Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Mazda vyráběla jednu z nejmenších V6 na světě. Vynikala i poctivou konstrukcí

Naše téma
Dominik Valášek | 27.03.2018
další 3 fotky
Mazda MX-3. | foto: Mazda
Chcete zajímavé sportovně laděné auto za málo peněz, ale nevíte, jakým směrem se vydat? Co takhle pro japonskou Mazdu, disponující jedním z nejmenších sériově vyráběných šestiválců. Zajímavý a nebývale poctivě postavený motor má jen jednu vadu – dnes je takřka k nesehnání.
Řeč je o sérii motorů Mazda „K“, jež se vyráběla mezi lety 1992 a 2002. Jedná se o celohliníkové vidlicové šestiválce s DOHC rozvodem, tedy se čtyřmi ventily na válec. Zprvu se začaly vyrábět motory označené jako K8, zajímavé extrémně malým objemem 1,8 litru (konkrétně 1845 ccm). Na šestiválec titěrný objem byl zvolen i kvůli tomu, aby se japonští zákazníci vyhnuli placení silniční daně. Mimo jiné se tak Mazdě podařilo vytvořit jeden z nejmenších sériově vyráběných šestiválců v historii.

Teprve po čase Mazda nabídla také dvoulitrovou verzi KF (naladěnou pro japonský trh až na 160 koní/120 kW výkonu), velmi vzácnou přeplňovanou verzi KJ o objemu 2,3 litru a nakonec i nejnovější KL, disponující objemem 2,5 litru.

Stavěny jako pro závody
Jak bylo řečeno již v úvodu, motory jsou postaveny s poctivostí, velkou bytelností a ohromí předimenzovaností zásadních dílů. Všechny jednotky například disponují kovanou klikou a ojnicemi, což prodlužuje životnost. Dostupné kubatury s výjimkou KJ měly červené pole od sedmi tisíc otáček, ačkoliv omezovač zasáhl až za hranicí 7500 ot/min.

Točivá nátura motoru byla podpořena také velmi nízkým zdvihem pístu. V nízkých otáčkách se proto motor projevuje lenivě a pořádně zabírá až v otáčkách vysokých. Některé zdroje uvádí, že se řada motorů K stavěla s přihlédnutím k závodnímu použití, ovšem od tohoto záměru bylo prý během vývoje upuštěno. A tak se šestiválec dostal jen do běžných vozů. Poctivá a odolná technika však zůstala.

Pro mnoho lidí bude možná škoda, že si zajímavý šestiválec nelze v žádném autě dopřát s pohonem zadních kol. Cílem kompaktní stavby motoru je jeho zabudování napříč a pohon předních kol, přičemž žádné jiné zástavby se motor nedočkal.

Chcete ho v ojetině? To se nahledáte
„Káčkový“ šestiválec od Mazdy je tedy zajímavý motor, ovšem teď nastává drobně problematická část, a sice nákup. Jak bylo řečeno v úvodu, Mazda vyráběla svůj šestiválec do roku 2002 a více žádoucí verze pochází z devadesátých let, což znamená, že je dnes spousta aut takříkajíc „za zenitem“.

Kdybychom měli vybrat perfektní auto se šestiválcem řady K, muselo by se nutně jednat o malé sportovní kupé MX-3, vybavené původní osmnáctistovkou o výkonu 135 koní v 6500 otáčkách. Malé auto vyráběné v letech 1992 až 1998 docela slušně jelo, stovky dosahovalo z klidu za 8,5 sekundy a pelášilo přes 190 km/h. Jenže solidní kus se šestiválcem se dnes velmi obtížně shání. Konkrétně v Česku jsem našel jeden jediný, navíc stižený tuningem a prodávaný s tím, že je vhodný spíše na díly.

O něco lépe je na tom sousední Německo. I zde je sice na výběr jen pár kusů, ale pokud chcete do malé Mazdy investovat okolo 100 000 korun, přivezete si už velmi hezké auto. MX-3 je navíc čím dál raritnější, takže je velmi pravděpodobné, že na svém kupátku ještě vyděláte.

Snazší je nákup pozdějších a větších motorů. Konkrétně lze koukat třeba po Mazdě Xedos 9 s dvoulitrem o výkonu 140 koní (103 kW) nebo s větší dva-pětkou o výkonu 170 koní (125 kW). Rozumně vypadající auto se dá kolem 50 tisíc sehnat i u nás. Občas u nás seženete šestiválec také v poslední generaci 626 nebo v kompaktním liftbacku 323.

A kdo chce motor od Mazdy v ne-Mazdě, ten může sáhnout ještě po stylovém „mrkačkovém“ kupé Ford Probe, vyráběném v druhé generaci v letech 1993 až 1997. Také zde se shání auta hodně obtížně, ale odměnou vám může být nejvýkonnější šestiválec o objemu 2,5 litru, disponující 166 koňmi (122 kW). V Německu je docela výběr a auta stojí od zhruba 30 tisíc korun až po 120 tisíc za udržované leštěnky.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů