Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Srazili jste srnku nebo divočáka? Tyhle věci pak nesmíte udělat!

Naše téma
Radek Pecák | 09.10.2018
Srážek s divočáky přibývá | foto: Deník
Srážka se zvířetem může být smrtelně nebezpečná. Téměř vždy pak napáchá škody ve výši desítek až stovek tisíc korun.
Na podzim se opět zvyšuje riziko srážky se zvířetem, které přebíhá silnici. Ke komunikacím je v současné době lákají například i spadaná jablka, ořechy a další plody.

"Letos už máme evidováno přes dva tisíce případů dopravních nehod, kdy se auto srazilo se zvěří," uvedl například Václav Bálek z pojišťovny Allianz. Podle něho je pravdpěpodobné, že bude pokračovat trend, kdy podobných srážek každým rokem přibývá.

"Průměrná výše škody byla v uplynulých pěti letech 32 120 korun. Vloni jsme ale vyplatili nejvyšší pojistné plnění z tohoto důvodu. Řidič luxusního vozu se srazil se srnou na silnici první třídy v Karlovarském kraji a způsobená škoda přesáhla půl milionu korun," dodává analytička pojišťovny Allianz Martina Červenková.

Řidič, který v současné době zejména za soumraku nebo v noci jede po nepřehledné silnici, by měl podle dlouholetého školitele bezpečné jízdy Jiřího Patery snížit rychlost a plně se soustředit na jízdu. "Pokud se přesto před vozidlem náhle nějaké to zvíře objeví a není možné již střetu zabránit, je nejlepší co nejvíce snížit rychlost a narazit do něho pokud možno přídí," uvádí Patera. "Prostě spojka, plná brzda a neuhýbat. Náraz do stromu nebo betonového můstku totiž obyčejně mívá závaznější následky," vysvětluje.

Některým zkušeným řidičům se navíc osvědčuje při průjezdu míst, kde je pravděpodobný výskyt lesní zvěře, čas od času zatroubit.

Pokud už divočáka nebo jiné zvíře srazíme, měli bychom v zásadě postupovat jako při jiném typu dopravní nehody. To znamená obléknout si reflexní vestu, umístit v dostatečné vzdálenosti za odstavené auto výstražný trojúhelník a zavolat policii.

Policii je nutno kontaktovat vždy, i když škoda není příliš velká a zvíře třeba od místa nehody uteklo. "Protokol od policie bude později pro řidiče sloužit při jednání s pojišťovnou i jako důkaz, že se nejedná o pojistný podvod," zdůrazňuje Bálek. V žádném případě také nesmí řidič zraněné zvíře zabít nebo si jeho mrtvolu odvézt. To by se totiž dalo kvalifikovat jako trestný čin pytláctví.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů