Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Naftový Citroën C3 Aircross je originální crossover pro klidné řidiče

Naše téma
Stanislav Švarc | 08.03.2018
dalších 39 fotek
Citroën C3 Aircross. | foto: Stanislav Švarc
V Citroënu samozřejmě moc dobře vědí, že si zákazníci aktuálně nejvíc žádají vozy typu SUV a různé crossovery. Nabídka francouzské automobilky se proto postupně mění. Posledním přírůstkem je C3 Aircross, auto, které bylo stvořeno přesně podle poslední módy.
Citroën C3 Aircross je totiž poměrně malý vůz na zvýšeném podvozku a s vyšší karoserií. Mezi ostatními městskými „esúvéčky“ ale rozhodně vyčnívá, designeři mu nadělili hodně originální design. Tohle auto vypadá zajímavě snad z každého úhlu: je hranaté, ale současně zaoblené. Zaujme také zvláštní přídí s dvojitými světlomety, výraznými nárazníky či spoustou nápaditých detailů.

Mimochodem, Citroën tvrdí, že pro C3 Aircross můžete vybírat z 85 barevných kombinací karoserie.

Na délku tento kříženec měří 4155 mm, široký je 1756 mm (bez zrcátek) a vysoký 1605 mm. Rozvor dosahuje 2604 mm. Porovnání rozměrů s vybranou konkurencí najdete v tabulce, pro srovnání jsem přidal i Citroën C4 Cactus a o třídu větší Škodu Karoq.

Citroën C3 AircrossCitroën C4 CactusPeugeot 2008Seat AronaHyundai KonaŠkoda Karoq
Délka4155 mm4157 mm4159 mm4138 mm4165 mm4382 mm
Rozvor2604 mm2595 mm2537 mm2566 mm2600 mm2638 mm

Nápaditý i uvnitř
Hravost francouzských návrhářů pocítíte i uvnitř. Kam se podíváte, všude najdete něco překvapivého a až rozverného. Zajímavé jsou například ploché a měkké sedačky, které připomínají spíš křesla. Sedí se v nich hezky, jen od nich nesmíte čekat oporu v zatáčkách, prakticky totiž postrádají boční vedení.

Netradičně je řešena také „páka“ ruční brzdy, která je vyloženě masivní, palubní deska zase přitahuje pozornost mnoha různými prolisy. A neotřelé jsou také použité materiály – zvlášť látka čalounění se mi moc líbila. Zato výplně dveří z tvrdého a nevzhledného plastu moc parády neudělají.

Středobodem ovládání je velký dotykový displej umístěný uprostřed, přes něj kontrolujete drtivou většinu palubních funkcí. Pokud chcete například změnit teplotu uvnitř, musíte do příslušné části infotainmentu a prstem na obrazovce zvolit novou hodnotu. A takhle je to skoro se vším, pod displejem se totiž nachází jen ovladač pro jeho vypnutí nebo pro regulaci hlasitosti, dále pro ofuk předního okna, vyhřívání zadního skla, výstražná světla a centrální zamykání.

Citroën C3 Aircross.


Kvůli všemu ostatnímu (snad jen kromě hudby, tu můžete částečně ovládat tlačítky na volantu) musíte prstem „šmrdlat“ po displeji – i kvůli vypnutí systému start-stop nebo aktivaci parkovacího asistenta se musíte ponořit do hlubin palubního systému. A to mi připadá docela nešťastné, nechápu, v čem je výhoda, tlačítko by bylo rychlejší i pohodlnější.

Infotainment v C3 Aircross navíc neohromí ani rychlostí, ani přesností a ani odezvou na dotyk prstu. Aspoň že je přehledný.

Přehledný je naštěstí také přístrojový panel před řidičem, kde si Citroën designové výstřelky odpustil.

Jak je na tom s praktičností?
Malé SUV dále potěší množstvím i velikostí odkládacích ploch a schránek. Šikovná jsou posuvná zadní sedadla, posunout se dají až o 15 centimetrů. Místa vzadu je docela dost, dva dospělí do 185 centimetrů výšky by tu měli najít dostatek pohodlí. Zvláštní je, že zadní sedačky už jsou vyloženě ploché a boční vedení u nich budete hledat marně. Milým nápadem jsou vytahovací roletky na zadních oknech.

Zavazadlový prostor nabízí základní objem 410 litrů, pokud posunete zadní sedadla co nejvíc dopředu, dostanete 520 litrů a po sklopení zadních opěradel dovnitř naskládáte až 1289 litrů nákladu. Kufr má sice pravidelný tvar, ale je poměrně úzký. Hodí se dvojitá podlaha, pod níž můžete schovat menší předměty. A také díky ní po sklopení zadních sedaček získáte rovnou plochu.

Zavazadelník Citroënu C3 Aircross sice dostal cosi na způsob plastových háčků na tašky, ale kvůli nešikovnému tvaru na ně skoro nic nepověsíte.

Plavná jízda
Jízda s francouzským crossoverem nepřináší větší překvapení. Auto se chlubí měkčím a poddajným podvozkem, který na 17palcových kolech hezky žehlí nedokonalosti povrchu pod pneumatikami. Jen s příčnými nerovnostmi může mít problém, což je dáno konstrukcí jednoduché zadní nápravy s torzní příčkou. Občas se stane, že záď lehounce odskočí a do kabiny od zadní nápravy proniknou nepříjemné rázy.

Jinak je ale C3 Aircross pohodové auto, které řidiče nijak neponouká k rychlejší jízdě. Kvůli měkkému podvozku se totiž vůz v zatáčkách docela naklání, sportovní charakter rozhodně nemá ani lehké a pomalejší řízení či poněkud gumové řazení. Tohle je prostě Francouz se vším všudy.

Citroën C3 Aircross.


Při parkování nebo manévrování ve městě oceníte vyšší pozici za volantem, slušný výhled i přehlednost „krabicovité“ karoserie.

K dobráckému charakteru C3 Aircross se docela hodil i testovaný turbodiesel 1.6 BlueHDi ve verzi o výkonu 120 koní (88 kW). Ten potěší zejména dobrým odhlučněním i dostatkem síly a zátahem v oblasti mezi 2000 až 3500 ot/min. S malým SUV motor opravdu nemá problém.

A dokáže být i úsporný, snadno s ním půjde dlouhodobě jezdit za nějakých 6 až 7 litrů na sto kilometrů. Ale věřím, že když si dáte záležet, dostanete si k hranici 5 l/100 km, sem tam možná i pod ni.

A cena? Nápaditý Citroën C3 Aircross stojí nejméně 309 900 Kč, s testovaným dieselem vyjde na minimálně 439 900 Kč. Kompletní ceník najdete zde.

Citroën C3 Aircross  1.6 BlueHDi 120 MAN: Hodnocení a technické údaje
+originální vzhled
+úsporný motor
+pohodlný podvozek
-sedačky nemají boční vedení
-ovládání většiny funkcí přes displej
-absence pohonu všech kol
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem1560 cm3
max. výkon88 kW (120 k) při 3500 ot/min
max. točivý moment300 Nm při 1750 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová
max. rychlost183 km/h
zrychlení 0-100 km/h9,8 s
spotřeba (město/mimo město/kombinovaná)4,6/3,7/4,0 l/100 km
délka4155 mm
šířka1756 mm (1976 mm se zrcátky)
výška1605 mm
rozvor2ž04 mm
pohotovostní hmotnost1233 kg
zavazadlový prostor410-1289 l
cena od309 900 Kč (1.2 PureTech 82 MAN)
cena testované motorizace od439 900 Kč
cena testovaného vozu554 400 Kč 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů