Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Hybridní Outlander umí jezdit skoro zadarmo, musí se ale často dobíjet

Naše téma
Stanislav Švarc | 29.07.2014
dalších 20 fotek
Mitsubishi Outlander PHEV. | foto: Stanislav Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Outlander od Mitsubishi umí jezdit na benzín, naftu i LPG. A před několika týdny k nám dorazila i hybridní verze, kterou dokáže rozpohybovat elektřina. Výrobce ji označuje zkratkou PHEV. 
Po technické stránce je to mimořádně zajímavé auto, které například nemá převodovku. Ale hlavně využívá unikátní pohonné ústrojí kombinujicí spalovací agregát a dva elektromotory. Navíc jde o první plug-in hybridní - to znamená, že baterie lze dobíjet ze zásuvky - vůz této automobilky. A současně i o jediné vozidlo tohoto typu s pohonem všech kol na českém trhu. 

Mitsubishi jej chápe jako jakýsi předvoj budoucí řady modelů s plug-in hybridním pohonem, díky níž mají elektromobily a hybridy v roce 2020 tvořit 20 procent z celosvětového prodeje japonského výrobce.

Na pohled stejný
Na první pohled se Outlander PHEV od toho "obyčejného" neliší. Před sebou tak máme docela zajímavě vypadající SUV, jehož vzhled určují hlavně zajímavě řešené přední a zadní světlomety a výrazný přední nárazník.

Mitsubishi Outlander PHEV.


Mitsubishi se chlubí, že současná generace byla od začátku vyvíjena s vizí budoucí zástavby hybridního pohonu. Přítomnost tří motorů a potřebných baterií si tak nevyžádala kompromisy v praktičnosti. Kabina je tedy stejně prostorná jako v případě tradiční verze, pouze zavazadelník má trochu menší objem. Ale i 463 litrů je slušná hodnota.

Samotný interiér je příjemný, robustní přístojová deska působí odolně a kvalitně. Ovládání je poměrně intuitivní, snad jen ovladač palubního počítače by nemusel být "utopený" na levé straně "palubky" za volantem. Jako ve správném SUV se samozřejmě sedí vysoko, sedadla jsou spíš rovná a příliš podpory v rychlejších zatáčkách nenabídnou. Ale u auta s nesportovním charakterem to snad ani nevadí.

Mitsubishi Outlander PHEV.


Pohodlí na palubě ještě zvyšuje řada komfortních prvků. Mitsubishi totiž hybridní Outlander prodává v nejvyšší možné výbavě, cestující tak ocení například kožené čalounění, vyhřívaná přední sedadla, parkovací kameru či zatmavená zadní boční okna a okno pátých dveří - ta jsou mimochodem elektricky ovládaná. Pokud vám ale tento systém z nějakého důvodu nevyhovuje, lze otevírání kufru přepnout do klasického ručního "režimu".

Se třemi motory
Bližší zkoumání interiéru pak prozradí, že jde o "trochu jiné" auto. Například místo otáčkoměru je tu budík s ukazatelem aktuálního využití výkonu.

Jak už víte, hybridní ústrojí v Outlanderu kombinuje spalovací agregát a dva elektromotory. Dvoulitrový benzinový čtyřválec s výkonem 121 koní může fungovat jen jako generátor vyrábějící elektřinu pro dvojici elektromotorů, ale v případě potřeby si "sáhne" i na přední kola. Zvládne dokonce obojí současně.

První elektromotor, umístěný u přední nápravy, poskytuje výkon 82 koní a točivý moment 137 N.m, ten druhý "žene" zadní kola a produkuje sice stejný výkon, ale zároveň větší točivý moment: 195 N.m. Auto tak využívá stálý pohon všech kol a nezalekne se ani kluzkého povrchu či lehkého terénu. 

Mitsubishi Outlander PHEV.


Outlander PHEV umí jezdit ve třech režimech. Pokud mají baterie dostatek "šťávy", velké Mitsubishi funguje jako elektromobil. Na plně nabité akumulátory (z běžné zásuvky nabíjení trvá zhruba pět hodin) podle výrobce zvládne ujet 52 kilometrů a to rychlostí až 120 km/h. Skutečnost je trochu horší, během testu jsem čistě na elektřinu urazil vždy něco málo přes 40 kilometrů. Hodně záleží i na tom, jak využíváte klimatizaci - její zapojení sníží dojezd o nějakých 8 kilometrů.

Když elektřina dojde, spustí se sériový hybridní režim, který zapojuje spalovací motor. Kola sice stále pohání oba elektromotory na přední a zadní nápravě, ale benzinový agregát pro ně vyrábí energii. Spouští se automaticky při potřebě dobít baterie, dále při rychlostech nad 120 km/h či při potřebě náhlého zvýšení výkonu. V paralelním hybridním módu už přední kola "žene" spalovací motor, zadním stále pomáhá elektromotor.

Mitsubishi Outlander plug-in hybrid.



Režim se aktivuje v závislosti na stavu dobití akumulátoru automaticky při rychlostech nad 120 km/h a je přednastaven tak, aby co nejdříve přepínal zpět do jednoho ze dvou úspornějších režimů. Spalovací motor se rovněž zapojuje do dobíjení prostřednictvím generátoru energie, kdy se využívá nepotřebná rezerva točivého momentu.

Elektřina se do baterií ukládá také takzvanou rekuperací - přeměnou kinetické energie při brzdění motorem či brzdami. Úroveň rekuperace lze zvýšit ručně pádly pod volantem. Vyšší stupeň znaměná více uložené energie, ale také citelnější zpomalení vozu při zvednutí nohy z "plynového" pedálu. Po chvilce tréninku lze správným dávkováním rekuperace téměř nahradit brzdění nohou.

Bez zásuvky nemá smysl
Výhodou hybridního ústrojí by samozřejmě měly být nízké emise CO2 (po zavedení emisních zón se bude tento parametr pečlivěji sledovat i u nás) a nízká spotřeba konvenčního paliva. Zapomeňme na chvíli, že i elektřina se musí někde - a často "nečistě" - vyrábět a podívejme se, co řešení od Mitsubishi nabízí samotným uživatelům. 

Spotřeba a provozní náklady samozřejmě citelně závisejí na tom, jak často se vůz dobíjí ze sítě. Na elektřinu totiž lze při dnešních cenách energie s Outlanderem jezdit i za méně než 70 haléřů na kilometr. 

Pokud však v bateriích není dostatek energie pro čistě elektrický pohyb (systém se vždy nechá jistou rezervu), hybridní ústrojí vám až tak moc nepomůže. Během testu jsem takto, tedy s nulovým dojezdem v elektrickém režimu, urazil stokilometrovou trasu s rovnoměrným zastoupením městského, "okreskového" i dálničního provozu s průměrnou spotřebou 8,3 l/100 km. Ani to ale není na tak velkou a těžkou (přes 1800 kilogramů) čtyřkolku špatná hodnota.

Mitsubishi Outlander PHEV.


Outlander PHEV je tedy určen těm, kdo mají možnost dobíjet pravidelně akumulátory a zvládnou ho co nejvíc využívat jako elektromobil: přes den jezdit do práce, na nákup či někam za zábavou jen na elektřinu a pak přes noc dobíjet. Narozdíl od běžných elektromobilů s krátkým dojezdem se však majitelé nemusí bát delších výletů, díky spalovacímu motoru a 45litrové palivové nádrži totiž nejsou závislí na přístupu k zásuvce.

O spotřebě, využití i množství konkrétního typu paliva bohatě a přehledně informuje palubní počítač i speciální záložka multimediálního systému. Škoda, že jeho prostředí není rychlejší.

Jako v kostele
Jízda s Outlanderem PHEV je pohodlná a mimořádně tichá. Zvlášť v elektrickém režimu je klid na palubě okouzlující. Mitsubishi naštěstí tuto až "kostelní" atmosféru nepokazilo odfláknutým odhlučněním benzinového motoru, takže i jeho připojení je sotva postřehnutelné. Výjimkou je jen situace, kdy řidič zadupne "plynový" pedál. Pak se spalovací agregát přece jen zřetelně ozve.

Úžasně tichý chod se skvěle hodí k jízdnímu projevu vozu. I když pro elektřinou poháněné automobily je typická prudká a náhlá akcelerace už "ze stoje", hybridní Outlander podobně čiperný není. Ne že by byl zrovna lenivý, ale sprinter také ne. Alespoň na pohyby řidičovy pravé nohy reaguje docela rychle. Na běžné ježdění je však výkonu (max. 203 koní) více než dostatek.

Jinak se řídí jako typické SUV. V zatáčkách je sice potřeba počítat s nedotáčivostí, vyšší stavbou i větší hmotností, ale i tak auto působí stabilně a jistě. Líbil se mi také pohodlný podvozek.

Mitsubishi Outlander plug-in hybrid.


Je to prostě sympatické rodinné auto, které lze snadno používat každý den. Snaha o co nejlevnější jízdu však vyžaduje prakticky závislost na elektrické zástrčce a cestování nepříliš náročné na kilometry. Bez pravidelného přístupu k zásuvce jsou provozní náklady v podstatě stejné jako u verze s konvenčním pohonem. Na druhou stranu - kdo bez možnosti nabíjení baterií by si chtěl kupovat plug-in hybrid?

Překážkou tak může být havně vyšší cena. Vůz u nás totiž stojí 1 250 000 korun, což je o 350 tisíc víc, než na kolik vyjde plně vybavená naftová verze s automatickou převodovkou, výkonem 180 koní a pohonem všech kol. A to je značný rozdíl.

Mitsubishi Outlander PHEV: Hodnocení a technické údaje
+tichý chod
+prostorný interiér
+nízké provozní náklady při jízdě na elektřinu
-vysoká cena
-provozní náklady závisí na přístupu k elektřině
motorzážehový čtyřválec + dva elektromotory
objem1998 ccm
max. výkon149 kW (203 k)
max. točivý moment338 N.m
max. rychlost170 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h11 s
kombinovaná spotřeba1,9 l/100 km
cena testovaného vozu1 264 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů