Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Land Rover Defender 130: luxusní koráb do terénu, na dovolenou, zkrátka kamkoliv

Žena za volantem
Viola Procházková | 14.02.2024
dalších 21 fotek
foto: Viola Procházková
Nabízí to, co žádné jiné auto na trhu. Prostor jako v dodávce, komfort jako v prémiovém salonku a k tomu terénní schopnosti, s nimiž se nemusíte bát vydat na expedici do Afriky. Máte-li velkou rodinu a dobrodružného ducha, dál už nehledejte. Land Rover Defender 130 je volba právě pro vás.
V ČLÁNKU NAJDETE
Land Rover Defender je pohledný i funkční, zvenčí i zevnitř
VIDEO: Představení Defenderu 130
Vychytávky na cestu
Defender má síly na rozdávání
Land Rover Defender rozhodně není jen další SUV, jakých se po silnicích prohánějí mraky. Přestože oproti svému předchůdci obsahuje tunu elektroniky a na poušti byste ho kladivem opravovat nechtěli, pořád je to pravověrný offroad s elektronickými uzávěrkami diferenciálů a redukcí, který si poradí nejen s rozmoklou polňačkou, ale i se skutečným terénem.

Před časem jsem měla možnost vyzkoušet kratší variantu 110 na písčitých svazích i v kamenitém lesnatém prostředí a jediným limitem byl můj vlastní strach, že se převrátím nebo utopím v řece. Dnes si ale Defender představíme v roli rodinného korábu, který je jako dělaný na společné dovolené i dálkové roadtripy. Největší verze 130 s prodlouženou zadní částí je totiž prostorově srovnatelná s dodávkou, zároveň však dopřává posádce mimořádný komfort a veškerou myslitelnou výbavu.

Během testovacího týdne jsme Defenderem ve čtyřech projeli čtyři evropské země a po téměř dvou a půl tisících kilometrů za volantem si neumím představit lepší dopravní prostředek. Ani jednou nezazněla stížnost na nedostatek místa, chybějící konektor nebo drncání na kočičích hlavách.

Naše školní děti sice už nepotřebují kočárky ani odrážedla, o to víc prostoru si však vyžádá jejich garderoba a další potřeby, jejichž smysl nám dospělým leckdy zcela uniká. A vezli jsme i záložní spací potřeby pro případ, že někdo nebude spokojen s těmi hotelovými, jak se někdy stává. K vnitřnímu prostoru autobusu a obřímu kufru však Defender přidává spoustu dalších radostí, k nimž se hned dostaneme.

zdroj: Viola Procházková


Pohledný i funkční, zvenčí i zevnitř
Kolik za Defender 130 zaplatíte?

Startovní cena Land Roveru Defender 130 s 250koňovým dieselem je 2 312 247 korun, za silnější 300koňovou motorizaci pak dáte minimálně 2 433 683 korun.Design Defenderu je jednoznačně svébytný a nespletete si ho s žádným jiným SUV, ba ani s jiným Land Roverem. Krabicovitý tvar odkazuje na předchůdce stejně jako rezervní kolo na pátých dveřích, jinak je však karoserie uhlazená, decentně zaoblená a plná povedených detailů. Na kráse jí neubírá ani dlouhý zadní převis.

V kabině pak budou nadšení všichni, kdo upřednostňují praktičnost a funkci, navíc okořeněné kapkou industriálního šmrncu. Přiznané spoje v podobě masivních šroubů, odolné, přitom však příjemné a na pohled zajímavé materiály, solidní madla, to všechno dává najevo, že nejde jen o luxusní vůz, ale i o pracovitého pomocníka.

Land Rover Defender pick-up v Namíbii:
Rozhodně se nemusíte bát, že nešikovní spolucestující nebo malé děti něco zamažou, ukopnou či poškodí. Interiér je přitom velmi příjemným místem k životu, kde nenarazíte na ostrou hranu, odbytý plast nebo nehezky zpracovaný detail.

Množství odkládacích prostor je skoro neuvěřitelné - tady se počítá s tím, že v autě budete trávit hodně času a budete se v něm chtít zabydlet. Jen středový tunel obsahuje kromě držáků na pití i velkou schránku pod loketní opěrkou a rozměrnou polici ve spodním „patře“, kam bez problémů umístíte kabelku nebo příruční tašku. Dále jsou tu obří kapsy ve dveřích a přihrádka táhnoucí se pod celou palubní deskou, dokonce i pod displejem. Opravdu se nestane, že by si spolujezdec musel házet věci pod nohy - do zmíněné přihrádky v případě potřeby nacpe i bundu.

Podívejte se na stručné video představující Defenderu 130:
Defender 130 můžete mít i v osmimístné variantě, testovací kousek však měl klasické uspořádání 2+3. Místo třetí řady se rozkládá bezedný kufr o objemu přes 1300 litrů. Kromě praktické gumové vany mu nechybí ani přihrádky na menší předměty, šikovné síťky a háčky. Abyste celý prostor zaplnili, budete se muset skutečně snažit.

Vychytávky na cestu
Na místě řidiče okamžitě zaujme obří volant s rameny ze zajímavého drsného plastu. Digitální přístrojovka umožňuje několik konfigurací, snadno si tedy nastavíte všechno, co potřebujete vidět, včetně mapy s vysokým rozlišením. Pod středovým displejem najdete panel s tlačítky a dvěma otočnými ovladači, jejichž funkce se mění stisknutím či povytažením, dokáží tedy nastavovat teplotu, intenzitu foukání, vyhřívání i ventilaci sedadel a dokonce i jízdní režimy. Mimochodem, vyhřívat lze zvlášť sedák a opěradlo, což je milý detail.

Velice šikovnou pomůcku představuje možnost snižování a zvyšování světlé výšky až o 7 centimetrů. Primární účel této vychytávky je sice terénní, nám se však hodila v nízkých vjezdech do garáží, kam bychom se se standardní výškou o pár čísel nevešli. Aktuální výška se vám přitom zobrazuje na displeji, takže vždycky víte, na čem jste. V podobných situacích jsme ocenili také sofistikovaný kamerový systém, který dovede ukázat auto ze všech stran i v detailech. Zadní parkovací senzor započítává i kolo na dveřích kufru - další milý detail.

Mou pohodu za volantem občas narušovalo jen jediné - povinné upozorňování na překročení rychlostního limitu. Vypínání funkce navíc není řešené úplně šťastně - dostanete se k němu přes displej na tři kliknutí. Tlačítko umístěné třeba vedle start-stopu by bylo o poznání příjemnější.

Defender má síly na rozdávání
Velké auto si žádá i odpovídající velký motor, největší Defender proto pořídíte s naftovým nebo benzinovým šestiválcem. Testovaný vůz měl pod kapotou silnější diesel o výkonu 300 koní a točivém momentu 650 Nm, což je dle mého názoru ideální volba. Dieselový třílitr je nesmírně kultivovaný a o žádném agrárním klapání nemůže být řeč. Zároveň dokáže jezdit se spotřebou mezi 9 a 11 litry, což je vzhledem k více než dvouapůltunové hmotnosti auta velmi solidní.

Na povel pravým pedálem auto reaguje s překvapivou agilitou, aniž by bylo narušeno příjemné ticho v kabině. Na německé dálnici jsem si vyzkoušela, že od 160 výš se začíná ozývat aerodynamický hluk, ale pořád to není nic dramatického. I jízda v podobných rychlostech je stále stejně klidná, stabilní a pohodová.

Vzduchový podvozek vás se stejným komfortem proveze po dálnici, po hrbolaté dlažbě i po lesní cestě plné kamení. Je až s podivem, jak dokonale pohodlné dokáže být vozidlo, které je určené i ke zdolávání náročného terénu. Pokud bych si měla ze současné nabídky vybrat auto, s nímž budu čelit apokalypse, Defender by byl jednoznačná volba.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů