Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Za projíždění žluté hrozí vysoká pokuta a šest bodů. Existují ovšem i výjimky

Naše téma
Miroslav Elsnic | 18.03.2024
Nové semafory. Ilustrační foto. | foto: DENÍK
Astronomická pokuta a připsání trestných bodů do karty řidiče i ztráta řidičského průkazu. To mohou být důsledky projetí křižovtkou ve chvíli, kdy na semaforu svítí žlutá barva. Zvýšení pokuty je součástí zpřísnění postihů v novele zákona o silničním provozu, který začal platit od ledna. 
Zatímco do konce roku mohli policisté přimhouřit oko a šofér nemusel dostat žádnou pokutu, nově je její rozmezí přesně dané a pohybuje se kolem pěti tisíc korun. Existují výjimky, kdy lze na žlutou projet bez trestu. Ovšem šoféři toho často zneužívají. Jedná se o výjimku, kdy je vozidlo při rozsvícení signálu tak blízko hranici křižovatky, že by nestihl bezpečně zastavit, nebo by při tom ohrozil jiné účastníky.

„V Praze a velkých městech to je prohřešek skoro každého druhého řidiče. Místo toho, aby zastavili, zrychlí a projedou křižovatkou. Ohrožují tak jiné účastníky silničního provozu. Je to zvláštní zvyk, ovšem nejen českých řidičů. Děje se to i v zahraničí,“ upozornil expert na bezpečnost v dopravě a zároveň předseda expertní rady Platformy VIZE 0 Roman Budský.

Přitom řidiči při takovém jednání hrozí pokuta v rozmezí od 4500 do 5500 korun a přidělení šesti bodů. Ve správním řízení je finanční postih v rozmezí od 7 do 25 tisíc korun. Pokutování jízdy na žlutou, není žádnou novinkou, jak některé zdroje uvádí.

„Signál se žlutým světlem znamená povinnost zastavit vozidlo. Aby mohl být provoz na křižovatce plynulý a bezproblémový, při rozsvícení žlutého signálu má řidič povinnost zpomalit a zastavit. Nezastavení na žlutou mělo před novelou zákona o silničním provozu a stále má stejné následky jako jízda na červenou. V tomto ohledu se od ledna nic nezměnilo,“ připomněl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Řidiči, kteří projedou křižovatkou na rozsvícené žluté světlo, obavy ze sankcí hned mít nemusejí. Ve správním řízení se mohou obhájit. „Vždy je nutné posoudit konkrétní situaci individuálně. Může se stát, že řidič by bezpečně stihl zastavit, ale za ním je nalepený jiný řidič. Vyhodnotí proto, že raději projede křižovatkou, aby do něj za ním jedoucí řidič nenaboural. Stejně tak je nutné brát v potaz klimatické podmínky, ale třeba i pocit řidiče,“ dodal Budský.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů