Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Víte, proč některým autům pohasíná denní svícení, když mají zapnuté blinkry?

Naše téma
Dominik Valášek | 30.05.2017
Škoda Superb. | foto: Automix.cz
Možná už vás to také zaujalo. Jede proti vám vůz vybavený LED denním svícením integrovaným do světel, a sotva začne blikat, diody na příslušné straně pohasnou, nebo se dokonce vypnou úplně. Po internetu koluje mnoho dotazů, proč tomu tak je, takže si pojďme odpovědět.
Důvod tohoto jevu, kdy LED diody pohasínají při spuštění blinkru, je v zásadě naprosto jednoduchý. Jde zkrátka o viditelnost oranžového blikače, který by mohl jinak „zaniknout" v silném "bílém" světle denního svícení.

Ačkoliv se to totiž na první pohled nemusí zdát, LED diody svítí relativně silně. Nejlépe je to vidět při jejich rozsvícení v noci, kdy by se u některých aut snad dalo na denní svícení i jezdit. To ovšem rozhodně nezkoušejte.

Je-li tedy směrovka (často úplně obyčejná žárovka se slabým světlem), umístěna poblíž silných LED diod, mohlo by se vcelku snadno stát, že jeho blikání na silnici někdo přehlédne. Není potom ani divu, že se problematice věnuje zvláštní sekce v jedné ze směrnic EU. Ta stanovuje, že pokud je směrové světlo umístěno do 4 centimetrů od světla denního svícení, musí denní svícení při aktivaci blinkru pohasnout, či úplně zhasnout.

Pro zajímavost, prakticky stejná situace panuje v USA, kde ovšem zákon stanovuje vzdálenost do 10 centimetrů mezi světelnými zdroji.

V obou směrnicích ale platí, že jsou-li blikače přímo kombinovány s denním svícením, musí toto svícení zcela zhasnout.

Zhasínají škodovky, jaguary či audi
Typickým příkladem budiž třetí generace Škody Superb, svítící i blikající stejnými LED proužky ve světlometech. Sotva se zapnou směrové blikače, LED denní osvětlení je rázem zcela vypnuto. Stejný nebo podobný systém lze nalézt třeba u různých Volkswagenů, Audi, BMW, Jaguarů a dalších vozidel.

Mnoho lidí ovšem tuto funkci špatně nese. Přijde jim, že vůz při ukazování směru „mžourá" na jedno světlo, nebo jim připomíná starší dodávky, u kterých vlivem zkratovaných kabelů často dochází k různým problikáváním v lampě.

Pokud někdo má s pohasínáním diod při blikání opravdu velkým problém, lze u většiny aut provést deaktivaci této funkce přes diagnostiku. Ve velké části světa totiž pohasínání neupravují žádná nařízení či nějaké předpisy, takže často lze nastavit, aby se světlomety chovaly jako u verze pro jiný trh. Taková úprava je u nás nicméně nezákonná. Samozřejmě, že před technickou kontrolou můžete blikání uvést zase zpátky do původního stavu, ovšem v případě nehody se můžete potýkat s pojišťovnou.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů