Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Nový Peugeot 508 odhalil české ceny. České silnice umí slušně vyžehlit

Naše téma
Jan Markovič | 20.09.2018
dalších 18 fotek
Na přidi jsou zajímavým prvkem svislá světla pro denní svícení | foto: Jan Markovič
Francouzi se hrdě vrací do kategorie manažerských aut. Nová generace Peugeotu 508 chce ale za svůj malý volant lákat i mladší řidiče. Na ně je zaměřen výstřední design, konektivita i zajímavá výbava. Automobilka uvedla svou novinku i na českém trhu, byli jsme u toho.
Nová generace manažerského modelu Peugeot 508 je na českém trhu. Automobilka začala prodávat novinku s nápadným designem, u které spoléhá, že se bude líbit hlavně firemním zákazníkům. Nevylučuje ale i individualisty, zejména mladší, které by měl nadchnout právě design vystupující ze šedi modelů střední třídy.

Peugeot 508 začíná na částce 740 tisíc korun, za kterou dostanete vůz v základní výbavě s naftovým čtyřválcem 1.5 BlueHDI o výkonu 130 koní spojený s manuální šestistupňovou převodovkou. To je ale také jediný motor, který je s manuálem. Ostatní jednotky totiž dostanete pouze s osmistupňovou automatickou převodovkou, čímž chce automobilka podtrhnout fakt, že míří také do zelí vozů z prémiové kategorie. A to i přesto, že v nabídce najdete jedině čtyřválcové motory. Kromě základního dieselu jsou to ještě dvě naftové motorizace s výkony 160 a 180 koní a pak také dvě benzinové jedna-šestky s výkony 180 a 225 koní. Silnější motor je určen do top sportovně střižené varianty GT. Základní ceny motorizací najdete v tabulce dole.

Jedním z hlavních lákadel je nápadný vzhled Peugeotu 508, a to i když jsme k svezení dostali vůz s šedým lakováním. Na první pohled je patrné, že tohle auto bude soupeřit se stylovými vozy, jakými jsou třeba Volkswagen Arteon nebo Kia Stinger. Peugeot například nabízí dvě provedení masky chladiče, má širokou paletu stylových disků kol a výbavová verze GT Line přidává sportovní doplňky.

Výklopná záď poskytuje velkorysý vstup do zavazadlového prostoru


Auto ve vyšších výbavách využívá LED inteligentní světlomety, které pěkně doplňují vertikálně orientované diody pro denní svícení. Ty jsou podobné řešení, se kterým jezdí i konkurenční Renault Talisman. LED najdeme i vzadu, kde jsou brzdová světla symbolizující tři škrábance od divoké kočky, tedy lva, kterého má automobilka ve svém znaku. Peugeot se inspiroval u Audi a tak po odemknutí rozehrají zadní světla malou animaci. Navíc ve dne umí svítit méně než v noci.

VZADU NENÍ MÍSTA A ROZDÁVÁNÍ

Zajímavostí je, že zatímco ostatní auta spíše rostou, Peugeot se vydal zpět na cestu zmenšování. Nová 508 je tak o celých 8 cm kratší než její předchůdce, konkrétně měří 4750 mm. Je také poměrně nízká, na výšku má jen 1400 mm a působí sportovně. Že tenhle model sází na první dojem dokazují i bezrámové dveře, které jsou v třídě středně velkých manažerských sedanů spíš raritou. Mají je právě jen stylové modely, jako například Arteon.

Vzhledem k velikosti vozu nepřekvapí, že kabina nepůsobí tak vzdušným dojmem. Na předních místech je ještě vše v pořádku a řidič se cítí příjemně obklopený velkou palubní deskou Peugeotu. Vzadu, jak jsme zjistili během prvního svezení po českých okreskách, to ale žádná sláva není. Lidé s vyšší postavou budou mít problém před koleny, ale i nad hlavou, kde mnoho prostoru nezbývá. Kufr pak nabídne kapacitu 487 litrů. Naštěstí se Francouzi rozhodli pro karoserii typu liftback a tak je zavazadelník dobře přístupný a slušně využitelný. Připadal nám ale poměrně mělký.

Za dvouramenným volantem s plochou horní i spodní částí věnce se nám líbilo. Peugeot dotáhl své zmenšování do finále, a tak i když si během prvních kilometrů možná kde kdo bude připadat nepatřičně, autu dodává malý volant šmrnc. Nad ním najdete barevný displej systém i-Cockpit, který je dobře na očích. Zvykat si budete možná i na otáčkoměr, jehož ručička se pohybuje směrem doleva. Parádičkou je pak systém nočního vidění. Umí identifikovat člověka nebo zvěř a díky tomu, že se promítá na displej i-Cockpit, je i dobře na očích.

Celý interiér je orientován k řidiči


Uprostřed palubní desky najdeme k řidiči nakloněnou obrazovku s dotykovým ovládáním, kde je klasicky nasazena navigace, ale i klimatizace. Naštěstí jsou odezvy na dotek rychlejší, než u některých levnějších modelů koncernu PSA. Pěkná jsou klávesová tlačítka pro menu, chytrým řešením je zase umístění tlačítka pro automatické parkování přímo na páku automatické převodovky, nebo nenápadný průvlak pro kabel nabíjení, který vám umožní telefon pohodlně umístit do držáku na nápoje. K dispozici je ale i plocha bezdrátového nabíjení ve standardu Qi.

Jak se na danou kategorii dnes sluší, auto si můžete nechat vybavit celou řadu elektronických asistentů. O chytrých LED světlometech už byla řeč, stejně jako o nočním vidění. V nabídce nechybí adaptivní tempomant s funkcí stop and go (zastaví v koloně a pokud se pohne do 3 sekund, automaticky se také rozjede), systém pro řízení v jízdních pruzích, kontrola mrtvého úhlu a další. U parkovacího asistentu stačí najít vhodné místo a držet tlačítko P na řadící páce. O vše ostatní se postará elektronika.

Ke krátkému seznámení jsme si vybrali model s nejsilnějším turbodieselem. Naftový dvoulitr je velmi dobře odhlučněn, jako by to ani nebyl diesel. S automatem si rozumí, systém se snaží v komfortním režimu nastavit velmi nízké otáčky, což prospívá zvukovému komfortu i spotřebě. Jak se ale chová ve vysokých rychlostech jsme během jízd nezjistili, limit 30 minutna testovací jízdu stačil jen na projetí několika okolních vesnic. Auto však samozřejmě podrobíme klasickému redakčnímu testu,

Rozbité okresky ukázaly, že podvozek s adaptivními tlumiči na zadní nápravě umí být velmi komfortní. Peugeot 508 by tak mohl být dobrou žehličkou na špatné silnice. Vzhledem k poloměru volantu bychom ale ocenili přesnější ovládání, které by řidiče ještě více vtáhlo do hry. Peugeot 508 tak dává od první chvíle na srozuměnou, že pohodlná jízda, při které se zásadněji nespěchá, bude dalším z jeho velkých předností.

Základní ceny Peugeotu 508 na českém trhu

Benzin:

PureTech 180 EAT8: 800 000 Kč

PureTech 225 EAT8: 1 045 000 Kč*


Diesel:

BlueHDi 130 MAN6: 730 000 Kč

BlueHDi 130 EAT8: 790 000 Kč

BlueHDi 160 EAT8: 830 000 Kč

BlueHDi 180 EAT8: 900 000 Kč**


*Dostupný jen ve verzi GT

**Dostupný od výbavy Allure

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů