Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Automobilka Tatra Kopřivnice čelí exekuci

Naše téma
ČTK | 21.02.2013
Ilustrační foto | foto: DENÍK/Pavel Karban
Kopřivnice – Automobilka Tatra čelí kvůli dluhům exekuci, nařídil ji Okresní soud v Novém Jičíně. Exekutor vydal příkaz, který se týká prodeje kopřivnického podniku. Vyplývá to z informací v internetovém Obchodním rejstříku firem. Server Ekonom.cz uvedl, že dražební jednání se má konat 15. března v sídle exekutorského úřadu Cheb.
Dražba má být 15. března v Chebu. „Provoz podniku tím žádným způsobem není dotčen, natož pak ohrožen. Byl ustanoven správce podniku, který dohlíží na hospodaření s majetkem Tatry. Už byla vydána dražební vyhláška," sdělila mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. Podle usnesení exekutora byla cena věcí, práv a jiných majetkových hodnot patřících k podniku určena na 1,7 miliardy korun. Tatra však má závazky přes 1,4 miliardy korun.

Mluvčí Tatry Vladimír Bystrov uvedl, že podle sdělení soudu zabavil věřitel společnosti, tedy firma Composite Com, zástavu podniku. Věřitel podle něj může přikročit k dražbě podniku, což ale pro Tatru neznamená ani konkurz, ani insolvenci.

Předseda představenstva a generální ředitel Tatry Ronald Adams uvedl, že kroky podniknuté věřitelem jsou legálním způsobem, jak přimět akcionáře Tatry Holdings, která ovládá asi 92 procent akcií firmy, aby se vzdali podílů v Tatře. „Nedotkne se to provozních činností, zaměstnanců, zákazníků či dodavatelů společnosti Tatra. Je to záležitost mezi věřiteli Tatry a skupinou akcionářů ovládající společnost Tatra," uvedl Adams.

Dražba
Cena podniku byla stanovena asi na 300 milionů korun. Dražební jistota činí 100 milionů a výše nejnižšího podání zhruba 200,2 milionu korun. Čírtek potvrdil, že firma je věřitelem Tatry a vyvolala dražbu majetku automobilky. „Společnost Composite Com půjčila Tatře prostředky a nyní má u ní pohledávky kolem 650 milionů korun. Cílem exekuce je uspokojit naše pohledávky, ale tak, aby Tatra dál nepřetržitě vyráběla, udržovala si svou hodnotu a plnila své závazky," řekl Čírtek.

Tento způsob podle něj Composite Com zvolila, protože povede k rychlému řešení výhodnému jak pro věřitele, tak pro podnik. Od dražby očekává, že přivede do Tatry kapitálově silného vlastníka, který plně uspokojí její pohledávky. „Zároveň dražba přinese informaci o tržní hodnotě firmy. Nový vlastník ze zákona převezme všechny závazky související s podnikem, zaměstnance i veškeré smluvní vztahy. Výsledkem by mělo být především nepřerušené fungování podniku, jehož významu pro český průmysl i pro zaměstnanost v regionu jsme si plně vědomi," uvedl Čírtek.

Tatra má zakázky na pět měsíců dopředu
Adams uvedl, že věc by mohla být vyřešena do tří týdnů a společnost Tatra nemá žádný důvod přemýšlet o insolvenci. „Máme od zákazníků požadujících naše vozy zakázky na pět měsíců dopředu," řekl. Doplnil, že dceřiné společnosti Taforge a Tafonco nebyly prodány, nejsou na prodej a společnost ani nemá záměr se těchto klíčových firem zbavit.

Tatra je výrobcem nákladních vozů. Kopřivnickou firmu od roku 2006 kontrolují čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva společnosti Američanem Ronaldem Adamsem. Jejich společnost Tatra Holdings kontroluje přímo či nepřímo téměř 92 procent akcií, drobní akcionáři vlastní přibližně osm procent akcií. V roce 2010 snížila svou více než sedmisetmilionovou ztrátu na 158 milionů korun. Celá skupina Tatra včetně dceřiných firem snížila svou ztrátu meziročně o 470 milionů na 119 milionů korun. Klíčovými jsou společnosti Tafonco a Taforge, které v roce 2010 vydělaly každá přes 100 milionů korun. Údaje za rok 2011 ani 2012 zatím nezveřejnila. V roce 2010 Tatra vyrobila 931 vozidel, v roce 2011 to bylo 702 a loni 496 vozů.

Composite Com se podle obchodního rejstříku zabývá realitní činností, zprostředkováním obchodů a služeb i poskytováním nebo zprostředkováním spotřebitelských úvěrů. Předsedou jejího představenstva je Jaroslav Strnad, jenž vlastní několik dalších firem, například společnost Excalibur Army. Ta má ve východních Čechách osm provozoven, věnuje se zejména obchodu s vojenským materiálem a technikou a jejími opravami. V roce 2011 dosáhla hrubého zisku 232 milionů korun. Firma Excalibur Army rovněž zvítězila ve výběrovém řízení na prodej šternberského závodu vojenských opraven VOP CZ od ministerstva obrany.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů