,7

Seat Ibiza IV 2,7

Volkswagen Caddy III 2,8

Hyundai i20 I 2,8

Volkswagen Polo V 2,9

Dacia Logan II 2,9

Dacia Dokker 2,9

Dacia Sandero II 2,9

Ford Fiesta VI 3,0

Renault Mégane III 3,1

Kia Cee’d II 3,2

Renault Clio IV 3,4
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů