Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Ještě výraznější rodinný charakter: První svezení s novou Hondou CR-V

Naše téma
Radek Pecák | 01.10.2023
dalších 19 fotek
Honda CR-V v nové generaci během testů v Portu | foto: Se svolením Honda
Typický zástupce rodinných SUV se opět vylepšil. Jak po stránce prostoru, tak přístupu k ekologii i bezpečnosti. Po naší první zkušenosti je zřejmé, že prodejní úspěch tohoto modelu bude pokračovat i nadále.
Šestá. Takové bylo vloni umístění Hondy CR-V v žebříčku nejprodávanějších aut na světě. Opět tak potvrdila svoji oblibu v kategorii vozů pro běžné rodiny. Nyní přichází na trh její už šestá generace.

Měl jsem možnost ji otestovat zatím na několika stovkách kilometrů dlouhých portugalských vozovkách, už v příštích týdnech ale bude k mání také u tuzemských prodejců této japonské značky.

Na exteriér i interiér auta se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.

V porovnání s dosluhující verzí se auto opět zvětšilo. Do délky o osm centimetrů, do šířky o jeden. Protáhnutí rozvoru o čtyři centimetry přineslo zvětšení prostoru pro cestující vzadu. Na kolena, jak jsem si vyzkoušel na své 186 centimetrů vysoké tělo, je tu opravdu místa dost, poněkud překvapivě jsem ale cítil jen malou rezervu nad temenem.

Narostl také objem zavazadlového prostoru. Nejvíce prostoru na své věci budete mít ve verzi s plug-in hybridní pohonem. U ní je totiž vysokonapěťová baterie umístěna pod podlahou, zatímco u klasického hybridu zabírá část objemu zavazadelníku. Onen plug-in hybrid disponuje objemem 617 litrů, u hybridu je kapacita snížena o třicet litrů. Kufr se dá ještě poměrně výrazně zvětšit díky možnosti posouvání zadní lavice až o devatenáct centimetrů. Na druhou stranu, oproti páté generaci už Honda CR-V neumí být sedmimístná.

Již jsem o tom psal výše, ale nyní opakuji, že v Evropě bude toto rodinné SUV k mání pouze s elektrifikovanými pohony. Klasický hybrid umí sice využívat také síly dvoulitrového zážehového čtyřválcového spalovacího motoru k přímému pohonu, ale většinou se kola roztáčí díky elektromotoru a „spalovák“ slouží jen jako elektrárna.

Výkon tak akorát
Výkon soustrojí činí 184 koňských sil, což stačí na udělení maximální rychlosti až 195 kilometrů v hodině. Tato hodnota se vztahuje k plug-in hybridu, ale ostatní verze moc nezaostávají. Třeba hodnota zrychlení z nuly na sto je nejlepší u hybridní verze s pohonem pouze předních kol. Tu jsem v Portugalsku zkoušel, stejně jako plug-in hybrid. Test hybridní „čtyřkolky“ si nechám až na domácí podmínky. Jen pro úplnost – plug-in hybrid možnost pohonu všech kol mít nebude.

Design auta je v souladu se současným směřováním tradiční japonské značky. Doba extravagancí skončila, nyní se razí linie konvenující většině motoristické populace. Jen zadní svítilny snad až moc připomínají řešení používané již dlouho švédsko-čínským Volvem.

Interiér je zdánlivě prostý, ale skvěle účelný a mně připadá i líbivý. Třeba lišta procházející palubní deskou s voštinovou strukturou ukrývající výdechy ventilace, je velmi pěkný detail.

Když už jsem u těch detailů -inženýři Hondy si dali záležet na tom, aby z auta bylo dobře vidět. Úhel, který může řidič sledovat skrze čelní okno se zvětšil o čtyři stupně, což je i zásluha tenkých prvních sloupků karosérie. Dobrým nápadem je také posunutí na dveřích ukotvených vnějších zpětných zrcátek více vzad. Umenšil se také „mrtvý“ úhel mezi sloupkem skla a tímto prvkem.

Samozřejmě řidiči může pomáhat množství nových asistenčních systémů, včetně toho, který upozorňuje pípáním na překročení povoleného rychlostního limitu a v případě nehody jedenáct airgagů. Vpředu jsou totiž kromě těch klasických čelních, bočních a hlavových ještě kolenní pro oba cestující a jeden středový zabraňující nárazu těl do sebe po bočním středu.

Ve výbavě může být i head-up displej, ventilované sedačky, audiosystém Bose, otevíratené panoramatické okno a mnoho dalšího. Ocenil jsem, že vpředu Honda nechala zástrčky pro oba nejpoužívanější konektory USB – tedy A i C. Někomu bude možná vadit na dnešní poměry již poněkud menší úhlopříčka multimediálního centrálního displeje.

Na volantu jsou páčky pro postupné navyšování a ubírání míry rekuperačního brzdění. To platí jak pro hybrid, tak samozřejmě i plug-in hybrid.

Je už zvykem, že Hondy v posledních letech mají výborně naladěný podvozek pro evropské cesty. V Portugalsku jsem s CR-V projížděl až překvapivé množství výtluků a cest zvlněných do asfaltu prorůstajícími kořeny a auto to nikterak nevzrušovalo. Odpružení s novými typy tlumičů (v plug-in jsou dokonce adaptivní) takové nástrahy zvládalo skvěle. Prostě se auto krátce nadzvedlo, rychle dosedlo a pokračovalo dál ve stejném směru jako předtím. Nedostavila se žádná kovová rána, dlouhé houpání či boční rozvlnění.

Slušný poměr cena/výkon 
Výkon agregátů postačuje i na svižnou jízdu, neměl jsem problém ve stoupacím pruhu rychle předjet provoz brzdící vozidla. Na komfortní jízdní projev měly vliv měly také pneumatiky s poměrně vysokými bočnicemi, které na druhé straně měly vliv na zvětšené náklony v rychleji projetých obloucích.

Pouze při plném sešlápnutí plynu se z přídě od motoru na krátkou chvíli ozval ryk vytočeného spalovacího agregátu, při běžné jízdě je pohonné ústrojí odhlučněno dostatečně.

U hybridu udává Honda spotřebu 5,7 litru v případě „předokolky“ a 6,7 litru u čtyřkolky. Já jsem s exemplářem s pohonem předních kol jezdil v členitém terénu, svižnějším tempem a na trase s poměrně velkým počtem dálničních kilometrů za 7,7 litru. Dosažení o litr menší hodnoty však rozhodně nebude nereálné.

Plug-in hybrid jsem zkoušel za venkovní teploty 25 stupňů, což je pro elektrická vozidla ta ideální. Přebíral jsem ho s plně nabitou baterií. Honda slibuje, že by se na 17,7 kWh, které lze dobít do její baterie, mělo dát v režimu WLTP ujet až osmdesát kilometrů. Já jsem ujel (opět i částečně po dálnici) pětapadesát. Občas se také připojil spalovací motor, což palubní počítač ohodnotil průměrnou spotřebou jeden litr na sto kilometrů.

Ve městech bude nejspíše možné ujet něco mezi šedesáti až sedmdesáti kilometry na jedno nabití.

Nová Honda CR-V již má české ceny a dokonce je už u dealerů připravena k vyzkoušení a objednání. Nabídka exemplářů s plug-in hybridním pohonem je zatím omezena, ale stejně se počítá s tím, že se prodá jedna na deset klasických samodobíjecích hybridů.

Ještě letos chce tuzemské zastoupení Hondy, podle mluvčího Petra Hubáčka, prodat pět set nových Hond CR-V.

Základní cena činí 1 119 900 Kč. Jde pak o hybrid s pohonem předních kol a výbava obsahuje například kompletní balíček elektronických asistenčních systémů Honda Sensing, dále volič jízdních režimů, elektricky ovládané dveře zavazadelníku, dvouzónová klimatizace, vyhřívaný kožený volant, kožené sedačky, bezdrátové nabíjení telefonu, zadní parkovací kamera, parkovací senzory a střešní ližiny.
Hodnocení článku
4.3 z 5 (86%)
Hodnoceno: 3x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů