Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

První svezení v omlazené Škodě Citigo. V čem je teď lepší?

Naše téma
Dominik Valášek | 27.06.2017
dalších 29 fotek
Omlazená Škoda Citigo. | foto: Škoda Auto
Česká verze malých koncernových trojčat se nedávno dočkala faceliftu. Vedle změn v oblasti vzhledu přibyly také nové prvky výbavy, zejména v oblasti konektivity. Takže co všechno Citigo po faceliftu umí a jak vlastně jezdí?
Jak se Citigo změnilo?
Navenek doznalo Citigo úprav zejména v oblasti přední masky. Nová světla s LED diodami denního svícení jsou podpořena ještě párem nových mlhovek s funkcí přisvětlování do zatáček. Svůj tvar lehce změnila kapota, mříž chladiče i nárazník a vzadu se potom u vyšších výbav nachází zadní světla se zatemněnými kryty. Novinkou je také limetkově zelená barva Kiwi, ve které Citigo vyloženě září.

Co do rozměrů, Citigo narostlo do délky o 34 mm na výsledných 3597 mm, ovšem za tímto nárůstem stojí prakticky pouze designové změny. Fakticky vůz větší není a zbytek rozměrů zůstal stále stejný. Citigo je tedy i nadále 1641 mm široké (pětidveřová varianta má 1645 mm) a na výšku má 1478 mm. Kapacita kufru činí v základu 251 litrů a pětidveřová verze se sklopenými sedadly pojme až 959 litrů.

Jak je to s novinkami uvnitř?
Hned po usednutí do vozu řidiče přivítají nově zpracované palubní přístroje s analogovým rychloměrem, otáčkoměrem a ukazatelem paliva. Tuto trojici dále doplňuje i displej palubního počítače. Za příplatek lze pořídit kůží potažený volant s ovládáním rádia. Co se multimédií týče, k dipozici je základní rádio Blues v nové generaci a také infotainment Swing s novým a velmi pěkným displejem, a rozšířenými možnostmi konektivity.

Zejména pokud si připlatíte za držák telefonu na palubní desku, lze si za pomoci svého telefonu vytvořit zcela komplexní systém disponující navigací, zobrazením jízdních dat a spoustou dalších funkcí.

Kromě nových technologií se v interiéru zabydlely i nové "Simply Clever" prvky. Pod spolujezdcovou sedačkou tak lze objevit deštník a otevírání přihrádky před spolujezdcem funguje zároveň jako praktický háček. Nechybí spousta odkládacích prostor, síťky na zavazadla v kufru a další řada drobností.

Drobnou úpravou prošlo i ovládání oken, které mnoha majitelům modelu před faceliftem lezlo krkem. Vůbec poprvé lze v Citigu ovládat okna řidiče i spolujezdce naráz ze dveří u řidiče.

Jak Citigo jezdí?
Stejně jako před faceliftem, najdeme i nyní v útrobách Citiga výhradně atmosférický benzínový tříválec 1.0 MPI, ovšem dostupný hned ve třech provedeních. To nejslabší nabídne 60 koní (44 kW), prostřední s pohonem na CNG 68 koní (50 kW) a nejvýkonnější pak 75 koní (55 kW). Základem u všech verzí jsou pětistupňové manuální převodovky, nicméně s výjimkou CNG varianty lze dostat ještě robotizovanou verzi se samočinným řazením. K vyšším verzím lze doobjednat také funkci start-stop a rekuperaci brzdné energie pro dobíjení baterie.

V rámci prvního otestování usedám do nejvýkonnější varianty Citiga, navíc v designově zdařilém provedení Monte Carlo. Co se projevu motoru týče, tříválec sice na volnoběh přenese do interiéru trochu vibrací, nicméně jízda s ním je nadmíru příjemná. Ani při zátěži motor nedrnčí a při konstantní rychlosti si nechá bez řečí líbit i otáčky pod 2000 za minutu.

Žádné zrychlení v tomto spektru však očekávat nelze. K životu se atmosférický litr probírá teprve v hodnotách přes dva tisíce za minutu, a když přijde potřeba pořádně zrychlit, je nutné agregát vytočit.

Řazení pětistupňové převodovky, stejně jako ostatní ovládací prvky, "chodí" až obdivuhodně hladce a s úžasnou lehkostí. Spojka, řízení, brzdy, to vše vyžaduje od řidiče jen minimální ovládací síly a z Citiga se tak stává auto, které ani po celodenním popojíždění po městě nebude nijak únavné nebo otravné.

Malé, ale přesto vyspělé
Podvozek však kromě městské džungle zvládne i libovolnou jinou výzvu. Zavěšení je perfektně naladěné mezi tuhostí a pohodlím, takže ač na jedné straně účinně a potichu filtruje nerovnosti silnice, na straně druhé se nezalekne svižněji projeté zatáčky, ve které Citigo nepustí do přílišného náklonu. V tomto ohledu se prťavé auto do města chová až obdivuhodně dospěle.

Přesně to je koneckonců i verdikt, kterým lze inovované Citigo shrnout. Jedná se zkrátka o malé městské auto vhodné i pro začátečníky, které ale disponuje ovšem hromadou dospělých prvků ať už z oblasti výbavy, nebo jízdních vlastností. Je prostě malé, šikovné, a při správné konfiguraci také velmi stylové.

Faceliftovaný model Citigo lze objednávat již nyní a touto dobou už probíhají také první dodávky zákazníkům. Cena začíná na částce 197 900 korun, nicméně pro mnoho lidí bude zajímavá hlavně výbava Fresh za 225 900 korun. V ní totiž nalezneme například vyhřívaná sedadla, multifunkční volant, klimatizaci a další prvky.

Kompletní ceník najdete zde.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů