Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Výstava karavanů v Praze: Přibývá produktů Made in Czech Republic

Naše téma
Radek Pecák | 18.03.2024
dalších 11 fotek
Toto je jeden z nových českých počinů - přívěs Keta | foto: Deník/Radek Pecák
Výstava For Caravan v Praze ukázala nové trendy v oblasti trávení volného času s vlastním obytným vozem nebo přívěsem. Elektromobilita do této oblasti zatím přiliš neproniká, ale jednotliví výrobci nabízejí stále lepší řešení, například i pro dlouhodobější pobyty v přírodě nebo pro početnější rodiny. Potěšitelné je, že se zlepšuje nabídka od českých firem.
V ČLÁNKU NAJDETE:

FullVans a jeho vzestup
Nová značka českých přívěsů
Postele i pro běžné kombíky
Zájem Čechů o cestování s karavany nebo obytnými auty sice už neroste tak rychle jako za časů covidu, ale zatím také neklesá. Vyplývá to z rozhovorů, které jsem vedl během letošního ročníku veletrhu For Caravan, který se uskutečnil na výstavišti v pražských Letňanech.

Na některé zajímavé exponáty se můžete podívat do naší fotogalerie.„Během loňského roku jsme prodali 170 kusů vozidel, přičemž poměr mezi obytnými vozy a připojnými karavany je zhruba půl na půl,“ informoval Michal Vašek z Hykro Caravan Centra. Podle něj je stabilní zájem také o vozy z jejich půjčovny.

FullVans a jeho vzestup
Obrovský vzestup zažívá v současném období společnost FullVans, za kterou stojí úspěšný automobilový závodník Petr Fulín. Podle něho se vloni vyrobilo více než dvě stovky vestaveb do klasických plechových dodávek, letos to bude hodně přes tři sta.

Tato novinka firmy Knaus umožňuje po sklopení střechy i vjezd do podzemních garáží, zdroj: Deník/Radek Pecák


„Sice se i my, stejně jako celý automobilový průmysl, potýkáme s tím, že čas od času nejsou k mání určité potřebné díly, ale obvykle se s tím dokážeme vypořádat,“ uvedl pro Deník.

Nová značka českých přívěsů
Jeho specialitou je, že nabízí vestavbu do ojetých vozidel, zaujmout umí také nízkou cenou. Nyní již má v nabídce vestavby i pro čtyři cestovatele, přemýšlí dokonce o dalším rozšíření nabídky.

V jedné z výstavních hal v expozici společnosti Svoboda Caravans zaujaly také dva přívěsy ozdobené českou vlajkou. „Vyvinuli jsme je a budeme vyrábět v České republice,“ prozradil obchodní ředitel Adam Hubálek.

Menší s označením Keta S má výsuvnou střechu, hmotnost do 750 kilogramů a určený je hlavně pro dvojici, větší Keta M pak nabídne prostor pro čtyři cestující a třeba i vnitřní kuchyň,  koupelnu a záchod. Kromě toho nadále tato firma nabízí různé typy přívěsů vyráběných v Turecku.

Stále se rozšiřuje nabídka kempingových vestaveb do vozidel. Jejich výhodou je možnost jejich vyjmutí a tedy využívání vozidla mimo období dovolených nebo víkendů i klasickým způsobem.

Postele i pro běžné kombíky
Například liberecká firma Visu nabízí rozložitelné postele s délkou 190 centimetrů i do běžných kombíků jako je třeba Octavia nebo Superb. Jejich konstrukce je kovová a měly by tedy bez problémů sloužit opravdu dlouho.

Líbilo se mi, že na výstavě prezentovala řada produktů, které vylepšují využitelnost obytného vozu nebo přívěsu například za nepříznivého počasí. Lze totiž obklopit takové vozidlo celou soustavu stanů, v nichž získáte další prostor třeba pro vaření nebo hry  dětmi.
Hodnocení článku
5.0 z 5 (100%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů