Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ostrá BMW z divize M končí s manuálními i dvouspojkovými převodovkami

Naše téma
Jan Zajíc | 22.04.2017
dalších 46 fotek
BMW M4 CS. | foto: BMW
Rychlé modely známé divize M automobilky BMW už v blízké budoucnosti nebudete moci koupit nejen s manuální převodovkou, ale ani s dvouspojkovým automatem. 
Zatímco ručně řazené skříně jsou u BMW M na ústupu už delší dobu, například M5 či M6 si v Evropě s manuální převodovkou nepořídíte, takže jejich zavrhnutí - byť je smutné - až tak nepřekvapí, v případě dvouspojkových automatů je toto tvrzení zvláštní.

Že je ale otázkou času, kdy BMW M zcela opustí manuály i dvouspojky, prozradil pro australský magazín The Drive Peter Quintus, viceprezident pro prodej a marketing divize M. Podle něj můžeme v příštích letech očekávat návrat ke klasickým automatům s hydrodynamickým měničem, které v poslední době učinily velký pokrok. Dokonce se prý už v rychlosti řazení dotahují na dvouspojky.

Čtěte také: BMW představilo M4 CS. Je jemnější než ostré GTS, má ale 460 koní

Ještě důležitejším důvodem je ale spolehlivost a trvanlivost. Quintus říká, že manuální převodovka spolehlivě zvládne výkon okolo 450 koní a točivý moment kolem 600 Nm a dvouspojková skříň má také svoje limity. Klasický automat s hydrodynamický měničem snese víc, proto u ní BMW může garantovat spolehlivost.

Namítnout pak lze, že některé americké sporťáky mají ručně řazenou převodovku i pro osmiválcové motorizace, jejichž parametry překonávají ty zmíněné, údajně hraniční. "Zkoumali jsme i americké převodovky. Zjistili jsme, že jsou příliš těžké a kvalita řazení je strašná," tvrdí ale nekompromisně Quintus.

Zdá se tedy, že manuály to mají u "emkových" BMW vážně sečtené. Dokonce to vypadá, že je nenabídnou už příští generace M3 a M4. Kdy přesně to odnesou dvouspojkové převodovky, zatím není jasné.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů