Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Studenti v Plzni postavili "elektrochopper". Motor hřmí jen z reproduktoru

Naše téma
ČTK | 14.09.2013
Studentů a odborníci ze Západočeské univerzity v Plzni vyvinuli elektromotocykl. | foto: ČTK
Plzeň - Tým studentů a odborníků ze Západočeské univerzity v Plzni vyvinul první český elektromotocykl. Tvůrci 2,5 metru dlouhého a 200 kilogramů vážícího prototypu stroje, jenž dosahuje maximální rychlost 130 kilometrů v hodině, na něm pracovali rok.
Využili tradiční i nové technologie, "elektrochopper" dokáže na jedno nabití jezdit zhruba dvě hodiny.  "Jízdní a výkonové parametry elektromotocyklu jsou koncipovány jak pro klidnou a odpočinkovou jízdu, tak pro jízdu dravou, podle toho, co preferují jednotlivé skupiny řidičů," uvedl šéf týmu z katedry konstruování strojů Fakulty strojní Josef Formánek.

Stroj pohání trakční elektrický motor o stálém výkonu 16 kW, uložen je v zadní části, náhon má motorka na zadní kolo. Objem zavazadlového prostoru je 20 litrů. Řidič si může nabíječku baterie vozit s sebou, po napojení do sítě má za 30 minut nabito na 80 procent. Komponenty stroje byly vyrobeny v dílnách univerzity, design motocyklu zajistili studenti Fakulty umění a designu ZČU, pomohly i firmy. Sestrojení vyšlo školu na statisíce korun.

Chtějí na trh
Podle Formánka se nyní bude pracovat na vylepšování parametrů, například se tým pokusí zvýšit dojezd a snížit energetické nároky motoru. Stroj musí také projít homologačními zkouškami, aby se s ním mohlo jezdit na veřejných komunikacích, některé jeho komponenty už homologaci mají. Škola také připravuje podklady pro budoucího investora, podle Formánka si cestu na trh najde. "Navržen je tak, aby jeho výroba byla jednoduchá a ekonomicky nenáročná. Bojím se jen předsudků," řekl.

Motorkářům by mohla vadit například bezhlučnost stroje, motocykl s elektrickým pohonem má proto zařízení umožňující reprodukci hudby nebo jiného navoleného zvuku.

Náklady na 100 kilometrů jízdy odhadl Formánek od 20 do 50 Kč. Cenu elektromotocyklu při uvedení na trh je těžké stanovit, záleží na poptávce. "Vývoj tohoto originálu je strašně drahý, ale pokud by to bylo ve více než pěti šesti kusech, dostali bychom se na cenu klasických motorek," uvedl. Podle rektorky univerzity Ilony Mauritzové má ZČU v oblasti elektromobility podporu řady firem a podniků.

Vývoji "elektrovozítek" se katedra věnuje pátým rokem. Zkonstruovala pomocný pohon pro kola, malou elektromotokáru, retro elektrický vůz, malý městský automobil, který vybavila systémy hlídání řidiče, tedy například tepu a tělesné teploty, dále elektrickou tříkolku pro vozíčkáře do města na cyklostezky. Loni představila vlastní modely závodní elektrické motokáry a dvě elektrokoloběžky pro městský provoz. Právě elektrokoloběžka se ujala, už ji vyrábí firma.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů