Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Plzni postavili elektromotocykl. Stojí stejně jako motorka na benzin

Naše téma
ČTK | 18.08.2015
dalších 9 fotek
foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz
Elektricky poháněný silniční motocykl, cenově srovnatelný s klasickým strojem se spalovacím motorem, navrhl a sestavil za rok tým studentů a odborníků z katedry konstruování strojů Fakulty strojní Západočeské univerzity.
Stroj bude poprvé představen na plzeňském náměstí 11. a 12. září na Dnech vědy a techniky. Hned poté ho univerzita začne nabízet výrobcům motorek, řekl šéf vývojového týmu Josef Formánek.

"Budeme oslovovat české výrobce, což bych nejraději, i nějaké soukromé firmy. Poskytneme jim kompletní výkresovou dokumentaci. Homologováno je 90 procent součástí, zbývá dořešit držáky akumulátorů, jejichž parametry se dají softwarově doložit," uvedl.

Hlavním cílem bylo udržet cenu na komerční úrovni, který se u strojů podobného typu a výkonu pohybuje údajně mezi 90 000 až 180 000 korunami. Univerzitní prototyp, který je koncipován jako stavebnice, přišel na 160 000 korun, z toho mechanické díly stály 70 000 korun, akumulátor 40 000 korun a zbytek byla cena elektromotoru včetně řídící jednotky. Větší série prý cenu zlevní.

"Dali jsme si za cíl také modularitu, tedy aby si například člověk mohl zvolit, zda chce převodovku nebo ne. S ní jsme schopni ještě dále snížit spotřebu elektřiny," uvedl Formánek.

Nadšenec si motorku může postavit i sám
Dvoumístný stroj o hmotnosti 135 kilogramů, což je také srovnatelné s benzinovou verzí, může jet až 130 km/h. Dosavadní lithiová baterie umožňuje dojezd 100 kilometrů, ale s novým lithio-mangan-titanovým akumulátorem prý stoupne na 160 kilometrů na jedno nabití z klasické zásuvky, které trvá dvě až čtyři hodiny.

Motocykl, jehož parametry jsou koncipovány pro klidnou i svižnou jízdu, je podle Formánka ideální na cestu po městě. "Pokud by měl nějaký nadšenec zájem, poskytli bychom mu dokumentaci, aby si ho sám postavil," řekl. Stroj je využitelný i v autoškole, protože má přesně regulovaný náběh. Lze na něm naprogramovat zvuk klapajících ventilů.

Univerzitní tým využil vlastní patenty z konstrukce předchozích elektrických vozidel, například motokáry a elektromobilů. "Zvolili jsme lehké konstrukční materiály," řekl student Antonín Max.

Elektromotocykl pohání střídavý trakční motor o výkonu 11 kilowattů (15 koní), ale může mít i 30 kW (40 k). Pro úsporu elektřiny je určena například možnost volby jízdního režimu a nastavení rekuperace energie řidičem.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů