Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Změny pro řidiče od října: Jiné uhýbání záchranářům, méně povinné výbavy...

Naše téma
Radek Pecák | 30.09.2018
dalších 7 fotek
Náhradní žárovky a pojistky už nemusíte vozit | foto: Archiv redakce
Od prvního října je třeba si začít dávat pozor na jiný způsob tvoření uličky pro průjezd záchranářům
Až nyní uslyšíte za svými zády sirénu, kterou vydává sanitka, případně hasičský či policejní vůz, měli byste se zachovat jinak než dosud. Tedy v případě, že jedete na komunikaci, která má více než dva jízdní pruhy v jednom směru a nenacházíte se ani v tom nejvíce vlevo nebo nejvíce vpravo.

Zatímco dosud měli řidiči povinnost vytvořit prostor pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému vlevo od pruhu, který je nejvíce vpravo, nyní to bude naopak vpravo od pruhu, který je na komunikaci nejvíce vlevo. Znamená to, že vozidla, která se v něm v danou chvíli nacházejí, budou uhýbat ještě více doleva, tedy zpravidla na středový pás u svodidel, a všichni ostatní na stejném jízdním pásu naopak zajedou doprava. Je to sjednocení s pravidly, která platí ve většině civilizované Evropy.

Takto si od 1. října má počínat motorista, pokud za sebou uslyší záchranářské vozidlo


Pro snadnější zapamatování je tu malá nápověda: Stačí se podívat na pravou ruku položenou dlaní směrem dolů. Mezera mezi palcem a ukazováčkem značí cestu pro záchranářská vozidla. Palec tak uhned vlevo a všechny ostatní prsty vpravo.

Ministerstvo dopravy navíc ve stejnou dobu přichází s opatřením, které bude zatím asi nejvíce zajímat ti, kteří si aktuálně kupují nové auto. Od stejného data totiž už není součástí povinné výbavy sada náhradních žárovek a pojistek. Ministerští úředníci zřejmě správě usoudili, že v době, kdy už je na řadě moderních vozidel množství LED světelných zdrojů, případně v hlavních světlech svítí xenonové výbojky, jsou žárovky trošku přežitkem. Navíc už si ani tento díl velká část řidičů sama neumí vyměnit a na výměnu žárovky jezdí do servisu.

HEVER UŽ NENÍ NUTNÝ

„Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky, nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci," vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok.

Součástí lékárničky již také nebudou nůžky a trojcípý šátek. Nově tedy seznam náležitostí v lékárničce pro běžné osobní automobily (velikost 1) vypadá takto: 

3x obvaz hotový s 1 polštářkem

3x obvaz hotový s 2 polštářky

1 x Cívka hladké náplasti (velikost 2,5 cm x 5 m)

1 x Škrtící pryžové obinadlo

1x Pryžové (latexové) rukavice

1x Isotermická fólie (200 x 140 cm)

Dále se ministerstvo rozhodlo v souladu se zdravým selským rozumem upravit věci, které se týkají případné výměny pneumatiky s defektem. Již od září roku 2009 je totiž povolené (u vozidel, kde náhradní kolo není součástí deformační zóny) vozit místo tohoto dílu pouze lepící sadu. U řady automobilek si zákazník může zvolit, zda chce mít plnohodnotné rezervní kolo, případně dojezdové kolo nebo lepící sadu. Některé už mu rovnou dají pouze lepící sadu.

Součástí seznamu povinné výbavy však i poté byl klíč na matice kol a zvedák (hever). To už teď nebude zapotřebí. Ovšem pouze tehdy, když na voze se schopností detekovat defekt pneumatiky máte namontované pneumatiky, které umožňují jízdu i po úniku vzduchu, případně máte uzavřenou řádnou smlouvu s asistenční službou nebo alespoň vozíte lepící sadu.

Na náležitosti, které již policie po 1. říjnu nebude ve vašem voze kontrolovat, se podívejte do naší komentované fotogalerie:

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů