Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Svět motorsportu smutní. Zemřel Charly Lamm, dlouholetý manažer BMW Schnitzer

Naše téma
Jiří Švamberk | 27.01.2019
Charly Lamm (1955 - 2019) | foto: archiv
Tento skromný muž stál za všemi velkými úspěchy značky BMW ve světě okruhových závodů, včetně triumfu v závodě 24h Le Mans v roce 1999.
Charly Lamm, vlastním jménem Karl, nečekaně zemřel ve věku 63 let. Pokud vám toto jméno náhodou nic neříká, pak vězte, že Charly Lamm byl ústřední postavou všech hlavních úspěchů BMW pod hlavičkou týmu Schnitzer, který mimochodem patří k předním úpravcům automobilů BMW.

Charly Lamm žil motorsportem. Působil v něm od svých pubertálních let, když se angažoval v aktivitách svých nevlastních bratrů Josefa a Herberta Schnitzerových. Ti posléze založili závodní tým, který od počátku používal vozy BMW. Kromě dealerství značky BMW a závodního týmu se sídlem v Mnichově založili ještě v Cáchách tuningovou firmu AC Schnitzer (AC jako Aachen, tedy Cáchy).

Charly Lamm (1955 - 2019)


Charly byl od počátku obrovsky talentovaným manažerem, který si svou lidskostí a pokorným přístupem ke všem členům získal obrovský respekt. Úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat a už na přelomu 70. a 80. let minulého století se Schnitzer Motorsport postupně stal hlavním reprezentantem BMW M.

Pod jeho vedením BMW získalo tři evropské tituly (1983 Dieter Quester, 1986 a 1988 Roberto Ravaglia), titul mistra světa v roce 1987 (Roberto Ravaglia) a opět vyhrál prestižní německý šampionát DTM (1989 Roberto Ravaglia). Podařilo se mu také vyhrát tituly britském, asijsko-pacifickém, japonském a německém šampionátu vozů Superturismo.

Lamm stál také za vstupem BMW do vytrvalostních závodů a závodů vozů GT, kde 5x vyhrál na Nürburgringu a 4x ve Spa. Životním úspěchem Lamma bylo vítězství BMW v Le Mans v roce 1999. Mimo to se zasloužil o návrat BMW do DTM, kde hned první sezonu s BMW Team Schnitzer a Bruno Spenglerem za volantem získal titul.

Charly Lamm (1955 - 2019)


Na podzim Charly Lamm oznámil, že končí na pozici manažera týmu a měl se posunout na významnou pozici přímo v BMW M. To už se mu bohužel nepovedlo.

Odpočívej v pokoji, Charly...
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů