Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svezení s nejrychlejším autem z Česka: Ateca Cupra se povedla

Naše téma
Radek Pecák | 01.11.2018
dalších 23 fotek
Auto poskytuje dostatek řidičské zábavy | foto: Seat
Redakce Automix.cz měla unikátní možnost seznámit se v praxi s jízdními vlastnostmi prvního modelu zbrusu nové automobilové značky.
Rok poté, co vloni v únoru Seat oficiálně oznámil, že vytvoří pro svoje sportovní modely speciální značku Cupra, se zákazníci dočkají hotového produktu. Pro ty české zákazníky bude mít Cupra Ateca speciální pikantní příchuť – vyrábí se totiž na výrobní lince ve východočeských Kvasinách.

Já jsem se ovšem pro první praktickou zkušenost s tímto vozem musel vypravit do Španělska. V okolí Barcelony jsem měl možnost najezdit zhruba stovku kilometrů .A nutno hned na počátku říct, že minimálně na jednom úseku bylo pěkně svižné ježdění. Lidé od Seatu tu totiž zhruba padesát kilometrů od Barcelony našli pěkný, zhruba šestikilometrový kus silnice s různorodými zatáčkami, a zavřeli ho pro běžný provoz. Mohl jsem si tedy bez problémů zkracovat levotočivé zatáčky protisměrem a nemusel jsem se bát radaru. Bohužel bylo málo času, a tak jsem se zde svezl pouze dvakrát.

Cupra Ateca samozřejmě nadále zůstává "esuvečkem". Ovšem charakter tohoto v běžném provedení rodinného vozu se zásadním způsobem proměnil. Může za to samozřejmě pohonné ústrojí. Pod kapotou auta je osvědčený dvoulitrový zážehový čtyřválec 2,0 TFSI naladěný na výkon 300 koní. Na všechna čtyři kola proudí prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky DSG točivý moment až 400 Nm.

To vše dohromady autu dokáže udělit maximální rychlost 247 kilometrů v hodině a působivé zrychlení z nuly na sto. Přesná hodnota tohoto parametru je 5,2 sekundy.

Cupra Ateca také dostatečně dává světu najevo, že to není jen tak obyčejné auto. Při pohledu na zadní partii (tu ostatně většině jiných řidičů na silnici vůz ukáže brzy poté, co se zezadu přiblíží), zaujmou čtyři koncovky výfuku. vpředu zase voštinová mřížka se speciálním logem Cupra, které "vysvětluje" nápis Cupra na spodní části předního nárazníku.

JE SPORTOVNÍ!

Uvnitř pak pozornost připoutají výborně tvarované sprotovní sedačky, výplň dveří s alcantarou a volant s tlustým věncem a v důležité části obalený perforovanou kůží.

Během prezentace jsme si vybrali vůz s příplatkovými osmnáctipalcovými brzdami od italského specialisty Brembo. Ty mají vpředu dokonce vrtané kotouče. Neměl jsem bohužel možnost srovnání s vozem opatřeným klasickými brzdami, ale tyto se mi líbily. Brzdný účinek rostl pěkně plynule s rostoucím tlakem na plynový penál a zpomalení po nájezdu z rychlé pasáže do utažených zatáček bylo sice důrazné, ale bez ponořující se přídě a zmítajících se pneumatik.

Podvozek se inženýrům Cupry podařilo naladit velmi pěkně. Je samozřejmě tvrdší, než v klasické Atece, ale není kamenný a způsobující odskoky kol na nerovnostech. Těch je ovšem na španělských silnicích poměrně málo, a tak jsem zvědav, jak se auto popasuje s výtluky a dalšími pastmi a klasických českých okreskách. V porovnání s "poklidněji" zaměřenými variantami Atecy se podvozek auta nachází o centimetr blíže k zemi. V sériové výbavě jsou pak i adaptivní tlumiče, které se pochopitelně chovají jinak v režimu Comfort a jinak po přepnutí do "ostré" Cupry.

Nejlepší součástí auta je ale motor. V modelu Cupra Ateca sice nemá tak drtivý zátah, jaký si pamatuji z mnoha testovaných exemplářů Seatu Leon Cupra, ale i tak je tohle auto působivě rychlé. Pocit rychlosti navíc umocňuje zvuk linoucí se z výfuků po přepnutí voliče jízdních režimů (je nyní v podobě kolečka na středové konzole) buď do Sportu nebo přímo do Cupry. Po prudším ubrání plynu proniká do kabiny výrazně, ale nevtíravě bublavý bručivý zvuk připomínající závodní auta.

Toto zdaleka není jediná hračka pro "pány kluky", kteří se stanou majiteli tohoto auta. Například diody umístěné ve spodní části vnějších zpětných zrcátek po otevření vozu vykreslují na zem logo a nápis Cupra

Sériová výbava je solidní. Zahrnuje například i navigaci na osmipalcovém dotykovém displeji, bezklíčkový vstup a startování, indukční nabíječku mobilních telefonů, prostorový kamerový systém snímající okolí v úhlu 360 stupňů nebo digitální přístrojový panel.

Cupra Ateca se v České republice začne prodávat na konci letošního roku. Její prodej bude mít na starost s nejvější pravděpodobností pět dealerů. Už je ale také odtajněna cena tohoto vozu. Činí přesně 1 199 900 Kč.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů