Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Drama na parkovišti: nehody, hádky, škody a co dělat, když viník zmizí

Naše téma
Viola Procházková | 16.03.2024
Nehody na parkovištích? Nic výjimečného. | foto: Shutterstock
Nejen v běžném provozu, ale i na parkovišti se můžete stát účastníkem dopravní nehody. Často se také stává, že viník z místa ujede a vám se pak velmi těžko dokazuje, kdo škody na voze způsobil. Někdy pomůže prevence, někdy moderní technologie.
V ČLÁNKU NAJDETE
VIDEO: Parkování a výjezd z parkovacího místa
Nehoda na parkovišti potkala víc než čtvrtinu Čechů
Jak pomohou technologie?
Zásady na parkovištích podle organizace BESIP
Srážky na stále zaplněnějších parkovištích nejsou nic výjimečného. Každý rok se jich v Česku stane přes dvacet tisíc a meziroční srovnání vykazuje neustálý nárůst. Při těchto „ťukancích“ zpravidla nedochází ke statisícovým škodám, přesto jde pro řidiče o nezanedbatelné částky a zbytečné papírování.

Statistiky Centra dopravního výzkumu zpracovávající data Policie České republiky ukazují, že za loňský rok došlo celkem ke 23 026 nehodám týkajících se zaparkovaného nebo odstaveného vozu. Počet je téměř shodný jako v případě jedoucích aut – těch se za rok 2023 událo celkem 27 058.

V posledních třech letech přitom nehod se stojícími vozidly stále mírně narůstá - roku 2022 šlo o 22 619 nehod, v roce 2021 už jich bylo 22 151. Řeč je přitom jen o případech, které byly nahlášeny policii, skutečné číslo tedy bude mnohem vyšší. Žádnou výjimkou totiž nejsou situace, kdy viník kolize od nehody ujede a poškozený se raději smíří s odřeným lakem, než aby strávil hodiny administrativou.

Parkování a výjezd z parkovacího místa:
Nehoda na parkovišti potkala víc než čtvrtinu Čechů
Celých 27 procent českých řidičů má s nehodou na parkovišti zkušenosti, což ukázal průzkum společnosti Nextbase, výrobce palubních kamer. Ve 43 procentech nehod došlo ke škodám do částky 25 tisíc korun. Na parkoviště u obchodních center, supermarketů či sportovišť se přitom nevztahuje žádná výjimka a škodu lze řešit pojistkou stejně jako v běžném provozu. Stačí vyplnit záznam o nehodě a poskytnout potřebná data pojišťovnám.

Pokud viník z místa střetu ujede, je prokázání zavinění velmi složité, často nemožné. S touto situací má podle průzkumu společnosti Nextbase, zpracovaného agenturou Ipsos, zhruba 15 procent českých řidičů. Přitom se jedná o přestupek opuštění místa nehody, za který hrozí ve správním řízení pokuta 7 až 25 tisíc korun, čtyři trestné body, případně zákaz řízení na 4 až 6 měsíců.

Co můžete dělat, když se ocitnete v roli poškozeného?

Nehodláte-li se smířit s tím, že škodu zaplatíte z vlastní kapsy, volejte policii. Než dorazí, pokuste se hned na místě zajistit svědky, kteří by mohli poskytnout aspoň přibližný popis viníka či jeho auta. Obrátit se můžete také na správu objektu, neboť parkoviště jsou už dnes často hlídána kamerami. S trochou štěstí bude incident na záznamu zachycen. Pokud viník nebude nalezen, nahradí škodu vaše pojišťovna – samozřejmě pokud máte sjednané havarijní pojištění. V opačném případě půjde bohužel oprava škod z vaší kapsy.

Řidiči se mohou po nehodě zachovat různě:
Jak pomohou technologie?
Právě pro tyto případy používá stále více řidičů palubní kamery. Někteří výrobci dodávají autokamery do svých vozů už ve výrobě – při detekci nárazu se pak automaticky spustí nahrávání. To se však týká jen zlomku nových automobilů. Jestliže vaše auto touto technologií vybaveno není, může ji nahradit doplňková palubní kamera, ideálně model vybavená takzvaným parkovacím režimem.

Ten rozpozná, že bylo auto zaparkováno, a přepne kameru do režimu vysoké citlivosti. Senzor zrychlení pak rozezná jakýkoli náraz nebo otřes a spustí nahrávání z přední a případně i zadní kamery. Zároveň dojde k uzamknutí záznamu na paměťové kartě, aby nehrozilo jeho nechtěné přemazání novým videem.

Při výběru kamery se zaměřte nejen na tyto funkce, ale také na vysoké rozlišení, které zachytí všechny podstatné detaily. Zejména v horších světelných podmínkách to může znamenat rozdíl mezi zdárným vyřešením případu a citelné zátěži vaší peněženky.

Zásady na parkovištích podle organizace BESIP
Jaké zásady na parkovištích dodržovat a jak se bránit proti bezohledným řidičům? Podle Oldřicha Kassla, pražského koordinátora z organizace BESIP pomůže hlavně zvýšená opatrnost a také moderní technologie:

Přednost zprava platí i na parkovištích. Pokud značky nehovoří jinak, dodržujte i na parkovacích plochách pravidlo pravé ruky. Nenechte se zmást skutečností, že jste zrovna na širší silnici, která se jeví jako hlavní.
Jezděte pomalu. Nespoléhejte na to, že vás řidič zaparkovaného auta vidí a nevycouvá přímo do vašeho nárazníku. Mezi stojícími auty se mohou nečekaně objevit i chodci.
Vybírejte vhodné parkovací místo. Někdy je lepší dojít větší kus pěšky, než se tlačit na nejfrekventovanější část parkoviště.
Parkujte čelem ven z parkovacího místa. Při příjezdu máte lepší přehled o situaci a snadněji na své místo zacouváte. Couvat při odjíždění zbytečně zvyšuje riziko.
Používejte blinkry. A to i tehdy, když je v jednosměrkách směr vaší jízdy logický a zřejmý.
Dávejte pozor při otevírání dveří. Právě tento moment představuje jednu z nejběžnějších příčin poškození okolních vozidel. Malým dětem raději otevřete dveře sami.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
Kelthuzad, 18.03.2024 23:11
Asi nejjednodužší je zachovat klid. Ostatní se vždy vyřeší. A to i pokud je nehoda vaší chybou . Ještě pro doplnění je to tady rozepsáno v https://www.povinne-ruceni.com/clanky/co-delat-pri-autonehode-nebo-tukanci/ článku.
vstoupit do diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů