Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Průzkum: Při výběru nového auta nadále vede úspornost a bezpečnost

Naše téma
ČTK, Redakce | 28.01.2015
Škoda Fabia a Hyundai i20 (zleva). | foto: Stanislav Švarc
Praha - Při hledání nového vozu se dvě třetiny zájemců rozhodují podle spotřeby paliva a více než polovina přihlíží k delší životnosti a bezpečnostním inovacím. Naopak použití alternativních paliv nebo připojení k internetu jsou spíše na okraji zájmu.
Vyplývá to z aktuální studie celosvětové sítě poradenských společností KPMG Global Automotive Executive Survey 2015 mezi 200 manažery velkých automobilek.

Vedoucí manažeři z automobilového průmyslu se domnívají, že při rozhodování zákazníků o nákupu stále hrají klíčovou roli tradiční vlastnosti vozidla jako jsou spotřeba, bezpečnost a pohodlí. Jedním z faktorů, který v meziročním srovnání výrazně získal na důležitosti, je například delší životnost vozidla. V roce 2014 byl na osmém místě, ale nyní je pro rozhodnutí o nákupu druhý nejdůležitější.

Použití alternativních paliv má setrvale klesající prioritu, což, podobně jako v loňském průzkumu, ukazuje na to, že rozhodování zákazníka se řídí stále spíše peněženkou.

Podle čeho zákazníci vybírají nový automobil?


Výrobci se podle KPMG stále více orientují na klasické problémy jako jsou růst na rozvíjejících se trzích, optimalizace spalovacích motorů, standardizované platformy nebo racionalizace produkce. V porovnání s loňským průzkumem značně klesla očekávání kladená na služby mobility, ale překvapivě také konektivitu aut a technologie samořiditelných automobilů.

Velké vozy prý čekají těžké časy
"Zdá se, že většina respondentů nedoceňuje důležitost technologií připojení vozidel na internet a automatického řízení, i když si jsou vědomi toho, že tyto trendy jsou nejvíce vidět a přitahují nejvíce pozornosti ze strany průmyslu a médií," uvedl partner v české pobočce KPMG Jan Linhart, odpovědný za služby pro automobilový průmysl.

Investiční prioritou do pohonných jednotek v příštích pěti letech má být zmenšování klasických spalovacích motorů. Za alternativní prioritu jsou stále považovány plug-in hybridy, elektromobily zůstávají na druhé pozici.

Zároveň se očekává rychlejší růst prodejů u malých, základních a středních vozidel než u velkých segmentů, jako jsou limuzíny, pick-upy či SUV.

Za očekávaným poklesem prodejů větších vozidel stojí spíše přísnější ekologické limity než jejich upadající popularita u zákazníků. Pokles u větších vozů očekávají automobilky ze západní Evropy, Severní Ameriky, Japonska a Jižní Koreje. Naopak Brazílie, Rusko, Indie a Čína jsou spíše optimističtí a většina z nich očekává značný růst ve všech segmentech vozidel.

Manažeři z automobilového průmyslu věří, že svůj podíl na globálním trhu nejvíce navýší skupina Hyundai, pravděpodobně však i nadále zůstane až pátým největším světovým výrobcem. Na těsném druhém místě se v jejich hodnocení umístil Volkswagen, u nějž vidí větší růstový potenciál než u jeho dalších konkurentů Toyoty a GM.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů