Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vadné brzdy, mizerná kvalita, žaloby. Na Teslu se valí jeden průšvih za druhým

Naše téma
Daniel Fuglevič | 24.04.2017
dalších 8 fotek
Odzadu Tesla Model X, Model S a očekávaný Model 3. | foto: Tesla
U amerického výrobce elektromobilů je to nyní jako na houpačce. Pozitivní zprávy často střídají informace o závadové technice a nespokojených zákaznících, kteří chtějí problémy řešit u soudu. Poslední tři velké průšvihy Tesly se přitom objevily v rozmezí několika dnů.
Ačkoliv se americká Tesla těší z jedné strany neuvěřitelné popularity (především od fanatických fanoušků elektromobility), stále častěji se objevuje i druhá temnější strana, která těžce budovanou fanouškovskou základnu ubíjí k zemi.

V určitou chvíli tedy slyšíte o tom, že se Tesla nyní stala nejhodnotnější automobilkou ve Spojených státech, čímž na trhu překonala dokonce i americký koncern General Motors (patří mu značky jako Cadillac, Chevrolet či Buick), anebo že se její prodeje meziročně zvýšily o celých 69 procent.

Pozitiva ale poté bleskově sráží další nával negativních zpráv o technických problémech vozů a zástupech nespokojených majitelů.

Být průkopníkem ve světě elektromobilů jednoduše není nic lehkého. Navíc, když se vám během pár dnů sejde tolik nelichotivých zpráv a zanedlouho plánujete uvedení zcela nového modelu...

Vadné parkovací brzdy
Svolávací akce nejsou v automobilovém průmyslu ničím novým, pochopitelně ale nejde o nic, co by vedoucímu Tesly Elonu Muskovi zrovna nyní udělalo radost.

Automobilka totiž zjistila, že u vozů Model S a Model X se mohou objevit problémy s parkovací brzdou a může dojít k jejímu případnému zablokování. Podle všeho ale nejde o chybu samotné Tesly, nýbrž o vadné součástky dodavatele.

Akce postihne celkem 53 tisíc vyrobených aut po celém světě, která sjela z linky od února do října 2016. Tesla zmiňuje, že se jedná spíše o preventivní opatření a že k žádnému problému či zranění z tohoto důvodu zatím nedošlo.

I přesto ale ihned po zveřejnění této akce klesly akcie Tesly o 1,3 procenta.

Nefunkční výklopné dveře při nehodě
Dalším škrábancem na pověsti Tesly je nedávná informace o čínské majitelce Modelu X, která po automobilce vymáhá odškodnění v přepočtu asi 25 milionů korun, jelikož se nemohla po nehodě dostat z vozu skrze jeho zadní vyklápěcí dveře.

Model X má totiž druhou řadou dveří (takzvané „falcon doors", sokolí dveře) vyklápěcích vzhůru kvůli praktičnosti a neokoukanému designu.

Tesla Model X


Z blíže neuvedeného důvodu vůz řízený šoférem naboural do betonových svodidel, zatímco majitelka a její přítel byli na zadních sedadlech. Auto se následně dostalo do hodin a zezadu do něj naboural další účastník provozu, čímž došlo k požáru baterií Tesly.

Majitelka tvrdí, že auto nejelo rychleji jak 75 km/h. Po nehodě se zadní pasažéři snažili dostat rychle z vozu, ale ony výklopné dveře nešly otevřít a tím pádem museli vůz opustit předními dveřmi. Oba utržili jen lehká zranění, šofér ale musel být na určitou dobu hospitalizován.

Tesla však nesouhlasí s vyplacením odškodnění, jelikož se podle nich nehoda odehrála v mnohem vyšší rychlosti, při které by se i vůz s konvenčními dveřmi mohl dostat do podobných problémů a rovněž začít hořet. Stav vozidla po nehodě tomu prý velmi nasvědčuje.

Automobilka také popírá, že by její neobvyklé dveře jakkoliv navýšily riziko ohrožení posádky a trvá na zveřejnění všech informací o nehodě a nejrychlejším uzavření případu v její prospěch.

Hromadná žaloba od „pokusných králíků"
Poslední tečkou do rány Tesly za uběhlých pár dní musí být určitě případ týkající se funkce nazvané Autopilot. Jde o balíček technologií, které umožnují autonomní jízdu - ovšem jen částečnou, přestože název evokuje plně samočinné řízení.

Jak je známo, automobilka se již u první verze rozhodla jít krokem testování a neustálých aktualizací, které mají případně nedostatky systému opravovat takzvaně za pochodu již v prodaných autech.

Tesla Model S.


To se ale nyní nelibí některým majitelům v USA, kterým se už nechce do stále „opravovaného" autopilota vkládat svůj život.

Automobilce na jednu stranu dělají dobrou reklamu případy, kdy se jejich systém zachová správně a například zabrání nehodě, pochopitelně se ale objevují také případy, kdy autopilot v různých situacích nefunguje, jak by měl.

Hromadná žaloba tak označuje systém autopilota ve vozech Model S a Model X za nebezpečný a nespokojení majitelé už mají dost jejich nekonečné role pokusných králíků, kteří vlastně systém testují místo samotné automobilky.

Když ovšem píšeme „někteří majitelé", ve skutečnosti se jedná o skoro polovinu všech majitelů vozů Tesla, kteří si auto v USA zakoupili od roku 2014. Hromadnou žalobu tak už podepsalo na 47 tisíc lidí.

Tesla se proti žalobě ohrazuje. Prý totiž nikdy netvrdila, že jejich vozy mají schopnost plně autonomního řízení a všichni majitelé byli dobře informování o tom, že je Autopilot stále v testovací fázi. Automobilka hromadnou žalobu nazvala jako senzacechtivou.

Jak Tesla u soudu nakonec dopadne, to se teprve uvidí. Mezitím ji však takto velký poprask v popularitě určitě nepomůže.

Problémy s kvalitou
Aby toho nebylo málo, Tesla čelí také kritice týkající se kvality výroby. Jistý kanadský zákazník si na konci března převzal nový Model S, několik dní s ním jezdil, ale pak si všiml docela velké praskliny v pravém předním sloupku. Vlastník vozu je přesvědčený, že tahle chyba unikla automobilce při výstupní kontrole kvality.

Poškozený sloupek na nové Tesle.


Což je u auta s cenou převyšující v přepočtu dva miliony korun zarážející. Otázkou také je, jestli takové poškození neovlivňuje pevnost a bezpečnost karoserie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů