Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Jensen oživil klasický Range Rover, pod hranatou karoserii dal moderní techniku

Naše téma
Dominik Valášek | 23.01.2018
další 4 fotky
Jensen Chieftain. | foto: Jensen International Automotive
Termínem „resto-mod“ označujeme renovaci auta, která je spojena s jeho větší či menší úpravou oproti originálu. Takové auto sice ztratí punc originality, ale na druhou stranu se jedná o způsob, jak vtisknout moderní vlastnosti, výkon a komfort do aut, která jsou technicky za zenitem.
Jednou z firem, která se zabývá přestavbami tohoto druhu, je i britská společnost Jensen International Automotive, stojící zejména za krásným kupé Interceptor. To vznikalo pod taktovkou původní automobilky Jensen v šedesátých a sedmdesátých letech, ovšem v současné době je právě pokračovateli z Jensen International Automotive vylepšováno za pomocí komponent od General Motors.

Nyní JIA konečně představilo také druhé auto ve svém portfoliu, pocházející ze zcela jiného soudku, než Interceptor. Model Chieftain je reinkarnací praotce všech luxusních SUV – původního Range Roveru z roku 1970.

Svým nesmrtelným hranatým designem je první Range Rover pořád důstojné a hezké auto, ovšem problém bývá s jeho mechanikou, která si nevybudovala právě dobrou pověst. Zejména osmiválce Rover jsou velmi nespolehlivé a tak je logické, že jsou dnes klasické Range Rovery spíše stacionárními veterány, než auty na ježdění.

Jensen ovšem dosáhl bodu, kdy lze se stařičkým SUV zcela bez obav jezdit, navíc při přidaném komfortu a výkonu. Celý vůz, ač vypadá na první pohled standardně, sedí na rámu z modelu Land Rover Discovery třetí generace. Má tedy nezávislé zavěšení odpružené vzduchovými měchy a celkově tužší a bytelnější šasi.

Tvary interiéru se přenesly beze změn, ovšem Jensen potáhl velkou část povrchů do kůže, čímž vytvořil útulnější prostředí pro posádku. Kromě toho se zde naleznou přidané hodnoty jako například vestavěná navigace s dotykovým displejem.

Dost možná největší škatulata se ovšem odehrála pod kapotou. Místo standardního osmiválce Rover se zde objevuje výrazně výkonnější a modernější americký osmiválec ze sportovního sedanu Cadillac CTS-V. To znamená objem 6,2 litru, přeplňování kompresorem a úctyhodných 560 koní (412 kW) výkonu. Z dílen General Motors pochází i šestistupňová automatická převodovka nebo rozvodovka, rozdělující sílu mezi přední a zadní nápravu.

Kompletní repase spojená s přestavbou udělá z klasického Range Roveru pěkné a hlavně velmi funkční SUV s nádechem retra. Sběratelé sice budou tvrdit, že se z auta zcela vytratila jeho historická hodnota, ovšem kdo chce s autem jezdit, ten musí snahu Jensen International Automotive jedině ocenit. Velkou neznámou však zůstává cena, která rozhodně nebude nízká.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů