Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vítězné Aero z Minor Sport z Le Mans na tamější dráhu vrátí v roce 2020

Naše téma
Radek Pecák | 03.11.2018
dalších 7 fotek
Auto má za sebou prověrku na mosteckém autodromu | foto: Le Mans Redux
Automobil je kompletně sestavený z československých dílů, včetně třeba pneumatik či zapalovacích svíček
Vrátit unikátní český sportovní automobil Aero Minor Sport zpět na závodní dráhu, na níž slavil svůj historický úspěch, si klade za cíl spolek Le Mans Redux. Ten je současným vlastníkem jedhono z mála dochovaných exemplářů tohoto slavného českého automobilu Aero Minor Sport.

V roce 1949 se tento automobil zapsal do dějin, když v prvním poválečném čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans zvítězil ve své kategorii a celkově skončil po přepočtu kubatur druhý. Spolek chce auto připravit tak, aby se v roce 2020 mohlo zúčastnit závodů historických vozidel Le Mans Classics.

„Jde o technicky výjimečné auto, o kterém spousta lidí u nás vůbec neví. Proto bychom kromě závodění auto chtěli také zpopularizovat. Plánujeme také vydání knižní publikace,“ uvádí představitel spolku Michal Froněk, sám povoláním architekt a průmyslový designér. 

Auto je nyní v pojízdném, technicky zachovalém stavu. Dokonce bylo schopné odjet i několik kol na mosteckém autodromu. Přesto však musí projít důkladnou celkovou repasí. Spolek ho pro tento účel svěřil zkušenému mechanikovi a závodníkovi v jedné osobě, Jaroslavu Práškovi z Ledče nad Sázavou, který toto auto sám v osmdesátých letech vlastnil a účastnil se s ním veteránských závodů. „Je to na celkovou repasi všech mechanických částí jako jsou klouby a manžety. Motor se musí postavit v podstatě nový, převodovka zrepasovat,“ míní Jaroslav Prášek.

Vítězné jezdce komunisté zavřeli

Oprava auta je však podle něj rozhodně proveditelná a servisu auta se zhostí pravděpodobně sám, i když některé dílčí úkony někomu zadá, protože podle svých slov už ze servisu dvoutaktních motorů trochu vypadl. 

Přestože má spolek ve svém držení také originální závodní motor, který plánuje zrepasovat a umístit do auta, během testu byl v autě sériový motor s objemem 650 kubických centimetrů. Výkon 28 koní působí ve srovnání s dnešními auty velmi slabě, avšak díky své nízké hmotnosti (cca 405 kg s prázdnou nádrží) a snadné ovladatelnosti je Minor na silnici překvapivě svižný. 

Aero Minor Sport si s sebou nese působivý příběh. Dvouválcový sportovní Minor řízený amatérskou posádkou Otta Krattnera a Františka Sutnara si přivezl v roce 1949 z první poválečné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans vítězství ve své kategorii, 13. místo v celkovém pořadí a krásné celkové druhé místo po přepočtu kubatur, kdy skončil za dvanáctiválcem Ferrari. Z celkového počtu 60 přihlášených aut tenkrát náročný závod dokončilo pouze 19 aut.

Pozoruhodné je, že šlo o první velký závod tohoto prototypu. Vůz byl navíc kompletně osazen pouze československými komponenty, včetně například pneumatik nebo svíček.

Smutnou tečku za úspěchem v Le Mans udělal komunistický režim. Jezdci inkasovali výhru půl milionu franků, kterou si cestou domů uložili ve švýcarských bankách. Za to byli režimem odsouzeni na 11 a 15 let vězení. Sutnar byl propuštěn až v roce 1963 a ačkoli byl absolventem obchodní akademie, živil se jako dělník a řidič. Počátkem sedmdesátých let emigroval, zemřel v roce 1990 v Curychu. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů