Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Z Česka je definitivně autoland. Už deset let

Naše téma
Radek Pecák | 03.11.2018
dalších 35 fotek
Oslavy 10. výročí zahájení sériové výroby automobilky Hyundai, 2. listopadu 2018 v Nošovicích. Na snímku Hyundai i30 Fastback N. | foto: Deník / Lukáš Kaboň
Již deset let se v Nošovicích na Frýdecko-Místecku na místě, kde kdysi byla pole pro pěstování zelí, vyrábějí automobily korejské značky Hyundai. Loni jich vyrobili přes 350 tisíc. Bilance za skončenou desetiletku je 2,8 milionu aut, příští rok zde pokoří třímilionovou hranici.
Závod je klíčový pro evropskou ofenzivu firmy Hyundai. Vyrábí modely, o něž je největší zájem. Zejména střední SUV, jež se v minulé generaci jmenovalo ix35 a nyní Tucson, je bestsellerem. Dvě ze tří aut sjíždějících z výrobní linky mají na zádi označení tohoto modelu. Čtvrtinu tvoří typ i30, jenž zde vzniká již ve třetí generaci, a ve výrobním programu přetrvává menší rodinné auto ix20. Jeho produkce skončí za rok.

Hyundai nošovickému výrobnímu závodu svěřuje stále náročnější úkoly. Loni odsud začala vyjíždět sportovní varianta hatchbacku i30 s označením N. Zaměstnávají zde 3300 lidí a výrobou součástek, jež se do zdejších aut montují, se zabývá dalších asi 9000 zaměstnanců různých firem. Auta z Nošovic jdou do 66 zemí světa, největšími odběrateli jsou Německo, Velká Británie a Rusko.

Česká dvojka
Objemem produkce je HyunNdai Motor Manufacturing po mladoboleslavské Škodě Auto druhým největším závodem na výrobu aut v Česku. Podobnou kapacitu jako on mají závod Škody Auto v Kvasinách a společný podnik Toyoty a značek Peugeot a Citroën v Kolíně.

O budoucnosti této továrny ovšem dnes není zcela jasno. Důvodem je klesající poptávka po jejích miniautech (Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108). Toyota chce pokračovat ve výrobě aut se spalovacími motory, případně doplněnými pomocným elektromotorem, zato Francouzi se chtějí přiklonit k plně elektrickému pohonu.

Nesoulad by zřejmě mohl přinést ukončení dosavadní spolupráce.

Jisté je, že za pár desítek měsíců budou dělníci v českých automobilkách montovat kromě klasických vozů poháněných spalovacími motory také vozy s větší či menší mírou elektrifikovaného pohonu.

Automobilka v číslech

9 – počet dosud vyrobených modelů

812 000 – počet vyrobených vozů Tucson (zdejší nejčastěji vyráběný model)

40:60 – poměr vyráběných vozů na diesel a benzín

65 – počet barev, kteréjiž lakovala zdejší lakovna

39 921 – loňská průměrná hrubá mzda zdejších zaměstnanců (v korunách – bez korejských manažerů)

9,9 miliardy – celková částka (v korunách) vyplacená za deset let na mzdách

2,28 miliardy – částka (v korunách) odvedená loni na daních do státního rozpočtu

12,6 miliardy - celková částka (v korunách) odvedená za celou historii firmy do státního rozpočtu na daních a odvodech za zdravotní a sociální pojištění

5 miliard – (korun) státní investiční pobídky

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů