Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: VW Amarok Ultimate je sympatický pick-up, který se řídí jako normální SUV

Naše téma
Stanislav Švarc | 03.05.2016
dalších 35 fotek
Volkswagen Amarok Ultimate. | foto: Stanislav Švarc
I když je Volkswagen v lize terénních pick-upů nováčkem, povedlo se mu hned napoprvé poskládat velice schopný stroj. Amarok totiž nabídne mnohem víc než potřebnou robustnost a vítané pracovní schopnosti.
Platí to zvlášť o vyšších verzích, například o testovaném provedení Ultimate s vrcholným naftovým motorem.

Ultimate se od standardního Amaroku na pohled odlišuje například bi-xenonovými světlomety s LED diodami pro denní svícení, dvěma dvojitými chromovanými lištami na masce chladiče, stříbrnými kryty vnějších zpětných zrcátek, zatmavenými krycími skly zadních světlometů, pohlednými 19palcovými koly, krytem spodní části předního nárazníku ve stříbrném odstínu, chromovaným rámem za kabinou a chromovanými bočními prahovými trubkami.

Volkswagen Amarok Ultimate.


I díky jmenovaným doplňkům Amarok Ultimate vypadá stylově a také vzbuzuje respekt. Ten podtrhují samozřejmě i rozměry.

Amarok totiž vážně není drobek. Na délku měří 5254 milimetrů, široký je 1954 mm (bez zrcátek, s nimi šířka dosahuje 2228 mm) a vysoký 1834 mm. 

Větší Golf
Ze štědrých rozměrů naštěstí těží interiér, který je mile prostorný. Dokonce i na zadních sedadlech najdou cestující dostatek pohodlí, což u podobných pick-upů opravdu není samozřejmost.

Ještě lepší je ale pojetí kabiny. I Amarok totiž splňuje definici dokonalého Volkswagenu, takže si tu řidič připadá jako za volantem Golfu. Jen "trochu" většího a vyššího.

Volkswagen Amarok Ultimate.


Ovládání je tedy intuitivní a zpracování příkladné. Skvělý je i výhled z vozu. Amarok Ultimate navíc přidává bohatou standardní výbavu, například sedadla čalouněná Alcantarou, vpředu vyhřívaná, dále kůží potažený volant, parkovací senzory, zadní kameru či navigaci.

Vnitřek tak opravdu připomíná takřka luxusní SUV. To ale neznamená, že by Amarok Ultimate rezignoval na tvrdou práci.

Za kabinou se nachází prostorná korba, na kterou se vejde klasická paleta. A ještě s rezervou: ložná plocha má na délku 1555 milimetrů a na šířku v nejužším místě 1222 milimetrů. V nejširším pak 1620 mm.

Je to dříč
Nakládací hrana sice leží docela vysoko, až 780 milimetrů nad zemí, ale to snad vzhledem ke konstrukci vozu a jeho výšce nemůže nikoho překvapit. Šikovnou záležitostí je výrazná stupačka před registrační značkou, která právě přístup na korbu dost usnadňuje.

Volkswagen Amarok Ultimate.



Ještě důležitější je, že zadní náprava unese zatížení až 1860 kilogramů. Nebo že Amarok s nejsilnějším nafťákem utáhne až 3200 kg těžký brzděný přívěs.

Základem je samozřejmě robustní konstrukce. Pick-up stojí na samostatném žebřinovém rámu, který je ale netradičně složený ze dvou sešroubovaných částí se šesti příčnými výztuhami. Zajímavě řešené je také uchycení listových per tuhé zadní nápravy: pera nejsou připevněna k bokům rámu, ale vespod pod ním. Právě díky tomu může pracovní Volkswagen nabídnout tak širokou korbu.

Výrobce Amarok prodává se třemi typy pohonu. Vůz lze mít s hnanou zadní nápravou, dále se stálým pohonem všech kol s mezinápravovým diferenciálem Torsen anebo v provedení s přiřaditelným pohonem všech kol.

Posledně jmenovaná varianta, kdy je vůz standardně zadokolkou a řidič v případě potřeby může "natvrdo" připojit předek, je nejvhodnější pro použití v náročném terénu, jako jediná navíc nabídne redukční převodovku. A nic se za ni nepřiplácí, zákazník si může vybrat mezi ní a provedením s permanentním pohonem všech kol - jen je nutné vybrat motorizaci s manuální převodovkou.

Volkswagen Amarok Ultimate.


Testované auto však bylo vybaveno stálým pohonem všech kol, známým z běžných SUV. Od nich se ale liší odolnější konstrukcí a zejména příplatkovou uzávěrkou zadního diferenciálu (17 893 Kč).

Nejde tedy o vyloženě "off-roadový" arzenál, přesto Amarok díky spolehlivé a chytré distribuci točivého momentu k jednotlivým kolům běžnou práci v terénu zvládne.

A pokud bude navíc vybaven do terénu vhodnými pneumatikami, poradí si i s většími nástrahami. V těžších podmínkách, typicky na kluzkém povrchu, je ale potřeba včas uzamknout diferenciál. Opravdu to citelně pomůže, uzávěrku oceníte například v bahně nebo mokrém jílu.

Na silnici nemá soupeře
Silnou stránkou Amaroku je chování na silnici. Zatímco pick-upy mají obecně kvůli zadní nápravě, listovým perům a lehčí zádi sklony k prkennému a těžkopádnému projevu, který se hlavně při jízdě s nezatíženou korbou projevuje zejména zřetelným poskakováním zadních partií na nerovnostech, zástupce Volkswagenu působí přesvědčivě komfortně.

Volkswagen Amarok Ultimate.


Většinu nerovností podvozek odtlumí spolehlivě a tiše, neodskakuje a drží se povrchu. Potěší také až nečekaná ovladatelnost. I když se při nájezdu do zatáčky při vyšší rychlosti projevuje nedotáčivost, velký pick-up ohromí ochotou nechat se vést obloukem a stabilitou.

Tedy alespoň na auto takového zaměření. Amarok se samozřejmě neřídí jako malý hatchback, to musí být jasné už při pouhém pohledu na jeho velikost, ale svým chováním vážně připomíná spíše civilní SUV než pracovní pick-up.

S tímto projevem koresponduje pomalejší, ale docela přesné řízení.

Na dobrém dojmu se podílel i motor, jímž v případě testovaného kusu byl nejsilnější dostupný turbodiesel (zatím, Volkswagen už ohlásil příjezd šestiválcového dieselu). Ten má sice jen čtyři válce a dvoulitrový objem, ale díky dvojici turbodmychadel dává 179 koní a především až 420 Nm točivého momentu. Maximum je přitom k dispozici už v 1750 otáčkách. A o to jde především.

Volkswagen Amarok Ultimate.



Motor je pružný a má dost síly nejen k práci, ale i ke svižným přesunům. S Amarokem 2.0 BiTDI není problém hnát se po dálnicích nelegální rychlostí a narozdíl od jiných pick-upů to není nepříjemné. Turbodiesel je totiž docela kultivovaný a k pohodové atmosféře v kabině pomáhá i její skvělé odhlučnění a imunita vůči aerodynamickému hluku.

Motoru sluší také spojení s osmistupňovou automatickou převodovkou, která řadí jemně, umí využít charakteristiku silného biturbodieselu a dobře pracuje s točivým momentem.

Skvělý univerzál
Milým překvapením pro mě byla spotřeba. Mimo město se lze snadno pohybovat s konzumací nafty pod 8 litrů na sto kilometrů, na dálnici pod 11 a ve městě se spotřebou okolo 12 l/100 km.

Sympatická spotřeba tak jen podtrhuje fakt, že Amarok Ultimate může být bez problémů autem pro každý den. Je víc než pouhý pracovní stroj. Ve Volkswagenu si totiž uvědomili, že i terénní pick-up musí trávit spoustu času na normálních silnicích. Nebo že jsou zákazníci, kteří nepotřebují radikální off-road s korbou. Nebo takoví, kteří v podobném vozidle vidí stylový doplněk, po němž touží.

Volkswagen Amarok Ultimate.



V tom je právě Amarok dokonalý. Je pohodlný, řídí se skoro jako normální SUV a navíc přidává i schopnosti dříče. Kultivovaného dříče.

Ale jestli ho chcete jenom k práci, i pak má výrobce řešení. Stačí zapátrat v ceníku a zvolit prvky s označením Heavy Duty k verzi s přiřaditelným pohonem všech kol a redukční převodovkou. Z Amaroku se hned stane trochu mnohem drsnější (a nepohodlnější) auto.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen Amarok Ultimate 2.0 BiTDI 4Motion: Hodnocení a technické údaje
+všestrannost
+kvalitní zpracování
+povedený motor
-jisté limity v terénu
-vyšší cena příplatků
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon132 kW (179 k) při 4000 ot/min
max. točivý moment420 Nm při 1750 ot/min
převodovkaosmistupňová, automatická
max. rychlost174 km/h
zrychlení 0-100 km/h10,9 s
kombinovaná spotřeba8 l/100 km
cena testovaného vozu1 393 392 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů