Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Na vodu se vydá první obří hybrid. Loď může jen na elektřinu plout až hodinu

Naše téma
Jan Markovič | 02.07.2019
dalších 10 fotek
První hybridní loď MS Roald Amundsen | foto: Hurtigruten
Loď patří norské společnosti, které pořádá výlety za polárním kruhem.
V pondělí se na svou první cestu do arktických moří vydá výletní loď Roald Amundsen. Poveze 500 lidí na palubě v luxusních kajutách. Nepůjde ale o standardní zážitek. Loď bude schopná na desítky minut vypnout své motory a jet pouze na elektřinu. Amundsen je totiž vůbec první hybridní lodí na světě tohoto typu. A na cestě jsou další.

Výletní a nákladní lodě vypouští do ovzduší extrémní množství škodlivin. Podle nedávné studie například pouze 47 plavidel rejdařské společnosti Carnival (patří k největším na světě) je zodpovědných za desetkrát více emisí než všechna auta, která jezdí po silnicích EU. A těch je aktuálně okolo 100 milionů. Problémem je hlavně oxid síry, jehož lodě vypustí do vzduchu 62 milionů tun. Auta jen 3,2 milionu. S tím teď chce něco dělat norská firma Hurtigruten, které revoluční loď Roald Amundsen patří.

Její motory běží standardně na naftu, na palubě je ale ještě obří baterie. Díky ní může plavidlo plout 45 minut až hodinu čistě na elektřinu. Podle společnosti Hurtigruten elektrické články sníží produkci emisí až o 20 procent. Amundsen zvládne v hybridním režimu plout 18 až 20 dní mimo přístav, kde by elektřinu dobil.

První hybridní loď MS Roald Amundsen


„Hybridní systém je navržen tak, aby přebytečnou energii z motorů přesunul do baterie. Pak ji pošle zpátky ve formě elektřiny, když ji loď potřebuje. Díky tomu můžeme zásadně snížit produkci emisí, i když nemáme k dispozici nabíjecí stanice,“ řekl agentuře Reuters Daniel Skjeldam šéf společnosti Hurtigruten.

Firma se inspirovala u norské flotily trajektů, které křižují vodu mezi fjordy. Podle slov Skjeldama chtěla také navázat na narůstající počet elektromobilů v Norsku.

„Očekáváme, že baterie budou v následujících letech pro lodní dopravu velmi důležité. Možná, že to bude revoluce. Články budou v budoucnu lehčí, efektivnější a tím pádem jich budeme moci na palubu nainstalovat více,“ dodal Skjeldam.

Jeho společnost už zadala do výroby další loď. Ta má zvládnout plout na elektřinu dvakrát tak dlouho než Roald Amundsen.

První hybridní loď MS Roald Amundsen


Mimochodem, loď nedostala jméno po norském polárníkovi jen tak náhodou. Amundsen byl prvním člověkem, který stanul na jižním pólů a byl také první, který proplul severozápadní cestou polárního kruhu. Loď nyní zamíří do Arktidy z přístavu Tromsoe na Aljašku a poté směrem do Antarktidy.

MS Roald Amundesn měří na délku 140 metrů, ponor má 5,3 metru a na palubě by měla uvézt 500 až 1000 cestujících. Je speciálně uzpůsobená k plavbě v polárních oblastech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů