Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Našli jsme nejširší auta na trhu. Do zúžených pruhů na D1 s nimi určitě nesmíte!

Naše téma
Radek Pecák | 28.08.2018
dalších 10 fotek
foto: Audi
Velká část řidičů nemá ani tušení, jaká je ve skutečnosti šířka jejich vozidel. Některá nová velká SUV už dokonce přesahují hranici 220 centimetrů. Na to, která to konkrétně jsou, se můžete podívat v naší fotogalerii. 
Znáte to určitě sami. Před vámi na některém z opravovaných úseků dálnice jede auto a jeho řidič se stále nemůže rozhodnout, zda nákladní auto nebo osobák s přívěsem zvládne bez újmy objet levým zúženým pruhem. Nepohybuje se tedy ani v "pomalejším" pravém pruhu, ani v tom levém, ale tak nějak uprostřed. Mnohdy mu to rozhodování trvá tak dlouho, že se za ním vytvoři slušná šňůra vozů s nervózními řidiči za jejich volanty.

Využívat tento levý pruh, do kterého je podle dopravního značení zákaz vjíždět, pokud je šířka vozidla (se zrcátky) větší než 2,2 metru, je opravdu docela oříšek i pro zkušenější řidiče. Zvláště, pokud řídí auto, jehož rozměry jsou takzvaně na hraně.

Navíc, jak ukázal vloni průzkum mezi rakouskými řidiči, drtivá většina z nich neví, jakou šířku jejich vůz má. Konkrétně to bylo 86 procent dotazovaných. Myslím si, že u nás by situace byla velmi podobná.

Zbývá 15 centimetrů
Dokonce ještě větší procento nevědělo, jaká je minimální šířka jízdního pruhu na oficiálních komunikacích. Ta je v této alpské zemi stejná jako u nás - tedy 2,5 metru. Lze snadno spočítat, že autu, které má i se zrcátky přesně 220 centimetrů, zbývá po každé straně už jen patnáct centimetrů volného prostoru. A v tomto koridoru se v rychlosti 80 kilometrů v hodině udržet není věru úplně snadné.

Aut, které se této hranici 220 centimetrů se zrcátky blíží, je už docela hodně. Experti rakouského automotoklubu ÖAMTC vloni spočítali, že 77 procent nových aut na trhu má šířku se zrcátky více než dva metry a 29 procent více než 2,1 metry. Od té doby se to procento určitě ještě o něco navýšilo.

Našli jsme dokonce čtyři vozidla, která tuto hodnotu o něco přesahují. Logicky se jedná o SUV. Dvě z nich vznikla v rámci koncernu Volkswagen, další dvě zase automobilka Jaguar&Land Rover. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů