Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Designem Hyundai Kona rozhodně zaujme. Ale co dál?

Naše téma
František Vahala | 22.01.2018
dalších 34 fotek
Hyundai Kona. | foto: Ondřej Kroutil
Hyundai nedávno představil své nejmenší SUV zvané Kona, do něhož vkládá velká očekávání. Vyzkoušeli jsme verzi s litrovým tříválcem a pohonem předních kol.  
Korejská značka má s novinkou celkem ambiciózní cíle – dle vlastních slov chce zatraktivnit značku a oslovit nové zákazníky, ale nové malé SUV má zároveň automobilce pomoci k dosažení pozice nejsilnější asijské značky přítomné v Evropě. Pravdou je, že segment SUV je nejrychleji rostoucí, takže to logiku má, ovšem o tom, jestli se to povede, nám víc prozradí spíš budoucnost. V současnosti alespoň víme, jak Kona vypadá a jak jezdí.

Kona (jméno odkazuje na název města na Havaji) má vyšší stavbu karoserie, jak je u SUV běžné, ale přesto je velmi kompaktní. Karoserie o délce 4165 mm (podobně jsou na tom třeba Peugeot 2008 nebo Renault Captur) přesto stojí na celkem štědře dimenzovaném rozvoru 2600 mm. Výška dosahuje hodnoty 1550 mm.

Hlavní zbraní nového modelu je jistě velmi výrazný design. Kona rozhodně v davu nezapadne a v podmínkách běžného provozu budí tato novinka určitě pozornost. Může za to nejen rozměrná šestiúhelníková maska chladiče, ale i čtveřice světlometů. Horní pár je výrazně užší a zasahuje až do kapoty. V duchu současnosti je karoserie po svém obvodu chráněna plasty, které vozu dodávají ještě výraznější dojem robustnosti.

Zatím jen s tříválcem
V Česku se v současné době prodává zatím pouze jedna motorizace: litrový tříválec s turbodmychadlem a přímým vstřikováním paliva. Dosahuje výkonu 120 koní (88 kW) a točivého momentu 172 Nm. V praxi to při hmotnosti 1308 kg znamená zrychlení z klidu na 100 km/h za 12 sekund a maximální rychlost 181 km/h.

Hyundai Kona.


Pro malé SUV jsou to dostatečné hodnoty hlavně ve chvíli, kdy budete mít možnost sami sešlápnout pedál plynu. Motor je totiž příjemně a nečekaně živý a ochotně se vytáčí za doprovodu sytého a relativně příjemného zvukového projevu. Je z něj cítit lehkost. Motor je spojen s manuální šestistupňovou převodovkou, která má přesné dráhy, ale při přechodu přes neutrál trochu zadrhává. Ovládání vozu je snadné a čitelné. Řízení je dostatečně přesné a rychlé, s dobře nastaveným posilovačem.

Z trochu vyšší pozice za volantem je dobře zřetelný interiér novinky. Palubní deska kombinuje oblé tvary (kulaté a oválné výdechy topení) s hranami, ale celkově je přehledná a její funkce jsou snadno dostupné. Hyundai vždy dbal na funkčnost infotainmentu a u Kony v této tradici samozřejmě pokračuje.

 

Středobodem všech zábavních funkcí je sedmipalcový dotykový displej uprostřed palubní desky, fungující v pohodě i s aplikacemi Apple CarPlay a Android Auto. Bezproblémová konektivita je navíc podpořena možností bezdrátové dobíječky mobilních telefonů. Kvalitní poslech hudby umí zajistit slušný audiosystém Krell.

Jak je na tom s prostorem?
Kona nabízí i řadu funkční bezpečnostních prvků, přičemž barevným head-up displejem to teprve začíná. V rámci paketu Guardian Plus získáte sledování mrtvého úhlu, funkci upozornění na projíždějící vozidla při couvání, autonomní nouzové brzdění s varováním před čelním nárazem a detekcí chodců, asistenta pro vedení vozu v jízdních pruzích a systém sledování pozornosti řidiče.

Tedy celou soustavu dnes již rozšířených asistenčních funkcí, které dokážou snadno zabránit zbytečnému problému.

Interiér je Kony je nečekaně prostorný, ani zadní cestující rozhodně nebudou trpět nedostatkem prostoru. Může za to i zmíněný rozvor 2600 mm. Pod pátými dveřmi se skrývá v rámci segmentu průměrný zavazadlový prostor o objemu 361 litrů, který se dá sklopením sedadel zvětšit až na 1143 litrů.

A jak se řídí?
Pozitivní hodnocení zaslouží nejen agilita a obratnost modelu, ale také úroveň komfortu podvozku. I přesto, že vůz byl vybaven 17palcovými koly, do interiéru nepronikaly žádné rázy ani pazvuky. Kona se snadno ovládá a v městském provozu nabízí zmíněnou obratnost, ale i dobrý přehled o karoserii, a to ve všech směrech kromě dozadu.

Hyundai Kona.


V hustém provozu metropole, kam je Kona primárně určena, mě neustále těší zmíněný motor, který se s chutí vytáčí a má docela rychlé reakce.

Po týdenním testu se spotřeba paliva ustálila na 6 l/100 km (výrobce udává kombinovanou spotřebu 5,4 l), což je velmi slušná hodnota.

Hyundai Kona je v rámci segmentu celkově povedeným autem. Pokud vás zaujme jeho design a sžijete se s interiérem, za slušné peníze můžete pořídit tvarově neobvyklé, moderní auto s řadou bezpečnostních i zábavních funkcí, dobrým motorem a agilním podvozkem, které se ve městě cítí jako ryba ve vodě.

Ceny začínají na 399 990 Kč za základní výbavu. V nabídce bude i silnější verze se čtyřválcem 1,6 litru o výkonu 177 k, který je spojen s dvouspojkovou sedmistupňovou převodovkou a pohonem všech kol. Její cena je stanovena na 549 990 Kč ve výbavě Style.

Aktuálně si můžete pořídit také limitovanou edici Best of Kona s výrazně bohatší výbavou, která zahrnuje automatickou klimatizaci, elektrické ovládání předních sedadel či řadu bezpečnostních prvků – a to za 459 990 Kč.

Kompletní ceník najdete zde. Akční ceník pak naleznete tady.

Hyundai Kona T-GDI 120: Hodnocení a technické údaje
+motor a jeho chuť do otáček
+infotainment a zábavní systém
+komfortní podvozek
-slabší účinnost světlometů
-výhled dozadu
motorzážehový tříválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem998 cm3
max. výkon88 kW (120 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment172 Nm při 1500-4000 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová
max. rychlost181 km/h
zrychlení 0-100 km/h12 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)6,3/5,0/5,4 l/100 km
délka4165 mm
šířka1800 mm
výška1550 mm
rozvor2600 mm
pohotovostní hmotnost1308 kg
zavazadlový prostor361-1143 l
cena od399 990 Kč
cena testovaného vozu476 090 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů