Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Citroën představil nové Berlingo. Nabídne i „XL“ verzi pro sedm lidí

Naše téma
Dominik Valášek | 15.02.2018
dalších 56 fotek
Citroën Berlingo. | foto: Citroën
Malá osobní dodávka francouzského Citroënu narostla, navýšila svou užitečnou hodnotu a stojí na stejné platformě EMP2 jako sourozenci Peugeot Partner a Opel Combo. Zároveň přináší zcela čerstvý vzhled.
Už první pohled jasně napoví, že se Berlingo přidružuje k designu, který stanovil před lety jako první model C4 Cactus. To znamená lehce „funky“ příď s odděleným denním svícením a hlavními světly, ale nechybí také ochranné vzduchové polštáře Airbump, táhnoucí se podél bočních dveří. Boční profil zůstal nicméně zachován - a je ryze praktický.

Co se týče praktické stránky, Berlingo lze vybírat ve dvou velikostech. Základní Berlingo označené konfekčním „M“ má na délku 4,4 metru a zcela rovná ložná plocha zavazadelníku může mít až 2,7 metru. Při pěti místech zůstává kufr o objemu 775 litrů, což je 100 litrů více, než u předchozího modelu.

Větší Berlingo „XL“ má délku 4,75 metru a oproti menší verzi už umí pojmout sedm cestujících. Zadní odnímatelná sedadla jsou ukotvena na kolejničkách s pojezdem, takže ani převoz sedmi dospělých by neměl být problém. Celková ložná délka po přední sedadla činí 3,05 metrů a objem zavazadelníku při pětimístném uspořádání je 1050 litrů.

Obě velikosti Berlinga navíc těží z množství odkládacích schránek a přihrádek. Dohromady je takových míst po celém autě 28 a disponují souhrnnou kapacitou 186 litrů.

V přední části interiéru se k praktičnosti a variabilitě přidávají ještě moderní technologie. Za příplatek se Berlingo pochlubí třeba osmipalcovým infotainmentem s podporou pro mobilní telefony, bezdrátovým nabíjením a dalšími vymoženostmi. Z další výbavy nechybí panoramatický kamerový systém, systém Grip Control s pěti volitelnými jízdními režimy, který usnadňuje jízdu třeba na kluzkém povrchu, a na palubě se najde i pár asistentů. Jmenovitě se jedná o nouzové brzdění, adaptivní tempomat, čtení dopravních značek, sledování mrtvého pruhu nebo automatické přepínání dálkových světel.

Pod kapotu Berlinga lze vybírat ze dvou motorů, ovšem dostupných v celkem pěti výkonových variantách. Za benzínové motory je tu přeplňovaný tříválec o objemu 1,2 litru, naladěný na výkon 110 nebo 130 koní (81 nebo 96 kW).

Pravděpodobně oblíbenější bude ovšem dieselová verze se čtyřválcem o objemu 1,5 litru, nabízená s výkony 75, 100 a 130 koní (55, 74 a 96 kW). Motory mohou být spárovány buď se šestistupňovým manuálem, nebo osmistupňovým automatem, a vždy s pohonem předních kol.

Nové Berlingo bude představeno na ženevském autosalonu začátkem března a do prodeje jde v druhé polovině letošního roku.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů