Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: VW T-Roc není obyčejné městské SUV. Stylová karoserie ukrývá překvapení

Naše téma
Stanislav Švarc | 30.07.2018
dalších 42 fotek
Volkswagen T-Roc. | foto: Stanislav Švarc
I když obliba malých „esúvéček" v posledních letech výrazně rostla, Volkswagen dlouho neměl zájemcům o městský crossover co nabídnout. Změnil to až nový model T-Roc.
Měl by konkurovat autům jako Peugeot 2008, Suzuki Vitara, Hyundai Kona nebo třeba Renault Captur. Není to ale tak jednoduché, T-Roc se totiž od jmenovaných rivalů trochu liší, je o chlup větší a také jeho technika není pro podobné vozy úplně obvyklá. Tak si nový Volkswagen pojďme nejprve zařadit.

Začněme rozměry. Na délku T-Roc měří 4234 milimetrů, což je víc, než bývá u městských SUV běžné. Pro srovnání, délka Renaultu Captur dosahuje 4122 mm, Peugeot 2008 měří 4159 mm, Suzuki Vitara 4175 mm a Hyundai Kona 4165 mm.

Délkou se T-Roc blíží k o třídě větším SUV, taková Škoda Karoq na délku měří 4382 mm, zatímco starší Škoda Yeti byla dlouhá 4222 mm. Yetiho, který byl také řazen mezi tradiční kompaktní „esúvéčka", dokonce T-Roc překonává i rozvorem: 2590 mm proti 2578 mm. A ještě jedno srovnání, pětidveřový hatchback Volkswagen Golf, klasický zástupce nižší střední třídy, je dlouhý 4258 mm.

Nový T-Roc je tedy akorát na hranici mezi dvěma segmenty.

A to platí také o technice. Zatímco zpravidla jsou malé crossovery technicky spřízněné s malými hatchbacky, T-Roc má blíž k už zmíněné nižší střední třídě. Stojí totiž stejně jako Golf či VW Tiguan na platformě MQB. Koncern Volkswagen přitom pro mětská SUV (jako například Seat Arona) a malé vozy vyčlenil zkrácenou platformu MQB A0. A to je velký rozdíl, nejde tu jen o dvě písmenka navíc (nebo méně) - architektura MQB totiž umožňuje auto vybavit relativně většími motory, ale především „unese" i pohon všech kol. Zjednodušeně řečeno, T-Roc není „pouze" zvýšené Polo, ale spíš zmenšený Tiguan.

A také stylovější. T-Roc na první pohled zaujme výrazným designem s několika nápaditými detaily. Zajímavě vypadají například šestiúhelníky v předním nárazníku, které slouží jako denní svícení a ukazatele směru (základní verze je ovšem v této podobě nemá). Líbí se mi také chromovaná linka kopírující linii střechy. Na druhou stranu bych s klidnou duší oželel falešné koncovky výfuku v zadním nárazníku.

Klasický Volkswagen
Volkswagen pro T-Roc připravil řadu barevných provedení, z nichž některá využívají výrazné barvy a kontrastní střechu. Hodně barevný může být i vnitřek, když to tedy budete chtít - pár příkladů najdete v galerii.

Samotné pojetí interiéru ovšem překvapivé není, čekejte klasický Volkswagen s dobrým zpracováním a tradičním uspořádáním ovládacích prvků. Na tom není nic špatného, ergonomie je totiž prakticky dokonalá. Všechno je tu přirozeně po ruce, ovládání je příjemně jednoduché a logické, k čemuž přispívá i množství „opravdových" fyzických tlačítek. 

Volkswagen T-Roc.


Testované auto bylo vybaveno nejvyšším infotainmentem s osmipalcovou dotykovou obrazovkou a digitálním přístrojovým panelem. Je to sympatická kombinace, bez které se jistě obejdete (oba prvky jsou buď za příplatek, nebo pro nejvyšší výbavu Sport), ale zvyká se na ni rychle. Především digitální náhrada za tradiční analogové „budíky" dokáže být užitečná, umožňuje změnit rozvržení ukazatelů nebo zobrazit velkou mapu s pokyny navigace.

Mimochodem, zajímavé je, že T-Roc neumí zobrazit navigaci na obou displejích současně.

Mile mě překvapila prostornost interiéru, dozadu se totiž pohodlně usadí i dva cestující s postavou o výšce okolo 190 centimetrů. Najdou tam dost místa pro nohy a díky „vydlabanému" stropu i dost prostoru nad hlavou.

Zato zavazadlový prostor zrovna nenadchne. Tedy alespoň v případě vozu s pohonem všech kol a příplatkovým audiosystémem Beats - tato kombinace, kterou dostal i „můj" exemplář, totiž krade místo v kufru. Zatímco předokolka nabídne slušných 445 litrů, zmíněné provedení jen 392 litrů.

Po sklopení zadních opěradel přepravní kapacita naroste na 1237 litrů. V případě základní varianty maximum dosahuje 1290 litrů.

Jak jezdí?
Nabídka pohonných jednotek zahrnuje slušné množství motorizací, včetně čtyřválcových dvoulitrů, které u malých SUV nejsou úplně obvyklé. O pohyb zkoušeného auta se staral dvoulitrový turbodiesel o výkonu 150 koní (110 kW) a maximálním točivém momentu 340 Nm. Jde o prostřední naftovou volbu, v ceníku najdete také 1,6litrový vznětový motor o výkonu 115 koní (85 kW; k dispozici je výhradně k základní výbavě) a 190koňové provedení dvoulitru (140 kW; mít ho můžete jen s nejdražší výbavou Sport). Stejné výkony mimochodem poskytují i zážehové agregáty.

Ale zpět do našeho vozu. Prostřední diesel v něm spolupracoval se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a roztáčel všechna kola. Pohon všech kol 4Motion využívá pro rozdělování hnací síly mezi přední a zadní nápravu elektronicky řízenou vícelamelovou mezinápravovou spojku.

Se vznětovým dvoulitrem je T-Roc docela svižný a s akcelerací či předjížděním nemá problém. Dokonce i v dálničních rychlostech v sobě tenhle pružný motor najde vždy dostatek sil k případnému zrychlení. Kromě toho je 150koňové „tédéíčko" také dobře odhlučněné.

Kultivovanému projevu pomáhá převodovka, která při 90 km/h drží asi 1300 otáček a při stotřicítce jen nějakých 2000 otáček. To samozřejmě kromě klidu na palubě prospívá i spotřebě. Mně po týdenním testu, zahrnujícím jízdy po okreskách, dálnicích i po městě, palubní počítač ukazoval průměr 6,2 l/100 km. To mi připadá skvělé.

Dlouhodobá průměrná spotřeba po více než 1540 km - pod níž se podepsali i někteří moji kolegové - činila 7,1 l/100 km.

Výhrady nemám ani k tomu, jak DSG pracuje. Když pominu občasné cukání pro rozjezdech, které je pro dvouspojku typické, řadí automat hladce a rychle.

Mírně rozpačitý jsem ale byl z jízdního projevu. Na hladkém asfaltu se T-Roc řídí opravdu hezky, auto je stabilní a v zatáčkách hbité a jisté. Jenže pak přijde trochu rozbitý úsek a crossover o kus přesvedčivosti přijde. Podvozek je totiž poměrně tvrdý, jak to ostatně u VW často bývá. Jenže testované auto navíc stalo na 19palcových kolech, takže komfort prostě nebyl tak dobrý, jak by asi měl být. T-Roc se sice i na sérii nerovností drží povrchu, nikam neodskakuje, ale do kabiny pronikají nepříjemné rázy, které řidiči na pohodě nepřidají. Řešením by měla být právě menší kola.

Celkově je ale T-Roc sympatický crossover, je to fajn společník do města i na dlouhé výlety. A navíc vypadá docela stylově.

A cena? Základní provedení s benzinovým tříválcem stojí 457 900 korun, ale pokud zatoužíte po rychlejší a lépe vybavené verzi, budete potřebovat mnohem víc peněz. S testovaným dvoulitrem už T-Roc stojí nejméně 641 900 Kč, což pořád není konec, s příplatky se snadno dostanete za 800 tisíc.

Kompletní ceník najdete zde.

Volkswagen T-Roc 2.0 TDI 4Motion DSG: Hodnocení a technické údaje
+zajímavý design
+vnitřní prostor
+jízdní vlastnosti na hladké silnici
-horší komfort na nerovnostech
-menší kufr
-vyšší cena
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem1968 cm3
max. výkon110 kW (150 k) při 3500 ot/min
max. točivý moment340 Nm při 1750-3000 ot/min
převodovkaautomatická (dvouspojková), sedmistupňová
max. rychlost200 km/h
zrychlení 0-100 km/h8,4 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)5,6/4,8/5,1 l/100 km
délka4234
šířka1819 mm (1992 mm se zrcátky)
výška1573 mm
rozvor2590 mm
pohotovostní hmotnost1530 kg
zavazadlový prostor392-1237 l
objem nádrže55 l
cena od457 900 Kč (T-Roc 1.0 TSI)
cena testované motorizace od641 900 Kč (T-Roc 2.0 TDI ve výbavě Design)
cena testovaného vozu820 900 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů