Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Řídili jsme nové Volvo XC40. Dostalo nás skvělým interiérem i jízdou

Naše téma
František Vahala | 14.12.2017
dalších 24 fotek
Volvo XC40. | foto: Volvo
Volvo vstoupilo do nového segmentu malých SUV a hodně si od toho slibuje. Že novinka patří hlavně do města, naznačil i fakt, že XC40 bylo představeno v září při módní akci Fashion Week v Miláně, nikoliv na autosalonu. Dnes konečně víme, jak se s novinkou jezdí. A jestli Švédové nebyli při chrlení superlativů příliš sebevědomí.
Evropa je propojená a novinka od Volva jde s dobou. Zatímco XC40 se vyrábí ve Belgii (v Gentu) a bylo představeno v Itálii, poprvé jsem ho vyzkoušel ve Španělsku. A jelikož se neomezuji pouze na to, jak jezdí ve městě, nejkratší možnou cestou jsem opustil Barcelonu a vyrazil k věhlasnému vápencovému horskému masivu Montserrat. Chtěl jsem zjistit, jak si nové SUV poradí s točitými zatáčkami.

Aby dnes automobilky ve stále drsnější konkurenci malých SUV zaujaly, musí vymýšlet neustále něco nového. A hlavně jedinečného. U Volva XC40 vše začíná designem, který podle jednoho z jeho tvůrců, Iana Kettla, připomíná „malého, robustního robota“.

Musím uznat, že to celkem sedí. Robustní, zvýšená karoserie preferuje hrany před oblinami a vyniká několika zajímavými prvky, například zlomem u zadního sloupku. Ať už se vám XC40 líbí, či ne, jedno se mu nedá upřít – originalita. Tento vůz si těžko můžete splést s něčím jiným.

Ačkoliv v sobě nese podobný designový jazyk jako větší sourozenci XC60 a XC90, není jejich menším sourozencem, ale spíš vzdáleným příbuzným. Jiné jsou i světlomety, ačkoliv taktéž odkazují na legendární "zbraň" severského boha Thora, tedy kladivo.

Interiér je parádní
Volvo nenechalo nic náhodě a vnitřní prostor je toho důkazem. Ačkoliv je primárně jednoduchý a nemate smysly zbytečným množstvím ploch a záhybů, je velmi chytře vymyšlen. Tak třeba schránky ve dveřích jsou protaženy až dopředu, takže se do nich vejde pohodlně notebook a ještě velká láhev s pitím. A navíc v nich obsah neklouže, protože schránky jsou vystlány na dotek příjemným materiálem vyrobeným z recyklovaného plastu. Jedinečného řešení bylo dosaženo odstraněním reproduktorů, které ve výplních dveří obvykle bývají (nebojte, na hudební zážitek to nemá negativní vliv, reproduktory jsou prostě jinde).

Dobře tvarovaná sedadla, umístěná pochopitelně výš, obejmou tělo, do ruky padne volant s jasným multifunkčním ovládáním a akurátní velikostí věnce. Veškeré palubní funkce a celá armáda bezpečnostních a asistenčních systémů, která je částečně převzata z větších řad a zajistí vám ochranu před všemi možnými druhy nebezpečí, jsou po ruce.

Volvo XC40.


Volvo například prý spolehlivě pozná třeba losa a místo aby urychlilo jeho cestu do guláše, zabrzdí a srážce zabrání. Veškeré palubní funkce se ovládají velkým tabletem jako u větších modelů, ale rovnou přiznávám, že jsem si na něj stále pořádně nezvykl. I přesto rád uznávám, že od doby, kdy byl představen, prošel vývojem směrem k intuitivnosti a v XC40 je tento trend patrný nejvíc.

Zajímavých prvků jako například vertikálních výdechů topení je skutečně dost, ale já se spíš zaměřím na zmíněnou praktičnost. Odkládacích prostor v interiéru najdeme přes dvacet. Do středové konzole se vejde třeba box s kapesníčky, nechybí držáky na pití, vyjímatelný odpadkový koš či podložka pro indukční dobíjení chytrých telefonů. Další úložné prostory najdeme pod sedačkami a v podlaze, nechybí ani výklopné háčky a další úchyty.

A vynález "dne"? Kryt zavazadlového prostoru, který lze složit do jeho podlahy, takže úplně zmizí. Elektrické dveře kufru otevřete pohodlně máchnutím nohy pod nárazníkem a nabídne až 1136 litrů v případě sklopení zadních opěradel.

Na nové platformě
Volvo XC40 může být pro rostoucí automobilku znamenat hodně, dokonce se může stát nejprodávanějším modelem. Tím pádem je logické, že je už ve standardní výbavě velmi dobře vybaveno a připraveno na všechny možné výzvy z hlediska bezpečnosti, komfortu i konektivity. Právě poslední jmenovaná oblast je dnes moderní a všichni mají pocit, že mají mít s autem spojený veškerý digitální sociální život. Možné to samozřejmě je, ale mě osobně při první jízdě stačilo připojení k hudební službě Spotify a výběr písní na přání, protože jsem se víc soustředil na podvozek a jízdní vlastnosti než na sdílení své aktuální nálady.

Jako technický základ nového XC40 posloužila zcela nová platforma CMA (vyvinutá společně s mateřskou společností Geely), jež se v blízké budoucnosti stane základem pro všechny modely řady 40, a to včetně plně elektrických vozů.

Její výhodou je modularita, která v praxi znamená možnost zástavby různých systémů pohonu. Co se týče podvozku, je částečně z hliníku a využívá vpředu modifikované zavěšení McPherson a vzadu víceprvkovou nápravu, což je u prémiového modelu této velikosti očekávatelná konfigurace. To ale není vše, dnes je oblíbená co nejvyšší míru individuality, proto si můžete XC40 na přání vybavit podvozkem Sport s tužšími pružinami, tlumiči Monotube a stabilizátory. Vaše auto bude sice trochu tvrdší, ale zase se bude méně naklánět. Skutečně, je to vyzkoušené.

Volvo XC40.


Dalším "levelem" je podvozek Four-C s elektronicky řízenými hydraulickými tlumiči, jež je ještě výrazněji zaměřen na sportovní jízdu (která se ovšem k modelu už podle mě moc nehodí).

Jak jezdí?
Pro první jízdu jsem zvolil nejvýkonnější verzi T5 s přeplňovaným benzinovým dvoulitrem v efektní výbavě R-Design s černou střechou. Pro zmíněnou výbavu jsou standardem 18palcové disky, na "mém" autě byly 20palcové. I přesto zůstal podvozek tichý a o nerovnostech nedával do interiéru vědět. Vůz bych sice označil za tužší, ale rozhodně ne nepříjemně tvrdý.

Podvozek funguje skutečně dobře, stejně jako účinné a snadno dávkovatelné brzdy. Řízení považuji za typické pro dnešní dobu – trochu odtažité, ale dostatečně přesné a citlivé, abyste věděli, co si můžete dovolit. V zatáčkách cítím lehkou nedotáčivost při jízdě blížící se limitu, ale to je také spíše běžný jev než vada. Pokud pojedete klidněji, což je u Volva stejně žádoucí, protože vás k agresivnímu stylu ničím nevybízí, bude se vám řídit pohodlně a příjemně.

Oceňuji skvělý výhled z vozu a díky vyšší pozici přehled o hranaté karoserii. Pomáhá to zejména ve městě při parkování, kde se ale stejně můžete spolehnout na asistenty s kvalitní grafikou.

Ale zpět na silnici. XC40 je tedy jízdně povedené auto, ale co motory? Je jich celá paleta a kromě základního přeplňovaného tříválce s označením T3 o výkonu 156 koní (115 kW) jsou všechny čtyřválce. Nechybí ani naftové varianty.

Já ale vyzkoušel nejsilnější benzinový motor, přeplňovaný dvoulitr nabízející 247 koní (182 kW). O přenos točivého momentu 350 Nm na všechna kola se starala hladce řadící osmistupňová převodovka. Benzinový motor je pro XC40 vhodnou volbou, protože má v sobě příjemnou živost a chuť do otáček. Plný točivý moment je k dispozici už od 1800 otáček, což znamená, že rychlení na 100 km/h zabere slušných 6,5 sekundy. A musím uznat, že takto výrazná dynamika se k tak obratnému SUV přímo hodí. Cítím se pak tak nějak sebevědoměji.

Volvo XC40 nemá důvod stát v koutě či zůstat stranou zájmu moderně smýšlejících aktivních lidí z města, kteří rádi vyrážejí za dobrodružstvím do přírody. Je krásné, kvalitně poskládané, velmi dobře vybavené a jezdí přesně tak, jak vypadá. Nepochybuji, že ho brzy začneme potkávat i na českých silnicích a já už se jen těším na pořádný test, který jeho schopnosti prověří v reálných českých podmínkách. A také si budeme moci říct něco víc o spotřebě, která se během první jízdy pohybovala okolo 9 litrů. Ale tohle číslo zatím nemá úplně vypovídající hodnotu.

Přehled cen najdete zde.

Volvo XC40 T5: Technické údaje
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem1969 cm3
max. výkon182 kW (247 k) při 5500 ot/min
max. točivý moment350 Nm při 1800-4800 ot/min
převodovkaautomatická, osmistupňová
max. rychlost230 km/h
zrychlení 0-100 km/h6,5 s
kombinovaná spotřeba7,4 l/100 km
délka4425 mm
šířka1863 mm
výška1652 mm
rozvor2702 mm
pohotovostní hmotnost1684 kg
zavazadlový prostor479 až 1336 l
cena od742 000 Kč (T3 Kinetic)
cena testované verze1 170 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů