Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Kopřivnici ožívá unikátní tříkolka z roku 1933. Na silnice vyjede v září

Naše téma
ČTK | 26.01.2014
V Kopřivnici několik měsíců vyrábí unikátní vůz Dymaxion | foto: ČTK
Kopřivnice - V dílně renovátorské firmy Ecorra v Kopřivnici na Novojičínsku pomalu dostává finální podobu kopie unikátního automobilu Dymaxion s jedním kolem vzadu a dvěma vpředu. Na vozidle tam pracují už několik měsíců.
Nyní jsou ve fázi takzvaného karosování, tedy potahování dřevěné kostry hliníkovým plechem. Celý vůz, jehož originál pochází z roku 1933, by firma chtěla dokončit do září.

Z karosování už je dokončena asi třetina. "Teď tam dáváme takové velké pláty hliníkového plechu, takže to na první pohled přibývá. Pak to bude těžší, protože začnou takové ty drobnosti, různé rohy, zasklení oken, nějaká okapnice nahoře," řekl majitel Ecorry Vítězslav Hinner.

V Kopřivnici několik měsíců vyrábí unikátní vůz Dymaxion


Renovátoři museli částečně vymyslet například způsob uchycení a zamykání dveří. "Občas se muselo improvizovat na základě fotografií a dobové dokumentace," řekl Hinner. Řemeslníky teď čeká výroba sedaček podle fotodokumentace, včetně sklápěcích mechanismů a uchycení. Pak přijde na řadu čalounění.

Dřevěnou konstrukci vytvořil Mirko Hrazdíra z Lelekovic u Brna. Rám vozidla s motorem a dalším příslušenstvím dostali kopřivničtí renovátoři z USA. Ecorra vyrábí vůz pro Lane Motor Museum v americkém městě Nashville, které shromažďuje vozidla s neobvyklými konstrukcemi, kuriozity a jinak zajímavá auta. Ecorra už pro muzeum pracovala na sněžných sáních Tatra a vozidle Helica poháněném vrtulí.

Dymaxion je mimořádně unikátní a vzácný automobil. V roce 1933 se ho vyrobily pouhé tři kusy a do současnosti se z nich dochoval jediný.

Vzácný Dymaxion z roku 1933.


Autorem vozu s dvěma koly vpředu a jedním vzadu byl americký architekt Buckminster Fuller. Tvar vozu se například testoval ve větrném tunelu, aby byl co nejvíce aerodynamický. I proto údajně dosahoval s benzinovým osmiválcem od Fordu spotřeby jen 7,8 l/100 km. Do kabiny přes šest metrů dlouhého vozu se vešlo 11 pasažérů a maximální rychlost měla dosahovat rychlosti 190 km/h. Zdokumentována je však rychlost jen 140 km/h. Řízení pak bylo spojeno se zadním kolem.

Vzácný Dymaxion z roku 1933.



Do sériové výroby se vůz nedostal. Během světové výstavy v Chicagu roku 1933 totiž při havárii prototypu zahynul řidič a i když problém zřejmě nebyl v konstrukci auta, ale v lidském pochybení, investor z podniku raději vycouval.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů